Facebook Ομάδα

18/4/15

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της δυσλεξίας



http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.kidsgo.com.cy/LibraryParents/wp-content/uploads/2014/02/DislexiaKids_icon.png&imgrefurl=http://www.kidsgo.com.cy/LibraryParents/?p%3D6520&h=290&w=600&tbnid=1iHU0NcyDiDa4M:&zoom=1&docid=2o_bCIAmywVLpM&ei=ED4yVZvZGYKWapPXgegN&tbm=isch&ved=0CCYQMygJMAk

Η κόρη μας είναι 8 ετών και πηγαίνει στην Γ’ τάξη του δημοτικού. Πρόσφατα διαγνώστηκε με δυσλεξία. Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει; 

Η δυσλεξία είναι μια ειδική μαθησιακή διαταραχή, νευρολογικής φύσης, η οποία επηρεάζει αρνητικά την εκμάθηση και την επεξεργασία της γλώσσας. Εκδηλώνεται με δυσκολίες στην ανάγνωση, την γραφή, την ορθογραφία και άλλοτε στην αριθμητική, αλλά όχι στον προφορικό λόγο.



Η έλλειψη επαρκούς γνώσης για τη δυσλεξία στα σχολικά πλαίσια, οι μύθοι και οι διαστρεβλωμένες αναπαραστάσεις που κυριαρχούν, αλλά και η ανετοιμότητα πολλών γονέων να αποδεχθούν τη δυσλεξία στο παιδί τους, ανακυκλώνουν μια σειρά λανθασμένων πεπποιθήσεων - όπως π.χ. ότι με τον χρόνο θα περάσει μόνη της, ότι το παιδί είναι χαζό, ότι δεν έχει το κίνητρο ή ότι τεμπελιάζει.

Πολλοί γονείς συγκαλύπτουν την ύπαρξη της δυσλεξίας στο παιδί τους, θεωρώντας το ένα σημάδι αδυναμίας.
Όλα αυτά διαιωνίζουν το πρόβλημα και αναβάλλουν την αντιμετώπισή του. Η δυσλεξία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον δείκτη ευφυΐας, το εκπαιδευτικό, το μορφωτικό, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, την εθνικότητα, το φύλο. Μεγάλες προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης είχαν δυσλεξία, όπως ο Αϊνστάιν και ο Μότσαρτ.

Το στρες, η απογοήτευση, η ντροπή, η μελαγχολία, η απώλεια της αυτοπεποίθησης, η κοινωνική απομόνωση, οι εκρήξεις θυμού, είναι συχνές στα παιδιά με δυσλεξία.

Με την έγκαιρη διάγνωση όμως, η δυσλεξία δύναται να αποκατασταθεί, και το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολικό του περιβάλλον. Εδώ, η γνώση και η υποστηρικτική στάση τόσο από εσάς τους γονείς όσο και από τους δασκάλους είναι το μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση της.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια