Facebook Ομάδα

7/6/24

Ηλίαση σε παιδιά: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Η μυστική λίστα για ένα φανταστικό καλοκαίρι με τα παιδιά - Aspa Online
πηγη


Τα παιδιά είναι σχετικά εύκολο να περάσουν πολύ χρόνο στον ήλιο, το καλοκαίρι, χωρίς να το καταλάβουν. Αυτό φέρνει διάφορα προβλήματα όπως ηλιακά εγκαύματα αλλά και ηλίαση, που είναι μια σοβαρή κατάσταση που θέλει προσοχή. Ας δούμε τι είναι ακριβώς η ηλίαση, τι συμπτώματα έχει και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η Ηλίαση;
Ηλίαση ονομάζεται μια διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, όταν το κεφάλι και ο αυχένας είναι ακάλυπτα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις μεσημεριανές ώρες που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη, ενώ συναντάται πιο συχνά σε μικρές ηλικίες καθώς τα οστά στο κεφάλι και η επιδερμίδα είναι πιο λεπτά.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να είναι ελαφριά, μέτρια ή βαριά.

Τα συμπτώματα της ηλίασης
Σε ελαφριά μορφή, το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ζεστό και κόκκινο δέρμα και κεφάλι. Το παιδί πιθανόν να έχει πονοκέφαλο και ναυτία, αυξημένους παλμούς και γρήγορη αναπνοή.

Σε πιο σοβαρή μορφή η ηλίαση μπορεί να φέρει αδυναμία και ατονία, πυρετό (38-39 ºC), σύγχυση και ανησυχία, ζάλη ή τάση για λιποθυμία.

Η σοβαρή ηλίαση είναι ξεχωριστή κατάσταση που ονομάζεται θερμοπληξία και χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, το παιδί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να παρουσιάσει διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση. Η θερμοπληξία είναι επείγουσα κατάσταση γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, παραισθήσεις ή ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες.

Αν εκδηλωθούν συμπτώματα ηλίασης μπορείς να τοποθετήσεις ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι και τον αυχένα, ανανεώνοντας το συχνά.

Χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση, αλλά είναι καλύτερο να λαμβάνει δροσερά (όχι παγωμένα) ροφήματα ισότονα, και χωρίς ζάχαρη. Δώσε του να πιει λίγο λίγο, σε συνδυασμό με κάτι αλμυρό για να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν με τον ιδρώτα.

Σε περίπτωση πυρετού μπορείς να δώσεις αντιπυρετικό φάρμακο. Αφαίρεσε τα ρούχα ή δώσε στο παιδί να φορέσει κάτι φαρδύ και άνετο. Καλό είναι να βρίσκεται σε ημικαθιστή θέση και όχι ξαπλωμένο εντελώς, για να αποφεύγεται η πίεση στο κεφάλι.

Αν δεις ότι εμφανίζονται φουσκάλες στο δέρμα, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για παραπάνω από μισή ώρα ή το παιδί παρουσιάζει ζάλη ή ναυτία, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο κέντρο υγείας, νοσοκομείο ή ιατρείο.

Ηλίαση: Πόσο διαρκεί;
Στην ήπια ηλίαση τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 2-3 μέρες, οπότε καλό είναι το παιδί να αποφύγει τον ήλιο και να έχει άφθονη ξεκούραση και ενυδάτωση για να αναρρώσει πλήρως.

Πώς αποφεύγουμε την ηλίαση
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αποφύγεις την ηλίαση, για να μην χρειαστεί το παιδί να κινδυνέψει ούτε να ταλαιπωρηθεί.

  • Να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες (11:00-16:00).
  • Όταν είστε στη θάλασσα, το παιδί να φοράει καπέλο και αντηλιακό, το οποίο να ανανεώνεται συχνά. Προτίμησε καπέλα που να καλύπτουν και τον αυχένα για πλήρη προστασία.
  • Μην αφήνεις τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση και χωρίς κλιματισμό. Αν ταξιδεύετε μαζί καλό θα είναι το παιδί να κάθεται από την πλευρά που δεν βλέπει ο ήλιος.
  • Τις μέρες με καύσωνα, καλό θα είναι το παιδί να μένει σε εσωτερικούς δροσερούς χώρους και να μην έχει έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.
  • Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, καλό είναι να μάθει να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό του, ειδικά αν δεν είσαι κοντά. Να προσέχει στον ήλιο, να πίνει άφθονο νερό και χυμούς και να φοράει καπέλο στον ήλιο. Αν δεν αισθάνεται καλά, να πηγαίνει στον ίσκιο και να ζητάει βοήθεια

ΠΗΓΗ