Facebook Ομάδα

13/8/24

Ποιά είναι τα πιο συχνά προβλήματα στα μάτια των παιδιών;

Premium Photo | Cute education concept of a 3D image of students back to  school stationery background
πηγη

 

Τα μάτια των νηπίων θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά, καθώς πολλά προβλήματα όρασης, αλλά και παθήσεις των ματιών μπορεί να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, στραβισμός) που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η οπτική οξύτητα του παιδιού να παραμείνει χαμηλή (αμβλυωπία).Τα πιο συχνά προβλήματα των ματιών είναι τα εξής:

Μυωπία
Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία των ματιών δεν επιτρέπει στο παιδί να δει καθαρά μακριά. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα, δηλαδή μεταξύ δύο και τριών ετών.

Υπερμετρωπία
Δεν μπορεί να δει καθαρά όσα πράγματα βρίσκονται κοντά του. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται από τη γέννηση, όμως γύρω στα δύο μπορεί να γίνει η διάγνωση. Σταθεροποιείται περίπου στα πέντε, ενώ μεγαλώνοντας υπάρχει περίπτωση να μειωθεί.

Αστιγματισμός
Το παιδί βλέπει θολά, γι’ αυτό πλησιάζει κοντά ή κλείνει ελαφρώς τα μάτια για να δει καλύτερα. Ο αστιγματισμός υπάρχει συνήθως από τη γέννηση.

Στραβισμός
Εμφανίζεται συνήθως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Κάποια στιγμή οι γονείς παρατηρούν ότι «φεύγει» -αποκλίνει ή συγκλίνει- το ματάκι του παιδιού. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος. Εάν αυτό δημιουργεί εμφανές αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Αν το παιδί έχει συγκλίνοντα στραβισμό, η εγχείριση πρέπει να γίνει στην ηλικία των δύο, ενώ αν έχει αποκλίνοντα, η εγχείριση θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των τεσσάρων.

Επιπεφυκίτιδα
Μπορεί να εκδηλωθεί, καθώς το παιδί πιάνει χώμα ή χαλίκια στην παιδική χαρά ή παιχνίδια στον παιδικό σταθμό και μετά τρίβει τα μάτια του. Η μολυσματική επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς και άλλους μικροοργανισμούς. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι το παιδί παρουσιάζει πολλές εκκρίσεις (τσίμπλες)στα μάτια. Θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά, κολλύρια ή αλοιφές. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε διάφορα αλλεργιογόνα, που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια του, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να έχουν τσίμπλες και να τα τρίβει. Θεραπεύεται με αντιαλλεργικά κολλύρια.

Ο τακτικός έλεγχος των ματιών στα κατάλληλα για κάθε ηλικία διαστήματα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγιούς όρασης του παιδιού σας, καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα όρασης τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να έχει η θεραπεία τους.

ΠΗΓΗ