Facebook Ομάδα

5/1/24

Αυτισμός: Διάγνωση με μια απλή φωτογραφία των ματιών του παιδιού μέσω AI

Ai chip, artificial intelligence chip, ai processor, chip, artificial  intelligence, processor, 3d icon, png | PNGWing
πηγη

 

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και τον έλεγχο της σοβαρότητας στον αυτισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Το μόνο που μπορεί να χρειαστεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φωτογραφία του αμφιβληστροειδούς του ατόμου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλαγές στα νεύρα του αμφιβληστροειδούς με αλλοιωμένες δομές του εγκεφάλου και από εκεί με τη Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ). Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μάτι μπορεί να γίνει πραγματικά ένα «παράθυρο» στον εγκέφαλο, μέσω της διασύνδεσης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Τα άτομα με ΔΑΦ έχουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή που δυνητικά αντανακλούν εγκεφαλικές αλλοιώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών της οπτικής οδού μέσω εμβρυϊκών και ανατομικών συνδέσεων», γράφουν οι ερευνητές στη νέα τους εργασία.

«Το αν οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης μπορούν να βοηθήσουν στον αντικειμενικό έλεγχο για ΔΑΦ και τη σοβαρότητα συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς είναι άγνωστο», προσθέτουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη «βλέπει» τον αυτισμό στον αμφιβληστροειδή

Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Yonsei στη Δημοκρατία της Κορέας ήθελε να δει εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εντοπίσει ΔΑΦ σε μοτίβα αμφιβληστροειδούς. Αρχικά, το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε εικόνες όπου η τεχνητή νοημοσύνη έλεγε αν το υποκείμενο είχε αυτισμό ή όχι.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από το εργαλείο AI να αναλύσει τον αμφιβληστροειδή 958 παιδιών και εφήβων με μέση ηλικία 7,8 ετών συνολικά, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με αυτισμό. Πέτυχε μια τέλεια βαθμολογία στον εντοπισμό αυτών που είχαν αυτισμό και εκείνων που δεν είχαν αυτισμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην πρόβλεψη της σοβαρότητας των συμπτωμάτων από τις φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς –ήταν ακριβής μόνο σε ποσοστό 48-66% των περιπτώσεων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε οι επιστήμονες να βοηθήσουν τα παιδιά να λάβουν μια χρήσιμη αξιολόγηση σε μικρότερη ηλικία, με μικρότερη αναμονή.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ερευνητές περιόρισαν τα δεδομένα εκπαίδευσης σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε μικρότερα παιδιά –αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες.

«Αυτό το ερώτημα παραμένει ανεξερεύνητο επειδή η νεότερη ηλικιακή ομάδα στο δείγμα μας ήταν τεσσάρων ετών. Οι αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς σε άτομα με ΔΑΦ μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και πριν από την ωρίμανση του αμφιβληστροειδούς», γράφουν οι ερευνητές.

Τα μάτια, καθρέφτης στην εγκεφαλική δραστηριότητα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συνδέσουν την απόκριση του αμφιβληστροειδούς στο φως με περιπτώσεις Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και ΔΑΦ, ένα άλλο παράδειγμα του πώς τα μάτια μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα είδος καθρέφτη στην εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου.

Περίπου ένας στους 36 ανθρώπους πιστεύεται ότι είναι αυτιστικός, με βάση τον επιπολασμό μεταξύ των οκτάχρονων –και η επίγνωση αυτής της διαταραχής όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στους νέους για να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να διανύσουν τη ζωή.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιώσιμος υποψήφιος για μια αντικειμενική μέθοδο για τον έλεγχο του αυτισμού και πιθανώς για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ