Facebook Ομάδα

23/11/12

Η τεχνολογία στο πλευρό των μαθητών με ειδικές ανάγκες

 

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη, 04/05/2012
Πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μάθουν πώς να χειρίζονται τις εφευρέσεις της νέας τεχνολογίας για να βοηθήσουν άτομα που δεν μπορούν να δουν, να μιλήσουν, να ακούσουν ή μαθητές που έχουν δυσλεξία. Μια νέα τεχνολογία έρχεται να αλλάξει ριζικά και να βελτιώσει την καθημερινότητα των μαθητών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Η Kathy White είναι μια καθηγήτρια στο Janesville School District. Δουλειά της είναι να βρίσκει συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με ειδικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον εκπαιδευτικό τομέα. Φροντίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία που θεωρεί ότι ταιριάζουν στη δυσκολία κάθε μαθητή.
Μία περίπτωση είναι αυτή του Kyle Beasley. Ο Kyle μεταφέρει το i Pad μαζί με μια ειδική συσκευή μετάφρασης που ονομάζεται Refreshabraille. Η συγκεκριμένη συσκευή του επιτρέπει να διαβάζει κείμενα, να στέλνει mail ή να κάνει οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει κάποιος μέσω υπολογιστή. Συγκεκριμένα, ο μεταφραστής διαθέτει ένα πληκτρολόγιο Braille( ψηφιακή μορφή γραφής). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Kyle να γράφει και να διαβάζει. Στη συνέχεια το Braille επικοινωνεί με το i Pad, το οποίο μεταφράζει το Braille σε αγγλικά και το αντίστροφο. Το κείμενο του i Pad εμφανίζεται στον Refreshabraille σε μια σειρά πλαστικών Braille κουκίδων, τις οποίες διαβάζει ο Kyle με το δείχτη του. Οι δύο συσκευές αλληλεπιδρούν μέσω Bluetooth.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Correy Winkey, ο οποίος έχει δυσλεξία. Η White τον βοήθησε επιλέγοντας γι’ αυτόν ένα iPod και ένα φορητό υπολογιστή. Ο υπολογιστής διαθέτει λογισμικό, το οποίο διαβάζει δυνατά κάθε κείμενο δίνοντας έμφαση στα πιο δύσκολα σημεία ενώ ο Correy γράφει την εργασία του.
Η White επίσης, έχει βρει πληκτρολόγια σε διαφορετικά μεγέθη, ικανά να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Μάλιστα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μαθητών που δεν έχουν χέρια δανείστηκε ένα σύστημα υπολογιστών που λέγεται Tobii Communicator. Αρχικά σχεδιάστηκε για παραπληγικά θύματα του πολέμου. Διαθέτει ειδικό ανιχνευτή που προσδιορίζει τις κινήσεις των ματιών. Κοιτάζοντας σταθερά σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορούν χωρίς καμιά κίνηση του χεριού να μπουν στο Internet ή να κάνουν πολλά περισσότερα.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούν τόσο το κράτος όσο και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να έρθουν και στην Ελλάδα αυτά τα μέσα. Είναι σημαντικό να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή σε άτομα με ειδικές ανάγκες στα σχολεία, ώστε η καθημερινότητά τους να γίνει πολύ πιο εύκολη και ελπιδοφόρα!
 
Πηγή: