Facebook Ομάδα

7/7/22

Νέες πρακτικές για τη ΔΕΠ/Υ

Η Ποιοτική Έρευνα στην Προσαρμοσμένη Κινητική Δραστηριότητα: Ανασκό
πηγη

 

Υποστηρικτική Καθοδήγηση (Coaching) 

Η Υποστηρικτική Καθοδήγηση (Coaching) δεν είναι μια θεραπευτική διαδικασία. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ ενός «προπονητή (coach)» και του «πελάτη» μέσω μίας δημιουργικής διαδικασίας που εμπνέει το άτομο με ΔΕΠΥ να μεγιστοποιήσει την προσωπική και επαγγελματική του δυναμική.

Ένα προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα υποστηρικτικής καθοδήγησης μπορεί να στοχεύει, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, στην αποδοχή της διαταραχής, στην κατάλληλη διαχείριση του χρόνου και των οικονομικών, στην εκπαίδευση του τρόπου υιοθέτησης και ολοκλήρωσης στόχων, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε «μία τη φορά», στην οργάνωση οικιακών και εργασιακών θεμάτων, καθώς και στην κατανόηση συναισθηματικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Σε αντίθεση με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπου ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας δίνει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό και καθορίζει το θεραπευτικό πρόγραμμα, στην υποστηρικτική καθοδήγηση ο coach και ο πελάτης συμφωνούν μεταξύ τους για το ποια προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία το άτομο με ΔΕΠΥ εκπαιδεύεται: κατανοεί τις επιπτώσεις της διαταραχής στην εκάστοτε συμπεριφορά του,  αποκτά κίνητρα και συμμετέχει ενεργά στην επιλογή στρατηγικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του και βελτιώνουν την καθημερινότητά του.

Το coaching δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στην Ελλάδα με την έννοια που είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό.

Πηγη