Facebook Ομάδα

23/7/24

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»: Παθητική επιθετικότητα, τι σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς

Psychological stress , others transparent background PNG clipart - Clip Art  Library
πηγη


Η «παθητική επιθετικότητα», μάστιγα στις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα

Θα έχεις συναντήσει τον όρο και ως «passive aggressiveness». Πρόκειται για μια τοξική συμπεριφορά από ένα άτομο, το οποίο έχει σκοπό να τιμωρήσει, να υποτιμήσει, και να χειριστεί ένα άλλο. Στην ουσία πρόκειται για όλες εκείνες τις φράσεις και τις συμπεριφορές, οι οποίες δείχνουν επιθετικότητα, αλλά με έναν πολύ έμμεσο και «υποχθόνιο τρόπο». Το άτομο που χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική, μπορεί εύκολα να αρνηθεί κάθε ευθύνη, που ίσως του αποδοθεί, επιστρέφοντάς την στον αποδέκτη και ισχυριζόμενος πως πρόκειται για παρεξήγηση ή πως ο ενοχλημένος είναι υπερευαίσθητος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο «παθητικά επιθετικός τύπος» είναι αυτός που εκφράζει την επιθετικότητά του συγκεκαλυμμένα.

Ερχόμενοι στην φράση «λυπάμαι που νιώθεις έτσι», ενώ μπορεί να μοιάζει εντελώς φυσιολογική και να δείχνει μάλιστα ενσυναίσθηση, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αφού το άτομο που την λέει, ρίχνει ξανά την ευθύνη στον απέναντι του. Δηλαδή, «εσύ φταις που νιώθεις έτσι, εγώ δεν έκανα κάτι για να είσαι στη θέση αυτή». 

Επομένως είναι μια ακόμη έμμεση προσπάθεια να απαλλαγεί από τις ευθύνες των πράξεων του.Μια ακόμη πρακτική παθητικής επιθετικότητας, είναι όταν το άτομο «κρατάει μούτρα» ακόμη και για μέρες. Δεν μας λέει ανοιχτά αυτό που τυχόν τον έχει ενοχλήσει, αλλά βγάζει μια επιθετική συμπεριφορά χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί, ή χωρίς να γνωρίζουμε για ποιον λόγο έχει αλλάξει συμπεριφορά ή δεν μας μιλάει. «Η παθητική επιθετικότητα είναι ο σκόπιμος και καμουφλαρισμένος τρόπος κάποιου να εκφράζει την οργή, τον θυμό ή τη δυσαρέσκειά του», δηλώνουν οι ψυχολόγοι.

Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να είναι αφόρητα πιεστικές για το άτομο που τις δέχεται, και πέρα από πιεστικές, έχουν σκοπό να χειραγωγήσουν. Το άτομο που δέχεται παθητική επιθετικότητα, δεν θα έχει τόλμη, ούτε θα είναι ο εαυτός του, προκειμένου να μην δημιουργεί θέματα και «παρεξηγήσεις».

 ΠΗΓΗ