Facebook Ομάδα

25/4/24

Βελτιώνω την ορθογραφία μου

 

Βελτιώνω την ορθογραφία μου

9,761 Child Writing Clipart Royalty-Free Photos and Stock Images |  Shutterstock
πηγη


Υλικό 50 σελίδες

Πατήστε εδώ 

 

Προγραφικές Δραστηριότητες / Από τον Αδρό στο Λεπτό Συντονισμό - O Λαβύρινθος

27,500+ Child Writing Stock Illustrations, Royalty-Free Vector Graphics & Clip  Art - iStock | Young child writing, Child writing letter, Child writing a  letter
πηγη

 

«Προγραφικές δραστηριότητες: Από τον Αδρό στο Λεπτό Συντονισμό (Ο λαβύρινθος)» – Βιβλίο δραστηριοτήτων του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη 

 

Πατήστε εδώ

Παιδαγωγικό Υλικό για τη Σχολική Άρνηση

 Πλούσιο παιδαγωγικό υλικό σχετιζόμενο με τη σχολική άρνηση

Premium Vector | A sad boy sits on the floor and has a sad face.
πηγη

 

Παιδαγωγικό Υλικό για Σχολική Άρνηση

  • Σχολική Άρνηση - Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς / Link
  • ΔΕΠ-Υ και Σχολική Διαρροή / Link
  • Η Σχολική Άρνηση/Φοβία - Η Πρόληψη και η Αντιμετώπισή της / Link
  • Σχολική Άρνηση - Μελέτη των Δυναμικών του Παιδιού και της Οικογένειας του / Link 
  • Φοβία - Άρνηση για το Σχολείο / Link
  • Σχολική Ένταξη και Οικογένεια / Link
  • Συνεργασία Σχολείου και Οικογένειας / Link

 

Εκπαιδευτικό Υλικό για τον Αυτισμό στην Εκπαίδευση

Children Clipart Images – Browse 790,201 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock
πηγη


Πλούσιο παιδαγωγικό υλικό

  • Εφαρμόζοντας τις αρχές της διαφοροποίησης στα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής : Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος / εδώ
  • Οδηγός για Δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην στήριξη και εκπαίδευση Μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – Ατομικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα / εδώ
  • Αυτισμός - Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης Οικογενειών Ατόμων με Αυτισμό / εδώ
  • Εκπαιδευτικό Υλικό για μαθητές και μαθήτριες στο Φάσμα του Αυτισμού / εδώ 
  • Η Κοινωνική Ένταξη σε σχολείο και σε χώρο εργασίας για τα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού / εδώ
  • Αυτισμός - Ολιστική Διεπιστημονική Προσέγγιση / εδώ
  • Το Φάσμα του Αυτισμού - Ένας οδηγός για την οικογένεια / εδώ
  • Τα Αδέρφια μας με Αυτισμό / εδώ
  • Προοπτικές Παρέμβασης ενάντια στην Αυτοτραυματική Συμπεριφορά Ατόμων με Αναπτυξιακές Διαταραχές / εδώ 
  • Αυτισμός - Διαταραχή Επικοινωνίας / εδώ
  • Αυτισμός: ξανα-ανακαλύπτοντας τον τροχό / εδώ
  • “Το φάσμα του αυτισμού” – Συνεργασία και σύγκλιση οικογένειας και επαγγελματιών / εδώ
  • Αναπηρία και Οδηγός ∆εξιοτήτων: Αυτισμός / εδώ
  • Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για Μαθητές με Αυτισμό / εδώ
  • Ο Φώτης και η Φωτεινή / εδώ
  • Τι ξέρουμε για τον Αυτισμό / εδώ

 

Δωρεάν Υλικό για παιδιά με ΔΕΠΥ στη Γενική Τάξη

Child Clipart" Images – Browse 226 Stock Photos, Vectors, and Video | Adobe  Stock
πηγη


Λίστα με πλούσιο υλικό

  • Προτάσεις διαχείρισης παιδιών με ΔΕΠ-Υ μέσα στην τάξη / Link
  • Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠΥ: Συμβουλές προς εκπαιδευτικούς / Link
  • Οδηγός εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (ΕΕΠ) για μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) / Link
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας - Οδηγίες για Εκπαιδευτικούς / Link
  • Επιπλέον Ιδέες / Link
  • Παρακολουθήστε ΔΕΠ-Υ και Προσχολική Ηλικία : Η Παρέμβαση του/της Παιδαγωγού στην Τάξη / Link

22/4/24

«Το κορδόνι με τους ηλίανθους» που διευκολύνει τη ζωή γονιών με παιδιά ΑμεΑ

«Το κορδόνι με τους ηλίανθους» που διευκολύνει τη ζωή γονιών με παιδιά ΑμεΑ (pics-video)
πηγη

 

Αν δείτε κάποια οικογένεια σε ένα αεροδρόμιο να φορά αυτά τα κορδόνια στο λαιμό, δείξτε ευγένεια και παραχωρήστε της προτεραιότητα…

Οι επιβάτες με αθέατες ειδικές ανάγκες (π.χ. αυτισμός) μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν ένα κορδόνι για το λαιμό με ηλιανθούς και ένα βραχιολάκι «Σημαντικός Επιβάτης», κάνοντας φανερό στο προσωπικό του αεροδρομίου ή του αεροπλάνου ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια όταν ταξιδεύουν.

Η πρωτοβουλία Sunflower Lanyard, που χρησιμοποιείται ήδη παγκοσμίως σε πολλά αεροδρόμια, όπως το Heathrow και το Gatwick, επιτρέπει με ένα διακριτικό τρόπο στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους επιβάτες.

Τα κορδόνια είναι διαθέσιμα στο αεροδρόμιο και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί να τα αναγνωρίσει, παρέχοντας την κατάλληλη βοήθεια.

Επίσης, πολλά αεροδρόμια προσφέρουν και βραχιολάκια, στην περίπτωση του Δουβλίνου με τη σήμανση «Σημαντικός Επιβάτης Important Flyer», που όσοι το φορούν μπορούν να το δείξουν στο προσωπικό αν απαιτηθεί ειδική βοήθεια.

Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή του κορδονιού θα κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση και το ταξίδι για εκείνους τους επιβάτες που χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια, δήλωσε ο Ντίτρι Ο Ντόνοβαν O’ Donovan, Διευθυντής Επιχειρήσεων του αεροδρομίου Cork στο Δουβλίνο.

Οι αθέατες αναπηρίες περιλαμβάνουν τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, την επιληψία και εγκεφαλικούς τραυματισμούς, διαταραχές ή παθήσεις που μπορεί να μην είναι ορατές σε άλλους ανθρώπους, αλλά που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές όσων τις έχουν.

Οι επιβάτες με παρόμοιες ειδικές ανάγκες μπορούν να δυσκολευθούν στο ταξίδι τους, ειδικά σε ουρές ή πλήθη σε σημεία πίεσης, όπως ο έλεγχος ασφαλείας και διαβατηρίου.

Κάθε είδος διαταραχής, αναπηρίας ή ειδικής ανάγκης είναι πολύ δύσκολη, όμως όταν δεν είναι ορατή η αναπηρία, δυστυχώς μπορεί να προκύψει και στίγμα. Ως κοινωνία, πρέπει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε πριν κάνουμε υποθέσεις για κάποιους ανθρώπους. Από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό όλων των αεροδρομίων να εκπαιδεύεται στην παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, υποστηρίζει ο διευθυντής Ο Ντόνοβαν.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά αεροδρόμια στον κόσμο έχουν βελτιώσει τις υπηρεσίες τους προκειμένου να βοηθήσουν τους επιβάτες με κρυμμένες δυσκολίες – με το αεροδρόμιο Shannon να είναι το πρώτο στην Ευρώπη που έχει εγκαινιάσει ένα «αισθητηριακό χώρο» παρέχοντας ένα χώρο με ηρεμία για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.


 

 

 

 

 

Πηγη

Αυτισμός: «Έξυπνα» γυαλιά βοηθούν ...

220+ Children Writing Clipart Pictures Stock Illustrations, Royalty-Free  Vector Graphics & Clip Art - iStock
πηγη


Ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά θέτει στην διάθεση των ατόμων με αυτισμό η Google με στόχο να τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων μέσω των εκφράσεων του προσώπου τους, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου npj Digital Medicine.

«Παρατηρούμε ένα διαρκές και ισχυρό όφελος. Τα παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά και κάνουν περισσότερη οπτική επαφή, ενώ αντιλαμβάνονται και εκτιμούν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων, απ’ ότι πριν τη χρήση των γυαλιών», αναφέρει ο Ντένις Γουολ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής και Επιστημών Βιοϊατρικών Δεδομένων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Ως γνωστόν τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού δυσκολεύονται στη μη λεκτική επικοινωνία, ενώ αποφεύγουν την οπτική επαφή και αντιμετωπίζουν συνολικά εμπόδια στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η πρώιμη θεραπεία του αυτισμού αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους επιστήμονες αφού πιστεύεται ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» έγκαιρης παρέμβασης όταν ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ακόμα πιο προσαρμοστικός.

Ο Δρ Γουολ και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μια εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα από ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά τα οποία όταν το παιδί τα φορά σκανάρουν τα πρόσωπα και αναγνωρίσουν οκτώ εκφράσεις: χαρά, λύπη, θυμό, απέχθεια, έκπληξη, φόβο, συγκατάβαση και ουδετερότητα.

Οι ερευνητές έδωσαν αρχικά έμφαση στην «εκπαίδευση» νέου αυτού συστήματος με βάσει εκφράσεις από πρόσωπα με τα οποία αλληλεπιδρούν τα παιδιά με αυτισμό σε καθημερινή βάση, όπως οι γονείς και τα αδέρφια τους.

Στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης, 14 παιδιά κλήθηκαν να φορέσουν τα έξυπνα γυαλιά Free play για τουλάχιστον τρεις συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών έκαστη, σε εβδομαδιαία βάση για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Τα 12 από τα 14 παιδιά μετά το τέλος της περιόδου αυτής είχαν παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση ως προς την οπτική επαφή.

Κατά μέσο όρο εμφάνισαν βελτιώσεις και στα αυτιστικά συμπτώματα: έξι από τα 14 βελτιώθηκαν τόσο πολύ που τελικά άλλαξαν κατηγοριοποίηση ως προς τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας τους. Τέσσερα από σοβαρή σε μέτρια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ένα από μέτρια σε ήπια και ένα από ήπια σε φυσιολογική.

Πάντως οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς αφού η στιγμιαία αποτύπωση μιας εικόνας του προσώπου δε μπορεί να αντιληφθεί όλο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων και ενδεχομένως τα παιδιά με αυτισμό να δυσκολευθούν να μεταφράσουν σε πραγματικές συνθήκες αυτά που έχουν μάθει μέσω των έξυπνων γυαλιών και της ειδικής εφαρμογής που τα συνοδεύει.

Η εφαρμογή αν και είναι ακριβής κατά 97% στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, απομένει ένα σημαντικό 3% και γι’ αυτό οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν το λογισμικό των έξυπνων γυαλιών, ώστε να επεξεργάζεται και λήψεις που έχουν γίνει από περίεργες γωνίες ή όταν το πρόσωπο είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ή είναι μη εκφραστικό.

πηγη

 

Άγχος για το σχολείο: Η διαταραχή που δεν γνωρίζουμε

Transparent Kids Listening Clipart - Kids Writing Clipart, HD Png Download  - kindpng
πηγη


Μάθετε που οφείλεται η νευρικότητα ή το άγχος που αισθάνονται τα παιδιά για το σχολείο και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Ένα από τα συχνότερα παράπονα των παιδιών αφορά το σχολείο και συχνά ζητούν επίμονα από τους γονείς τους να μην τα πάνε ξανά. Αν και αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση, καθώς τα παίρνετε μακριά από την διασκέδαση και την ασφάλεια του σπιτιού, ορισμένες φορές αυτή η διαμαρτυρία ενδέχεται να κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα, την αγχώδη διαταραχή, καθώς το παιδί νιώθει τις προσδοκίες να αυξάνονται σημαντικά με το σχολείο, πράγμα που ενδεχομένως να μην μπορεί ακόμα να διαχειριστεί.

Τι είναι αυτή η διαταραχή;

Ορισμένα παιδιά που, μπορεί να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν διαγνωσθεί, είτε γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν το πρόβλημα είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν προσπαθεί αρκετά, αντιμετωπίζουν δυσκολία σε συγκεκριμένα ζητήματα και προσπαθούν δίχως να έχουν κάποια εξωτερική βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα παιδιά κυριεύονται από το άγχος, είναι νευρικά και δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο, προκειμένου να μην βρεθούν ξανά σε αυτή την δύσκολη θέση.

Συμπτώματα

Συνήθως τα παιδιά με σχολικός άγχος παρουσιάζουν μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με την νευρικότητα και την ανησυχία. Τα παιδιά, ειδικά της προσχολικής ηλικίας, αναφέρουν συχνά το φόβο τους για την επιστροφή στο σχολείο ενώ ενδέχεται να σας ζητήσουν επανειλημμένες επιβεβαιώσεις, όπως «Πρέπει όντως να πάω;». Συχνά ενδέχεται να διαμαρτυρηθούν για πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους ενώ μερικά δυσκολεύονται να κοιμηθούν μόνα τους και μπορεί να σας ζητήσουν να κοιμηθούν μαζί σας.

Σε ορισμένες ακόμα περιπτώσεις, ενδεχομένως τα παιδιά να αναπτύξουν τόσο έντονη φοβία, που να μην γίνεται να μεταφερθούν στο σχολικό ή το κτίριο του σχολείου. Εάν παρόλ’αυτά καταφέρουν να φτάσουν, μπορεί να κλαίνε ανεξέλεγκτα και να παραπονιούνται ότι πονούν, δίχως να μπορεί να τα ηρεμήσει ο δάσκαλός τους. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ξεκάθαρα, ότι το παιδί δεν είναι απλώς αρνητικό αλλά προσπαθεί να ξεφύγει από μια κατάσταση που το τρομοκρατεί. Στο μεταξύ, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το παιδί που αντιμετωπίζει την εν λόγω διαταραχή, προσπαθεί να αποφύγει το σχολείο καθημερινά και όχι κάποιες μόνο ημέρες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προσπαθήστε παραμένοντας ψύχραιμοι να συζητήσετε με το παιδί και να το ρωτήσετε σε ήπιο τόνο τι είναι αυτό που το κάνει να θέλει να αποφύγει πάση θυσία το σχολείο. Δώστε του να καταλάβει ότι βρίσκεστε εκεί για να το βοηθήσετε και όχι για να το μαλώσετε. Αν αγχώνεται επειδή πρόκειται να αλλάξει σχολείο, δοκιμάστε να κάνετε μερικές βόλτες μαζί, ώστε να το δει και να ξέρει τι να περιμένει. Μία καλή ιδέα θα ήταν να κανονίσετε ένα απόγευμα παιχνιδιού με τους νέους του συμμαθητές στο σπίτι, όπου θα μπορείτε να το παρακολουθείτε. Εκείνο θα γνωρίσει νέα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το άγχος του αλλά θα γίνεται μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού του, πράγμα που το μετριάζει.

Αν παρατηρήσετε ότι το δυσκολεύει η μετάβαση από τις διακοπές των γιορτών πίσω στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα, προσπαθήστε να διατηρήσετε την επαφή του, είτε διαβάζοντας για μία ώρα την ημέρα, είτε κανονίζοντας συναντήσεις με συμμαθητές του.

πηγη

 

Δυσλεξία: Οι ενδείξεις στη συμπεριφορά του παιδιού που..

Boy Writing Clipart Images - Free Download on Freepik
πηγη


Η δυσλεξία καθώς και οι υπόλοιπες ειδικές μαθησιακές διαταραχές, εκδηλώνονται με σημαντικές ελλείψεις στην εκμάθηση των σχολικών δεξιοτήτων με την παράλληλη αποτυχία ανάπτυξης κάποιας ικανότητας στην κατάλληλη ηλικία – Δείτε ποιες ενδείξεις στη συμπεριφορά του μικρού μαθητή πρέπει να σας προβληματίσουν

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γονείς και δασκάλους να λένε ότι «αυτό το παιδί δεν παίρνει τα γράμματα» ή «είναι τεμπέλης και ανοργάνωτος» ή «μα πόσο αδιάφορος μπορεί να είναι για τα μαθήματά του;» Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάποια παιδιά δεν συμβαδίζουν στην επίδοση με τους συμμαθητές τους λόγω της ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Ο λόγος, στην ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου.

Οι Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές, είναι οι διαταραχές οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές ελλείψεις στην εκμάθηση των σχολικών δεξιοτήτων με την παράλληλη αποτυχία ανάπτυξης κάποιας ικανότητας στην κατάλληλη ηλικία. Ο όρος αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην κατάκτηση και τη χρήση δεξιοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικής ικανότητας. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο, αποδίδονται σε δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και μπορεί να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι μαθησιακές διαταραχές παρόλο που παρουσιάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, συνήθως δεν αναγνωρίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει στη σχολική ηλικία. Επομένως, απαραίτητο κριτήριο προσδιορισμού τους είναι το παιδί να έχει ξεκινήσει τη φοίτησή του στην Α΄ Δημοτικού, να έχει φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης και να μην πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

Μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν:

Το παιδί αργεί να κατανοήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης, ενώ ακόμα κι όταν τα καταφέρει η αναγνωστική του ταχύτητα είναι πιο αργή σε σύγκριση με τους συμμαθητές του
Χάνει τη «γραμμή» που διαβάζει και γι’ αυτό συχνά υπογραμμίζει τις λέξεις με το δάχτυλό του
Δυσκολεύεται στην κατανόηση του κειμένου
Δεν τηρεί τα σημεία στίξης
Δημιουργεί μια δική του λέξη αντικρίζοντας κάποια οικεία συλλαβή (π.χ. παιδί αντί παιδάκια, μαντήλι αντί καντήλι)
Αντικαθιστά γράμματα στο γραπτό λόγο (π.χ. θ-δ, β-φ, γ-χ)
Αντιστρέφει τη σειρά των γραμμάτων
Παραλείπει συλλαβές ή γράμματα
Δυσκολεύεται στην οριοθέτηση της γραφής
Παραλείπει τόνους
Έχει δυσκολία στη σωστή σύνταξη των προτάσεων
Παρουσιάζει αδυναμία στην τήρηση ακόμα και βασικών κανόνων ορθογραφίας
Ωστόσο, εκτός από δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση, το παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζει μια σειρά δυσκολιών και σε άλλους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα:

Δυσκολεύεται στις αλληλουχίες (π.χ. τι έγινε πριν – μετά, εποχές, μέρες, μήνες)
Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από πίεση ή να δεχτεί πολλές πληροφορίες μαζί
Παρουσιάζει αδυναμία στη μνήμη
Συχνά είναι ακατάστατο και αδυνατεί να οργανώσει τόσο τα πράγματά του όσο και τον χρόνο του
Πολλές φορές χαρακτηρίζεται από διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα
Εμφανίζει δυσκολία στη συγκέντρωση και πρόωρη κόπωση
Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να συνυπάρχουν με προβλήματα σε συμπεριφορές αυτοελέγχου, καθώς και με προβλήματα κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δίχως αυτά να συνιστούν από μόνα τους ενδείξεις ύπαρξης μαθησιακών δυσκολιών.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι δυσκολίες στη μάθηση επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη σχολική επίδοση του παιδιού, αλλά και τον συναισθηματικό του κόσμο, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Με τη βοήθεια ενός Ψυχολόγου – Ειδικού Παιδαγωγού μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά τα δυνατά σημεία του παιδιού έτσι ώστε να συμβαδίσει με τις ανάγκες του σχολείου, προστατεύοντας παράλληλα το αυτοσυναίσθημά του.

πηγη

 

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει ..

File:Two neurons connected.svg - Wikimedia Commons
πηγη

 

Σε ποιο σημείο του εγκεφάλου κρύβεται η «ασυμφωνία των νευρώνων» που προκαλεί τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος; Ερευνητές εκτιμούν πως έχουν την απάντηση, αναδεικνύοντας μια νεότερη διαγνωστική μέθοδο

Όσο κι αν έχει ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστούν ακόμα περισσότερα παιδιά, ακόμα και ενήλικες. Ακόμα, όμως, οι αιτίες εμφάνισης αυτών των χαρακτηριστικών της αυτιστικής συμπεριφοράς παραμένουν άγνωστες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα βασίζονται στην παρατήρηση και την κατανόηση της διαταραχής μέσω της μελέτης των συμπεριφορικών συνεπειών της, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα και τεχνικές όπως η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού που χαρτογραφούν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στις εισροές και τη δραστηριότητα, αλλά ελάχιστα έχει διερευνηθεί τι προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια προτείνει μια νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση για την εξεύρεση απαντήσεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξίσου σημαντική πρόοδο στη μελέτη άλλων νευρολογικών ασθενειών και διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές του Κολλεγίου και της Μεταπτυχιακής Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (UVA) κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των εγκεφαλικών δομών ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και μη αυτιστικών ατόμων μέσω της χρήσης της μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης, μιας τεχνικής που μετρά τη μοριακή διάχυση σε βιολογικό ιστό, για να παρατηρήσουν πώς το νερό κινείται στον εγκέφαλο και πώς αλληλεπιδρά με τις κυτταρικές μεμβράνες. Η προσέγγιση αυτή βοήθησε την επιστημονική ομάδα να αναπτύξει μαθηματικά μοντέλα των μικροδομών του εγκεφάλου που βοήθησαν στον εντοπισμό δομικών διαφορών στους εγκεφάλους ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και ατόμων που δεν ανήκουν στο φάσμα. Με απλά λόγια, η εξέταση αντικατοπτρίζει τις συμπεριφορικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

«Μέχρι σήμερα, δεν είναι κατανοητό ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διαφορές στην περιοχή του εγκεφάλου» επισημαίνει ο Δρ Benjamin Newman, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ψυχολογίας του UVA, πρόσφατος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του UVA και κύριος συγγραφέας της νέας ερευνητικής εργασίας. «Αυτή η νέα προσέγγιση εξετάζει τις νευρωνικές διαφορές που συμβάλλουν στην αιτιολογία της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού» συμπληρώνει.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα νευροαπεικόνισης και υπολογιστικές μεθοδολογίες, κατάφεραν να συμπεράνουν μια πρώτη στο είδος της προσέγγιση για τον υπολογισμό της αγωγιμότητας των νευρικών αξόνων και της ικανότητάς τους να μεταφέρουν πληροφορίες μέσω του εγκεφάλου. Η μελέτη προσφέρει επίσης αποδείξεις ότι αυτές οι μικροδομικές διαφορές σχετίζονται άμεσα με τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο κοινωνικής επικοινωνίας, ένα κοινό κλινικό εργαλείο για τη διάγνωση του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι μια διαφορά στη διάμετρο των μικροδομικών στοιχείων στον εγκέφαλο των ατόμων στο φάσμα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δομή του εγκεφάλου» εξηγεί ο Δρ Newman.

Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση θα βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα, με στόχο την καλύτερη κατανόηση: «Η κατανόηση των συμπεριφορών θα μπορούσε να είναι υποκειμενική, ανάλογα με το ποιος κάνει τη διάγνωση. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πιστότητα όσον αφορά τις φυσιολογικές μετρήσεις που έχουμε, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα από πού προέρχονται αυτές οι συμπεριφορές. Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η μέτρηση εφαρμόζεται σε κλινικό πληθυσμό, ρίχνοντας φως στην προέλευση της ΔΑΦ» διευκρινίζει ο Δρ John Darrell Van Horn, καθηγητής ψυχολογίας και επιστήμης των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο UVA.

ΠΗΓΗ