Facebook Ομάδα

16/7/24

“Μαμά, βαριέμαι!”: Όταν τα παιδιά θέλουν να παίξουν αλλά εσύ έχεις δουλειές

a child reading clipart 10 free Cliparts | Download images on Clipground  2024
πηγη

 

Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καθημερινότητας στο σπίτι με τα παιδιά- ειδικά όταν τα σχολεία είναι κλειστά για διακοπές. Πώς κάνουμε τις δουλειές που πρέπει όταν τα παιδιά θέλουν συνέχεια την προσοχή μας, θέλουν να παίξουν και γκρινιάζουν διαρκώς ότι βαριούνται;

Οι περισσότερες μαμάδες έχουν ήδη ένα πρόγραμμα που τις βολεύει ώστε να διασκεδάζουν τα παιδιά αλλά να κάνουν και τις δουλειές τους, αλλά συνήθως αυτό τις κουράζει περισσότερο. Πρώτα παίζουν με τα παιδιά, τρώνε, παίζουν πάλι, πηγαίνουν στην παιδική χαρά και όταν το παιδί κάνει μπάνιο και κοιμηθεί, αφιερώνουν το βράδυ τους για τις δουλειές.

Εάν έχεις προσπαθήσει να μαγειρέψεις, να στείλεις mail, να καθαρίσεις το σπίτι ή έστω να κάνεις ένα μπάνιο ενώ τα παιδιά είναι ξύπνια, ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ειδικά, όταν τα παιδιά διαρκώς σου λένε “μαμά, βαριέμαι” ή “μα όλο δουλειές έχεις, έλα να παίξουμε”. Πώς το διαχειριζόμαστε;

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να πούμε:

“Μα έχεις τόσα πολλά παιχνίδια, πώς γίνεται να βαριέσαι;”
“Αν βαρέθηκες τα παιχνίδια σου, να τα πετάξουμε τότε!”

Τα παιδιά δεν βαριούνται, απλά θέλουν την προσοχή μας. Δεν θέλουν να παίξουν μόνα τους με τα παιχνίδια τους, θέλουν να παίξουν μαζί μας. Όταν έχουν χορτάσει τη σύνδεση και την επικοινωνία μαζί μας, πολλές φορές τα βλέπουμε να παίζουν μόνα τους για λίγη ώρα, να ζωγραφίζουν ή να σκέφτονται κάποιο ευφάνταστο δικό τους παιχνίδι. Όταν όμως νιώθουν ότι δεν μας έοχυν δει καθόλου ουσιαστικά μέσα στην ημέρα, τότε μας ζητούν με τον τρόπο τους να τους δώσουμε σημασία.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Να εξηγήσουμε ότι έχουμε δουλειά, αλλά να κρατήσουμε τη σύνδεση: “Το ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε αλλά έχω δουλειά. Αν θέλεις μπορείς να έρθεις δίπλα μου και να παίζεις μέχρι να τελειώσω τη δουλειά μου”.

Να βρείτε μαζί ένα παιχνίδι: “Θα σου λέω προτάσεις για το τι μπορείς να παίξεις κι ανάλογα με το τι θέλεις θα μου κάνεις μια χαρούμενη ή στεναχωρημένη φατσούλα”.

Να δείξεις κατανόηση, διατηρώντας τα όρια: “Μπορεί να μην σου αρέσει κανέναν παιχνίδι, αλλά εγώ πρέπει να μαγειρέψω. Ή θα έρθεις να παίξεις δίπλα μου ή αν θέλεις μπορείς να με βοηθήσεις με τη μαγειρική”.

ΠΗΓΗ