Facebook Ομάδα

9/3/24

Θετική αυτό-ομιλία: Γιατί είναι σημαντική για τα παιδιά;

Free: Mother Child Clip Art - Mother And Daughter Cartoon - nohat.cc
πηγη


 Όλα τα παιδιά και ειδικά εκείνα που βρίσκονται στην εφηβεία, είναι επιρρεπή στο αίσθημα της αμφιβολίας, καθώς πολλές μπορεί να είναι οι αρνητικές σκέψεις, που μπορεί να φθείρουν την ήδη ευάλωτη αυτοεκτίμησή τους. Για αυτό το λόγο η εφηβεία σηματοδοτεί ίσως την καταλληλότερη περίοδο για να εξοικειώσετε το παιδί με την έννοια της θετικής αυτό – ομιλίας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. 

Πώς επωφελούνται τα παιδιά από την θετική αυτό – ομιλία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θετική αυτό-ομιλία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στα παιδιά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Χτίζουν συναισθηματική ανθεκτικότητα.
  • Αναπτύσσουν μια θετική προοπτική για την ζωή.
  • Βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία.
  • Ενσταλάζει αυτοπεποίθηση.
  • Ωθεί τα παιδιά να αναζητήσουν πράγματα στα οποία είναι καλά.
  • Επιτρέπει στα παιδιά να αναγνωρίσουν τομείς βελτίωσης.
  • Ενδυναμώνει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αναλάβουν ρίσκα.
  • Δίνει στα παιδιά κουράγιο να κυνηγήσουν όνειρα και να θέσουν στόχους.

Πώς θα μάθουν την θετική αυτό-ομιλία

Το να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να συμμετέχουν σε θετική αυτο-ομιλία, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι απαραίτητο καθώς έτσι θα αναπτύξουν μια νέα δεξιότητα υγιής αντιμετώπισης και επαναπλαισίωσης της σκέψης.

Ωθήστε το παιδί στην επίγνωση

Η θετική αυτό – ομιλία ξεκινά με την επίγνωση ή την αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και μηνυμάτων που λένε τα παιδιά στον εαυτό τους. Πολλά παιδιά αγνοούν την αρνητική αυτοσυζήτησή τους και την επιρροή που έχει στη ζωή τους. Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν πότε σκέφτονται ή λένε αρνητικά πράγματα για τον εαυτό τους.

Συμμετέχετε σε συζητήσεις

Το να κάνετε τακτικές συζητήσεις με το παιδί σας όχι μόνο για τη θετική αυτοομιλία, αλλά και για το πώς νιώθει ή πώς πήγαν τα πράγματα στο σχολείο, μπορεί να βοηθήσει τη θετική ομιλία να γίνει συνήθεια ή καθημερινή πρακτική.

Συμμετέχετε σε Συζητήσεις
Το να κάνετε τακτικές συζητήσεις με το παιδί σας όχι μόνο για τη θετική αυτοομιλία, αλλά και για το πώς νιώθει ή πώς πήγαν τα πράγματα στο σχολείο, μπορεί να βοηθήσει τη θετική ομιλία να γίνει συνήθεια ή καθημερινή πρακτική, λέει ο McDowell.

Επιπλέον, αυτές οι συνομιλίες βοηθούν στη δημιουργία σημαντικών δεσμών ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας. Μπορείτε να μοιράζεστε στόχους και όνειρα και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. 

Πηγη