Facebook Ομάδα

21/9/22

Διδάξτε τα παιδιά πώς να χειριστούν τις συγκρούσεις στη ζωή τους

Διδάξτε τα παιδιά πώς να χειριστούν τις συγκρούσεις στη ζωή τους
πηγη

Με κάποιες απλές συμβουλές από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά τους δεξιότητες για να μπορούν να αποτρέψουν διαφωνίες και συγκρούσεις.

Όλες οι σχέσεις δοκιμάζονται από τις συγκρούσεις. Οι άνθρωποι που το καταλαβαίνουν αυτό και ξέρουν πώς να διατηρούν φιλίες, παρόλες τις τριβές, απολαμβάνουν μία χαρούμενη ζωή.
Εκείνοι που δεν έχουν αυτές τις ικανότητες αγωνίζονται μία ζωή, γεμάτη με διαλυμένες σχέσεις και διαζύγιο.

Εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές και δώστε στα παιδιά τις δεξιότητες που τους αξίζουν:
1. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα για τις σχέσεις παρατηρώντας πως οι γονείς χειρίζονται τις δικές τους.
Ο τρόπος που οι γονείς χειρίζονται τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες στο γάμο τους είναι συνήθως ο τρόπος που και τα παιδιά θα χειριστούν τις δικές τους συγκρούσεις και διαφωνίες στο μέλλον, στις φιλίες και στο γάμο τους. Αυτό που κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας είναι πολύ πιο ισχυρό από ότι τα συμβουλεύουμε να κάνουν αυτά στη ζωή τους.

2. Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μία οικογένεια χωρίς καμία σύγκρουση ή διαφωνία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά υποφέρουν τρομερά όταν βλέπουν τους γονείς τους να φωνάζουν να διαφωνούν και να τσακώνονται. Δεν είναι ποτέ χρήσιμο για τα παιδιά να παρακολουθούν μία τέτοια συμπεριφορά.
Είναι όμως επίσης ανθυγιεινό να βλέπουν τους γονείς τους να κρύβουν τα συναισθήματά τους και να προσποιούνται ότι όλα είναι καλά. Η συμπεριφορά αυτή στέλνει το μήνυμα ότι τα προβλήματα πρέπει να αγνοούνται και όχι να λύνονται.
Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε σιωπηλή ένταση και ανησυχούν πάρα πολύ όταν οι γονείς τους προσπαθούν να κρύψουν διαφωνίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

3. Να έχετε κάποιες υγιείς διαφωνίες ή συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά.
Τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να διαφωνούν, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να διεκδικούν κάτι που επιθυμούν και να αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους. Είναι καλό και υγιές για τα παιδιά να ακούσουν τους γονείς τους να λένε:
«Τρελαίνομαι όταν θέλω να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο και δεν έχει βενζίνη» ή «εκνευρίζομαι πολύ και απογοητεύομαι όταν νομίζω ότι δεν με προσέχεις όταν σου μιλώ!»

4. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα της επίλυσης προβλημάτων και συμβιβασμού.
Τα παιδιά πρέπει επίσης να ακούν τους γονείς να λένε πράγματα όπως «Πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» ,«ας συμβιβαστούμε και να συμφωνήσουμε», «λυπάμαι που σε στενοχώρησα», «έχουμε μερικές πιθανές λύσεις».

5. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική για το τι συζητάτε μπροστά στα παιδιά σας.
Οι «σοφοί» γονείς συζητούν μπροστά στα παιδιά, πολύ ευαίσθητα θέματα, μόνο όταν και αυτά είναι σε θέση να τα ακούσουν. Μία μητέρα παρατήρησε ότι «αντιλαμβάνομαι τώρα ότι ο σύζυγός μου και εγώ ήμαστε υπεύθυνοι για το ότι δυσκολέψαμε τα παιδιά μας να έχουν ευτυχείς σχέσεις.
Προσπαθώντας να κρατήσουμε όλες τις διαφωνίες μας κρυφές, τους στερήσαμε την ευκαιρία να δουν πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.
Δημιουργήσαμε επίσης μία μεγάλη σιωπηλή ένταση που στράγγισε τη ζωή από τη γάμο μας».

Και συνεχίζει «αφού αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις απλές αυτές συμβουλές, παρατήρησα τον εξάχρονο γιο μου να μαλώνει για ένα παιχνίδι.
Συγκράτησα με βία τα γέλια μου όταν τον άκουσα να λέει «εντάξει πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα;» «Ας παίξουμε κάτι άλλο!» Αυτό ασφαλώς νίκησε τα κλαψουρίσματα που ήμουν συνηθισμένη να ακούω! Και το θεωρώ υπέροχο.
Ας ξεκινήσουμε με αγάπη και λογική σήμερα…για να απολαύσουμε πιο ευτυχισμένα και υπεύθυνα παιδιά αύριο!

Πηγη