Facebook Ομάδα

20/4/22

Παιδί και οθόνες: Πρακτικές συμβουλές για σωστή χρήση

Παιδί και οθόνες: Πρακτικές συμβουλές για σωστή χρήση
πηγη


Τα παιδιά δεν είναι καλό να περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη. Αυτές είναι μερικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε, και ορισμένες συμβουλές.

Ξέρουμε ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη, μιας και είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην εγκεφαλική τους ανάπτυξη αλλά και στην ψυχολογία τους δεν είναι καλές. Και δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση σε συσκευές... και αυτό είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να δημιουργήσει πιο σωστές συνήθειες όσον αφορά τις οθόνες;

  • Αρχικά, προσπαθήστε να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο να πάρετε στο παιδί σας δικό του κινητό ή τάμπλετ. Όσο το παιδί σας είναι μικρό και δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο, προσπαθήστε να μην το απασχολείτε με οθόνες και να περνάτε περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί του.
  • Φροντίστε ο υπολογιστής και η τηλεόραση του σπιτιού να είναι σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο στο πόση ώρα το παιδί θα απασχοληθεί, αλλά και στο τι περιεχόμενο θα καταναλώνει.
  • Βάλτε στο πρόγραμμα της οικογένειας χρόνο χωρίς τεχνολογία. Αυτό μπορεί να είναι επιτραπέζια παιχνίδια, εκδρομές, μαγείρεμα παρέα ή διάβασμα.
  • Προσέξτε πόσο χρόνο περνάτε και εσείς απορροφημένοι από μια συσκευή. Τα παιδιά απλώς μιμούνται αυτά που βλέπουν, άρα φροντίστε να δίνετε ένα καλό παράδειγμα.
  • Σε συνέχεια του προηγούμενου, βάλτε σαφή αλλά ευγενικά όρια στο πόσο χρόνο περνάτε στις οθόνες. Όταν υπάρχει μια ρουτίνα που παραμένει σταθερή, θα μειωθούν σημαντικά οι καυγάδες γύρω από το θέμα.
  • Θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί να εξηγήσετε αυτά τα όρια. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δει φίλους του να έχουν δικό τους τάμπλετ, ή αν περάσουν πολλή ώρα βλέποντας τηλεόραση σε άλλο σπίτι. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι οι κανόνες είναι διαφορετικοί σε κάθε σπίτι, αλλά και ότι είναι κάτι που κάνετε για να έχετε περισσότερο χρόνο για άλλα πράγματα, όπως διάβασμα και εκδρομές.
  • Δοκιμάστε μαζί με το παιδί σας διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να του αρέσουν, μέχρι να βρει κάτι που να απολαμβάνει. Ο χρόνος στις συσκευές θα μειωθεί πιο εύκολα όταν το παιδί έχει χόμπι που το ευχαριστούν και το γεμίζουν.

Πηγη