Facebook Ομάδα

31/7/17

Η Παράλληλη Στήριξη ως δράση για τη σχολική ένταξη μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Υλικό 128 σελίδες)


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΠΗΓΗ
Η Παράλληλη Στήριξη ως δράση για τη σχολική ένταξη  μαθητών  με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Υλικό 128 σελίδες)

Για να μπορέσετε να δείτε το υλικό 


29/7/17

Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικές με τα ΚΕΔΔΥ για γονείς και εκπαιδευτικούς (Εξαιρετικό Υλικό)


Αποτέλεσμα εικόνας για κεδδυ
πηγη

Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικές με τα ΚΕΔΔΥ
Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλευτικη γονεων
πηγη
  •  Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να υποβάλω αίτηση ώστε να αξιολογηθεί το παιδί μου;
 Αίτηση για αξιολόγηση μπορεί να υποβάλει ο γονέας/κηδεμόνας του παιδιού ή άλλο άτομο με εξουσιοδότηση του γονέα και πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο υποχρεωτικά. Εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να καταθέσει σε φωτοτυπίες διαγνώσεις από άλλους δημόσιους φορείς / ιατρικές γνωματεύσεις (εάν πρόκειται για πρόβλημα υγείας).

  • Ποιοι μαθητές αξιολογούνται από τα ΚΕΔΔΥ;
Οι μαθητές/ τριες που αξιολογούνται απο τα ΚΕΔΔΥ είναι όσοι φοιτούν στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από 4 ετών μέχρι και 18 ) 
  • Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης στα ΚΕΔΔΥ;
Όταν έρθει η σειρά του μαθητή/τριας για αξιολόγηση βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου της αίτησης του, η διαδικασία αξιολόγησης έχει ως εξής:

  • ο κοινωνικός λειτουργός επικοινωνεί με την οικογένεια και ορίζει τρία αρχικά ραντεβού αξιολόγησης. Το πρώτο αφορά στους γονείς όπου υπάρχει συνάντηση με τον κοινωνικό λειτουργό για τη λήψη του κοινωνικού ιστορικού, το δεύτερο και το τρίτο ραντεβού αφορούν στην αξιολόγηση του παιδιού από ψυχολόγο και ειδικό παιδαγωγό αντίστοιχα. Στη συνέχεια αν η διεπιστημονική ομάδα κρίνει ότι χρειάζεται, ορίζονται επιπλέον ραντεβού με λογοθεραπευτή ή/και παιδοψυχίατρο.
  • Όταν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και έχει συνεδριάσει η διεπιστημονική ομάδα ώστε να γίνει η διαφοροδιάγνωση, καλούνται εκ νέου οι γονείς στα ΚΕΔΔΥ για ενημέρωση από την διεπιστημονική ομάδα και επίδοση της γνωμάτευσης.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει οι γονείς και το παιδί αντίστοιχα να προσέλθουν σε όλα τα προκαθορισμένα ραντεβού με τη σειρά την οποία έχουν οριστεί. Εάν για τον οποιαδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η προσέλευση του γονέα ή και του παιδιού, οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν την υπηρεσία για το κώλυμα που προέκυψε και να οριστεί νέα συνάντηση ΠΡΙΝ το προκαθορισμένο ραντεβού. Εάν δεν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση τα υπόλοιπα ραντεβού που εκκρεμούν δεν πραγματοποιούνται και η αίτηση θεωρείται άκυρη.

  • Για πόσο διάστημα ισχύει η γνωμάτευση;
Η διάγνωση έχει νομική ισχύ για τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης της εκτός αν γνωμοδοτήσει διαφορετικά η διεπιστημονική ομάδα.
Πηγη
  



28/7/17

Οργάνωση και διακόσμηση της τάξης για το Σεπτέμβριο (Ιδέες)

Οργάνωση και διακόσμηση της τάξης για το Σεπτέμβριο (Ιδέες)

Νηπιαγωγείο και Α' Δημοτικού

ΤΑ ΧΕΡΙΑ… ΒΟΗΘΑΝΕ
πηγη

παρουσιολόγιο
5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ
πηγη
Δ@σκαλο...παιδέματος συνέχεια: Η κυρά κουκουβάγια με τα κουκουβαγάκια της (παρουσιολόγιο)
πηγη

Είπα να συγκεντρώσω κάποια στιγμή την "προίκα" μου σε εποπτικό υλικό! Μερικές ιδέες για τους τοίχους μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων τάξεων...
πηγη
Το  blog  αυτό  δημιουργήθηκε  αρχικά  για  να  προβάλλω  τα  βιβλία  μου  απο  τις  εκδόσεις  Πατάκη  αλλά και εργασίες  μου  στην  τάξη,  κατασκευές,  άρθρα, φωτογραφίες,  ανακοινώσεις  και  γενικώς  ό,τι  αφορά  τα  παιδιά  και  την  εκπαίδευση.
πηγη
Της Τάξης και της Πράξης
πηγη

AEE - Tecnologias na Educação: Oficina em AEE
πηγη
difeitilen
πηγη

Έντεκα (11) Αφίσες για την Προπαίδεια στα Μαθηματικά για την Πρώτη αλλά και τη Δευτέρα Δημοτικού… : ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΥΛΗ…
πηγη


Νηπιαγωγός για πάντα....: Ωρολόγιο Πρόγραμμα & Ρουτίνες: Καρτέλες Υπενθύμισεις
πηγη
Το τραπέζι των λύσεων
πηγη







27/7/17

"Αναγνώριση, Έκφραση, Διαχείριση Συναισθημάτων" Εκπαιδευτική Πρακτική (Υλικό)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
πηγη
"Αναγνώριση, Έκφραση, Διαχείριση Συναισθημάτων" Εκπαιδευτική Πρακτική
 Για να μπορέσετε να δείτε το αρχείο 
πατήστε ΕΔΩ


24/7/17

Πινακάκια για τον τοίχο της τάξης με τα Ρήματα (Ιδέες)

Πινακάκια για τον τοίχο της τάξης με τα Ρήματα (Ιδέες)

Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηματα δημοτικο
πηγη





21/7/17

Το spinner είναι ένα παιχνίδι ή ένα θεραπευτικό μέσο για τα αυτιστικά παιδιά;

Αποτέλεσμα εικόνας για spinne child gif
πηγη

Το spinner είναι ένα παιχνίδι ή ένα θεραπευτικό μέσο για τα αυτιστικά παιδιά;

 

Το δημοφιλές σε όλους, κυρίως στα παιδιά, σπίνερ έχει χαρακτηρισθεί ως «καταπραϋντική συσκευή», θεραπευτική μπορούμε να πούμε, ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό.
Αυτό το μικρό αντικείμενο που αποτελείται από τρεις πλαστικούς βραχίονες που περιέχουν μπίλιες και που το τοποθετείς στην άκρη του δείκτη και με μία κίνηση το κάνεις να περιστρέφεται, είναι η νέα τάση στα γκάτζετ. Το βλέπεις πλέον παντού, στα παιδιά, στους νέους, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, αλλά και στους πιο μεγάλους οι οποίοι διατείνονται ότι έχει χαλαρωτικές και αντι-στρες ιδιότητες. Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ή με διαταραχές στην προσοχή, με ή χωρίς υπερκινητικότητα, κάνουν λόγο για ένα «μέσο που βοηθά τα παιδιά τους να συγκεντρώνονται». Αλλοι υποστηρίζουν ότι το σπίνερ «καταπραΰνει με την αφή τα παιδιά με υπερκινητικότητα» ακόμα και ότι είναι «ένας τρόπος να διοχετεύσουν την ενέργειά τους».
Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη η οποία να επιβεβαιώνει τις πολυσυζητημένες αρετές του σπίνερ.
«Το σπίνερ είναι μία νέα τάση στα γκάτζετ», υποστηρίζει η Ναταλί Φρανκ, παιδοψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ. Η Φρανκ, ειδική στις διαταραχές προσοχής, έχει από καιρό επισημάνει την έλλειψη επιστημονικών μελετών και, ως εκ τούτου, κλινικών δεδομένων για τις επιπτώσεις αυτού του παιχνιδιού στα παιδιά με αυτισμό ή υπερκινητικότητα. Η Φρανκ επισημαίνει μία «σύνδεση» ανάμεσα στο στερεότυπο που επιδεικνύουν ορισμένα παιδιά με αυτισμό (το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν ορισμένες κινήσεις, όπως το κούνημα των ποδιών) και της ιδέας να αξιοποιηθεί η συνεχής περιστροφική κίνηση προκειμένου να διοχετευθεί η αστάθειά τους. Είναι όμως σαφής στο εξής: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα χωρίς επιστημονικά δεδομένα (...) προς το παρόν είναι μόνο ένα παιχνίδι».
Αποτέλεσμα εικόνας για spinne child gif
πηγη

Παρόμοια άποψη έχει και ο ψυχίατρος από τη Ναντ Ολιβιέ Μπονώ, ο οποίος δουλεύει με παιδιά και εφήβους. Για εκείνον τα σπίνερ είναι όπως τα φωσφορίζοντα βραχιολάκια που φοράμε. «Πρόκειται για αντικείμενα που έχουν αγαπηθεί πολύ, έχει γίνει πολύς λόγος για αυτά, τους έχουμε αποδώσει ευεργετικές ικανότητες αλλά σήμερα τα έχουν όλοι ξεχάσει. Στοιχηματίζω ότι έως το φθινόπωρο κανείς δεν θα μιλάει πια για τα σπίνερ. Φυσικά τραβάει την προσοχή, δεν βλάπτει, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες», λέει κατηγορηματικά.
Προκειμένου να προσδιορισθεί εάν το σπίνερ έχει ένα οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συγκριθεί με ένα άλλο αντικείμενο του οποίου η επίδραση στο άγχος έχει αποδειχθεί και να παρατηρηθεί εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων. Εάν εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του.
Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Child Neuropsychology υπογραμμίζει το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στο να έχουμε έναν καλύτερο γνωστικό έλεγχο στις περιπτώσεις διαταραχής της προσοχής, με ή χωρίς υπερκινητικότητα. «Μια κινητική δραστηριότητα είναι πολύ καλύτερη από το να περιστρέφεις στο χέρι σου ένα σπίνερ» υποστηρίζει ο καθηγητής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή Ντάστιν Σάρβερ, συγγραφέας μελέτης για την υπερκινητικότητα.
Επί του παρόντος το σπίνερ παραμένει απλά μια συσκευή ψυχαγωγίας χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το «γκατζετάκι» δεν είναι σημερινό προϊόν.
«Γεννήθηκε » το 1997 με διαφορετική όμως μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ηταν ένα κράμα από συγκολλημένα κομμάτια εφημερίδας το οποίο επινόησε μία Αμερικανίδα, η Κάθριν Ετινγκερ, η οποία δυσκολευόταν να κινηθεί λόγω μυϊκών προβλημάτων και προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να παίζει με την κόρη της.
Λόγω οικονομικών προβλημάτων, το σπίνερ δεν μπόρεσε να διατεθεί αμέσως στην αγορά. Αυτό θα γινόταν 20 χρόνια αργότερα όταν έκανε την εμφάνισή του ενθουσιάζοντας κατ' αρχήν τα παιδιά στις παιδικές χαρές.
Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρόκειται για ένα αθώο παιχνίδι, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσφατο παράδειγμα ο παρ' ολίγον θάνατος ενός κοριτσιού στο Τέξας. Το κοριτσάκι συνήθιζε να βγάζει τις μπίλιες από το σπίνερ και να τις καθαρίζει. Μία μέρα όμως που δεν είχε ούτε σφουγγάρι, ούτε νερό, αποφάσισε να τις πλύνει ... μέσα στο στόμα της. Το αποτέλεσμα ήταν να τις καταπιεί και παρ' ολίγον να πεθάνει. Εκείνο που την έσωσε από την ασφυξία ήταν το γεγονός ότι οι μπίλιες είχαν ένα άνοιγμα στο κέντρο τους. Το κοριτσάκι χειρουργήθηκε επειγόντως ενώ ο γιατρός συνέστησε στη μητέρα να μην την αφήνει πλέον να παίζει με το σπίνερ χωρίς επιτήρηση.
Στη Γαλλία επίσης το σπίνερ έχει απαγορευθεί σε κάποια σχολεία και κολλέγια. Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου, το σπίνερ αποσπά την προσοχή των μαθητών. Οχι μόνο δεν καταπραΰνει το άγχος, αντιθέτως μπορεί να γίνει αιτία φιλονικιών και κάθε είδους συγκρούσεων. Σε ένα άλλο κολλέγιο στο Παρίσι, το σπίνερ έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο καθώς εξαιτίας του έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ των μαθητών. Για την αποφυγή τέλος οποιωνδήποτε φιλονικιών, ένα σχολείο στο Παρίσι στις 19 Μαΐου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το σπίνερ στους χώρους του.

Πηγη

 



20/7/17

Ο κύριος Άκης Αλφαβητάκης γνωρίζει την Αλφα-Βήτα.(Υλικό)


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο κύριος Άκης Αλφαβητάκης γνωρίζει την Αλφα-Βήτα
πηγη

Ο κύριος Άκης Αλφαβητάκης γνωρίζει την Αλφα-Βήτα 
Μια πρώτη επαφή των παιδιών με την Αλφαβήτα.

 
Δείτε το υλίκο ΕΔΩ


19/7/17

Αναπηρικά αμαξίδια και Τέχνη...Πραγματικά Πρωτοτυπη ιδέα!Αξίζει να το δείτε θα σας εντυπωσιάσει!


Σχετική εικόνα
πηγη

Αναπηρικά αμαξίδια και Τέχνη...Πραγματικά Πρωτοτυπη ιδέα!
Αξίζει να το δείτε θα σας εντυπωσιάσει!


Η ιδέα ήρθε από δυο αδέρφια στην Ιρλανδία.

Ailbhe and Izzy, founders of izzy wheels
πηγη


Η Izzy γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένια που παραλύει από την μέση και κάτω η οποία ονομάζεται Spina Bifida.  
Η Ailbhe η μεγαλύτερη αδερφή της Izzy, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην σχολή καλών τεχνών, ανέλαβε ένα έργο για την ενδυνάμωση των ατόμων που ζούνε για μεγάλο διάστημα με δυσκολίες. Ετσι δημιούργησε μια σειρά από κομψά καλύμματα για το αναπηρικό αμαξίδιο της αδερφής της και έδωσε στο έργο της το όνομα της αδερφής της.
Σχετική εικόνα
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη
Παρακολουθήστε το βίντεο:






18/7/17

Μαθητές με Ειδική Γλωσσική Διαταραχή και Διδακτική Παρέμβαση - Κλινικά Χαρακτηριστικά και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις


Αποτέλεσμα εικόνας για ασκησεις για ειδικη γλωσσικη διαταραχη
πηγη
Ο όρος «Ειδική Γλωσσική Διαταραχή» (ΕΓΔ) περιγράφει τη σημαντικά χαμηλότερου επιπέδου, για την ηλικία του, γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού στον προφορικό λόγο. Παρουσιάζεται είτε ως αποτέλεσμα μη γλωσσικού γνωστικού ελλείμματος, είτε αποδίδεται στην ύπαρξη διαταραχής εντοπιζόμενης στη γραμματική ή σε δυσλειτουργίες του εγκεφαλικού δικτύου. Ανάλογα με την ερμηνεία και τη συμπτωματολογία της διαταραχής, προτείνονται οι συναφείς υιοθετούμενες πρακτικές μέθοδοι διδακτικής παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα εργασία περιγράφονται τα πλέον κοινά γλωσσικά και ψυχογλωσσικά κλινικά χαρακτηριστικά των παιδιών με ΕΓΔ, καθώς και οι αναγνωστικές τους δυσκολίες, οι οποίες επηρεάζουν τη σχολική επίδοσή τους. Κατόπιν, αναπτύσσονται οι επιμέρους θεραπευτικές προσεγγίσεις γραμματικού, γλωσσικού και μεταγλωσσικού περιεχομένου και οι εφαρμοστικές τους κατευθύνσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των μαθητών.




17/7/17

Ιδέες για κατασκευές - Θέμα Συναισθήματα

Ιδέες για κατασκευές - Θέμα Συναισθήματα



https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/b6/aa/d8/b6aad81da17771e57c2b70f63e811018.jpg
πηγη
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/78/6c/a8/786ca8a716d1a4e79421fcd544997852.jpg
πηγη

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/25/5b/e9/255be9ea4fc63a78f12863a61faf01ba.jpg
πηγη

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/69/3f/66/693f666f89dd602f25fe0989eaa31030.jpg
πηγη

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/08/47/4b/08474b6a76ab58acddc8c2be97a694e9.jpg
πηγη

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/10/87/75/10877542aa5a8b65586a239530624ce9.jpg
πηγη
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/2f/a5/83/2fa58362ce997c266a3ad6ccd575bf0b.jpg
πηγη




15/7/17

Μεταμορφώθηκαν 24 σχολεία της Αθήνας κι έκαναν τους μαθητές να μην θέλουν να γυρίσουν σπίτι (εικόνες)



Με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα»

 

Το πιστεύετε ότι υπάρχουν παιδιά που φέτος δεν γκρίνιαξαν για το σχολείο τους; Μαθητές, που ήταν περήφανοι γιατί έκαναν μάθημα σε αίθουσες διδασκαλίας όμορφες σε ένα περιβάλλον που τους ενέπνεε; Το πιστεύετε ότι κατά το σχολικό έτος που έφυγε, υπήρχαν παιδιά που δεν ήθελαν να φύγουν από το σχολείο τους;
Να το πιστέψετε, γιατί πρόκειται για 3.700 μαθητές που φοιτούν σε 24 σχολεία που ο δήμος Αθηναίων ενέταξε στο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 16 μηνών, 13 σχολικά συγκροτήματά του που φιλοξενούν 24 σχολεία, στην κυριολεξία μεταμορφώθηκαν. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται σε πρότυπα περιβάλλοντα μάθησης, με την ενεργή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, δασκάλων, μαθητών όλων των τάξεων και γονέων σε κοινές δράσεις, δίνοντας σε όλους έναν σπουδαίο λόγο να νιώθουν περήφανοι για το σχολείο τους.
13ο δημοτικό σχολείο Μετς
13ο δημοτικό σχολείο Μετς
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή το τέλος του σχολικού έτους σημειώνει ότι «το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα, με την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με κάνει πραγματικά περήφανο, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα, πρωτοποριακά και ουσιαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι «το παιδί είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον δήμο Αθηναίων, το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» σε πολύ σύντομο διάστημα έχουν φέρει σημαντικούς καρπούς, αλλάζοντας δραστικά τη σχέση του παιδιού, του δασκάλου, του γονιού με το σχολείο και μετατρέποντας το σχολείο σε ζωντανό πυρήνα της γειτονιάς».
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Athens Partnership και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα αλλάζει την ίδια τη σχέση μας με το σχολείο, μας κάνει να «δούμε το σχολείο αλλιώς».
«Μου αρέσει να φτιάχνω κατασκευές γιατί γεννήθηκα καλλιτέχνης» είπε μαθητής της Δ' τάξης στο 29ο Δημοτικό Σχολείο στην Κυψέλη. «Ο κήπος μας είναι πολύ όμορφος» γράφει η ταμπέλα που έφτιαξαν οι μαθητές στο 130ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πατήσια. «Άλλαζε ο χώρος και τα παιδιά το καταλάβαιναν, δοκίμαζαν υλικά και πειραματίζονταν» εξηγούν οι νηπιαγωγοί στα συστεγαζόμενα 16ο-77ο Νηπιαγωγεία.
29ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης
29ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης
«Με τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε και εξελίσσουμε το σχολικό χώρο, δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον μάθησης» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κτιριακών Υποδομών Γιώργος Αποστολόπουλος.
Με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» το σχολείο μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο πυρήνα μάθησης και δεμένης σχολικής κοινότητας, που βοηθάει τα παιδιά να βελτιωθούν ατομικά και κοινωνικά.
Τι είναι το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» στην πράξη:
  •  Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις
  • Εκπαίδευση και Εκπαιδότοποι
  • Maker Space
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις
Πρόκειται για τεχνικές εργασίες ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας στα σχολεία του προγράμματος, οι οποίες πετυχαίνουν τη συνολική αναδιαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα από αρχιτεκτονικές και εκπαιδευτικές παραμέτρους. Οι παρεμβάσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες κάθε σχολείου, μέσα από τις κατευθύνσεις που διατύπωσε η σχολική του κοινότητα, στοχεύοντας στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών μάθησης.
Εκπαίδευση και Εκπαιδότοποι
Οι εκπαιδότοποι αποτελούν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει ως αφετηρία την αρχιτεκτονική και στόχο να προσθέσει νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά στα σχολεία του ΕΜΚ. Μέσα από τις δράσεις των εκπαιδότοπων παράγονται νέοι χώροι και νέα στοιχεία εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο σχολικό περιβάλλον, τα οποία σχεδιάζονται από τους εξειδικευμένους ερευνητές του προγράμματος ΕΜΚ από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους. Οι δράσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν τη δημιουργική ενεργοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας, ενισχύοντας την επικοινωνία και την εξοικείωση μεταξύ των μελών της.
29ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης
29ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης
Maker Space
Το Maker Space αποτελεί ένα σύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ψηφιακά μηχανήματα κοπής και επεξεργασίας υλικών, τρισδιάστατους εκτυπωτές και ψηφιακό εξοπλισμό σχεδιασμού (laser cutters, 3d printers, CNC machines), που υποστηρίζει όλες τις δράσεις στα σχολεία του ΕΜΚ.
Εδώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία σύγχρονης δημιουργίας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας, με τη βοήθεια των ερευνητών, νέο εξοπλισμό, με τον οποίο διαμορφώνουν στη συνέχεια τους Εκπαιδότοπους στα σχολεία τους. Το Maker Space λειτούργησε πιλοτικά κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε δημοτικό κτήριο στην Αχαρνών. Τη σχολική χρονιά 2017 - 2018, το Maker Space θα αποκτήσει νέα στέγη, ακόμη πιο σύγχρονη και νέο πρόγραμμα, ακόμη πιο εμπλουτισμένο, στοχεύοντας να ενισχύσει το δημιουργικό ταλέντο ακόμη περισσότερων μαθητών.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθεί στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Πειραματικού Λυκείου στους Αμπελόκηπους και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και δημιουργικών δράσεων για όλους τους μαθητές της Αθήνας για την κατανόηση του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και των επίκαιρων περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Πηγη



12/7/17

Εκπαιδευτικό υλικό για την Παράλληλη στήριξη (Υλικό)



11/7/17

Οικοσυστημική Αξιολόγηση και Οργάνωση Διδακτικής Παρέμβασης (Στόχος Βελτίωση Επίδοσης μαθητή)

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολικη ταξη μαθητης
πηγη

Οικοσυστημική Αξιολόγηση και Οργάνωση Διδακτικής Παρέμβασης

Παρέμβαση για μαθητή που παρουσιάζει υποεπίδοση σε σχέση με το μέσο όρο της τάξης.

by api-243529880 on Scribd


10/7/17

Διακόσμηση τάξης Α' Δημοτικού (Ιδέες)

Διακόσμηση τάξης Α' Δημοτικού (Ιδέες)

Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για διακοσμηση ταξης α δημοτικου pinterest
πηγη