Facebook Ομάδα

8/2/21

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει με ευχέρεια

Αποτέλεσμα εικόνας για πως να διαβαζει ένα κείμενο το παιδι
πηγη

 

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού και σε ηλικία 6 με 7 χρόνων. Κάποια ίσως να ξέρουν να διαβάζουν από τα 4 ή τα 5 χρόνια τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι προηγούνται των υπολοίπων στις σχολικές τους επιδόσεις. Συνήθως το επίπεδο των γνώσεων των παιδιών εξομοιώνεται στο 2ο με 3ο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.


Υπάρχει τρόπος να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να διαβάζει;

Το διάβασμα ενός βιβλίου φωναχτά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθετε το παιδί σας να διαβάζει και μια ιδιαίτερα ευχάριστη ενασχόληση για εσάς. Όσο πιο πολύ ενθουσιασμένοι δείχνεται όταν διαβάζεται ένα βιβλίο, τόσο πιο πολύ θα χαίρεται το παιδί σας. Κάτι όμως που πάντα πρέπει να θυμάστε είναι ότι,το παιδί πρέπει να θέτει το ρυθμό και να διασκεδάζει με αυτό που κάνετε! 

Κλειδί της επιτυχίας στο σχολείο είναι διδάξουμε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και την μάθηση. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που πραγματικά χαίρονται με το διάβασμα, έχουν καλλίτερες επιδόσεις στο σχολείο. Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε o στόχος να επιτευχτεί χωρίς την άσκηση πίεσης, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι ηλικιακά ανώριμο. 



Απλοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι εξής: 


Δείχνετε με το δάχτυλο σας τις λεξούλες που διαβάζετε, κάνοντας έτσι το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτές κάνουν τις ιστορίες.

Κάντε αστείες φωνές – γκριμάτσες και φωνές ζώων. Αυτά θα κάνουν τα παιδιά σας να ενθουσιαστούν με την ιστορία.

• Κάντε ένα διάλλειμα από το διάβασμα και κοιτάξτε τις εικόνες. Ζητήστε από το παιδί σας, να ονομάσει στοιχεία από τις εικόνες. Συζητήστε μαζί του για το πως η φωτογραφία σχετίζεται με την ιστορία.

• Ζητήστε από το παιδί, να σας βοηθήσει σε φράσεις που επαναλαμβάνονται μέσα στο κείμενο.


• Εντοπίστε και συζητήστε τα γεγονότα του κείμενου που συμβαίνουν και στη ζωή του παιδιού σας.

• Αν το παιδί σας κάνει μια ερώτηση, σταματήστε και απαντήστε του. Το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να εκφράσει τις σκέψεις του και να λύσει τα προβλήματά του. 


Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας και αφού αυτό μάθει να διαβάζει. Ένα παιδί μπορεί να ακούσει και να καταλάβει πιο δύσκολες ιστορίες από αυτές που μπορεί να διαβάσει. 

• Όταν το παιδί ξεκινήσει να διαβάζει, ενθαρρύνεται το να διαβάζει δυνατά. Έτσι θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του, ως προς το διάβασμα. Και ιδιαίτερα εάν διαβάζετε εναλλάξ μαζί του, θα βελτιώσει εντυπωσιακά τις ικανότητες του.

• Αν το παιδί σας ζητήσει βοήθεια σε μια λέξη, βοηθήστε το αμέσως, έτσι ώστε να μην χάσει το νόημα της ιστορίας, χωρίς να αξιώσετε να πει δυνατά την λέξη που το δυσκόλεψε, εκτός και αν το ίδιο το επιθυμεί.

Επιτρέψτε του να αντικαθιστά μια λέξη με μια άλλη, αρκεί να βγαίνει σωστό νόημα. Δηλαδή αν το παιδί χρησιμοποιεί για παράδειγμα την λέξη «σκύλος» αντί για «κουτάβι», το νόημα είναι το ίδιο. Μην σταματήσετε το διάβασμα για να διορθώσετε την αλλαγή. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί λέξη με την οποία δεν βγαίνει νόημα, τότε σταματήστε το για να επαναλάβει την πρόταση.


Αναγνωρίστε τα όρια του παιδιού σας και σταματήστε το διάβασμα μόλις ή λίγο πριν εντοπίσετε συμπτώματα κούρασης ή εκνευρισμού.

• Πάνω από όλα όμως δώστε του πολλούς επαίνους! Εσείς είστε η πρώτη και η πιο σημαντική δασκάλα του. Οι έπαινοι και η υποστήριξη που του προσφέρετε καθώς αυτό μαθαίνει να διαβάζει, το βοηθάει να χαίρεται με το διάβασμα και να μαθαίνει περισσότερα. 



Συνοψίζοντας


• Βρείτε χρόνο μέσα στη μέρα για να διαβάσετε με το παιδί σας. Σε πολλά παιδιά αρέσει το διάβασμα την ώρα του ύπνου, εκμεταλλευτείτε το!

• Αφήστε βιβλία στο δωμάτιο του παιδιού σας, για να μπορεί να ασχολείται με αυτά. Κάντε το δωμάτιο του φιλικό για διάβασμα με ένα άνετο κρεβάτι, μία καρέκλα, μία βιβλιοθήκη και μία λάμπα.


• Διαβάστε βιβλία που ευχαριστούν το παιδί σας. Μετά από λίγο θα μάθει κάποιες λέξεις απ’ έξω. Όταν αυτό συμβεί , αφήστε το παιδί σας να ολοκληρώνει τις προτάσεις ή απλώς να προσθέτει τις λέξεις.

• Μην προσπαθείτε να μάθετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τα γράμματα, τις λέξεις, τους αριθμούς και τα σχήματα. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον να τα ανακαλύψει μόνο του.


 

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού και σε ηλικία 6 με 7 χρόνων. Κάποια ίσως να ξέρουν να διαβάζουν από τα 4 ή τα 5 χρόνια τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι προηγούνται των υπολοίπων στις σχολικές τους επιδόσεις. Συνήθως το επίπεδο των γνώσεων των παιδιών εξομοιώνεται στο 2ο με 3ο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.

 

Πηγη