Facebook Ομάδα

20/1/23

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος ομιλίας με ένα νήπιο;

 

Προνήπια-Νήπια - Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο | Νερομπογιές και Νότες |  Αιγάλεω
πηγη

 

Πολλοί έχουν μια λανθασμένη εικόνα για τον τρόπο που πρέπει να μιλάμε 
στα παιδιά.  Θεωρούν ότι δεν μπορούμε να τους μιλάμε σοβαρά 
γιατί δε θα καταλάβουν. Κι όμως κάνουν λάθος!

Τα μικρά παιδιά δε βάζουν πολλά φίλτρα σε αυτά που λένε, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πολλές φορές είναι πολύ ενδιαφέρον να ξεκινάς μια κουβέντα μαζί τους. Όμως, για να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να μας πουν ό, τι έχει σημασία γι’ αυτά πρέπει να νιώσουν ότι τα σεβόμαστε και ότι δίνουμε προσοχή σε ό, τι μας λένε. Ο τρόπος με τον οποίο τους μιλάμε είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία. 

 

Πως πρέπει να μιλάμε στα παιδιά

 

Μη μιλάτε συγκαταβατικά

Το να μιλάτε σε ένα παιδί με περίεργη φωνή ή να του μιλάτε με συγκαταβατικό τρόπο μοιάζει με το να μιλάτε αργά και δυνατά σε έναν άνθρωπο που δεν μιλάει τη γλώσσα σας. Δεν είναι ανόητος, απλά δεν καταλαβαίνει τι του λέτε. Είναι προσβλητικό και τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη τους. Προφανώς και πρέπει να χρησιμοποιείτε μια πιο απλή γλώσσα και να τους εξηγείτε έννοιες, όμως πάνω απ’ όλα πρέπει να τους απευθύνεστε σαν να είναι νοητικά ίσα. Να υποθέτετε ότι είναι ικανά να κατανοήσουν τη συζήτηση. Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Να θυμάστε να τους μιλάτε με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, αλλά να τους μιλάτε επίσης με τον τρόπο που θα μιλούσατε σε έναν φίλο σας.

Να είστε στο ίδιο επίπεδο

Όταν μιλάτε με ένα παιδί, προσπαθήστε να κάθεστε δίπλα του ή να γονατίζετε έτσι ώστε να είστε στο ίδιο επίπεδο. Η οπτική επαφή βοηθάει στην επικοινωνία και προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το λεκτικό κομμάτι. Όταν μιλάμε στα παιδιά, κοιτώντας τα στα μάτια, δείχνουμε ότι έχουν την αμέριστη προσοχή μας. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να είναι μικρότερα, αλλά δεν πρέπει να αισθάνονται ασήμαντα όταν τους μιλάμε. 

Ρωτήστε τα παιδιά πως θέλουν να τα αποκαλείτε 

Όταν συζητάτε με ένα παιδί ρωτήστε το τι όνομα θέλει να χρησιμοποιείτε όταν του μιλάτε. Η πλειονότητα θα σας πει το όνομά του. Υπάρχουν όμως και παιδιά που μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο υποκοριστικό, κάποιο παρατσούκλι ή ένα όνομα που έχουν φανταστεί τα ίδια. Θα αισθανθούν σίγουρα πιο άνετα και ευχάριστα αφού θα χρησιμοποιείτε ένα όνομα που έχουν επιλέξει τα ίδια για τον εαυτό τους και θα πιστέψουν ότι τα αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα. 

Να δέχεστε αυτά που σας λένε

Τα παιδιά έχουν απίστευτη φαντασία. Τους αρέσει να λένε ιστορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται κάπου ανάμεσα στην φαντασία και το ψέμα. Τα παιδιά νιώθουν πολύ ελεύθερα σχετικά με τις σκέψεις τους και εσείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε! Συμφωνήστε μαζί τους και συνεχίστε τη συζήτηση δημιουργώντας μια απίστευτα γελοία ιστορία. Θα εκπλαγείτε με το πόσο δημιουργικοί μπορείτε να γίνετε.

Να δείχνετε ότι τα καταλαβαίνετε

Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά που πιστεύαμε πως κανείς δεν μας καταλαβαίνει; Σίγουρα δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα των παιδιών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δείξουμε ότι είμαστε κι εμείς ευάλωτοι. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την ευκαιρία να τους δείξουμε ότι τα καταλαβαίνουμε.
 
Όταν ένα παιδί είναι αγχωμένο, λυπημένο, τρομοκρατημένο ή ακόμα και υπερβολικά χαρούμενο έχουμε την τάση να προσπαθούμε να το κάνουμε να ηρεμήσει. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να το βοηθήσουμε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να του δείξουμε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει σε όλους, ακόμα και σε μας. Πείτε τους ότι δεν είναι μόνα και ότι και οι μεγάλοι φοβούνται ή αγχώνονται.

Παίξτε μαζί τους

Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με ένα παιδί είναι να παίξετε μαζί του. Οποιοδήποτε παιχνίδι θα κάνει το παιδί να χαλαρώσει και να σας ανοιχτεί. Το να ρωτήσετε ένα παιδί πως πέρασε την ημέρα του στο σχολείο είναι μάταιο. Αν όμως το συνδυάσετε με κάποιο παιχνίδι τότε θα σας απαντήσουν πολύ φυσικά. 

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για όλες τις καλές σχέσεις. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά μιλώντας για τα μεγάλα και μικρά πράγματα με τα παιδιά θα οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών. Αυτοί οι δεσμοί οδηγούν στην εμπιστοσύνη και το σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους

Πηγη