Facebook Ομάδα

10/6/24

Εντοπίστηκε το εγκεφαλικό δίκτυο που συνδέεται με τον τραυλισμό

Πρωτοβαδίσματα - Νευροπειστήμη και παιδαγωγική
πηγη


Ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του University of Turku και του Turku University Hospital, εντόπισαν πιθανή αιτία τραυλισμού, στον εγκέφαλο.

Ο τραυλισμός κάποτε εθεωρείτο ψυχολογική διαταραχή. Ομως μετά από έρευνες είναι τώρα κατανοητό ότι είναι διαταραχή εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση της παραγωγής του λόγου, δήλωσε ο καθηγητής Νευρολογίας Juho Joutsa.

Οι νευροβιολογικοί μηχανισμοί του τραυλισμού δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.

Τα ευρήματα ερευνών με απεικονίσεις εγκεφάλου είναι εν μέρει αντιφατικά και αποτελεί πρόκληση ο καθορισμός των αλλαγών που είναι η αιτία του τραυλισμού.

Η νέα έρευνα περιέλαβε ανθρώπους με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένοι εμφάνισαν τραυλισμό μετά από αυτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν και εγκεφαλικά επεισόδια εντοπίζονταν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου βρίσκονταν στο ίδιο δίκτυο σε αντίθεση με εγκεφαλικά επεισόδια που δεν οδήγησαν σε τραυλισμό.

Εκτός της περίληψης των ανθρώπων που υπέστησαν εγκεφαλικό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία σε 20 ανθρώπους με αναπτυξιακό τραυλισμό.

Σε αυτούς ο τραυλισμός συνδεόταν με δομικές αλλαγές στους κόμβους του δικτύου που εντοπιστικέ αρχικά σε σχέση με αιτιατές βλάβες από το εγκεφαλικό-όσο μεγαλύτερες ήταν οι αλλαγές τόσο πιο έντονος ήταν ο τραυλισμός.

Tο εύρημα υποδεικνύει ότι ο τραυλισμός προκαλείται από εγκεφαλικό δίκτυο άσχετα από αιτιολογία (αναπτυξιακή ή νευρολογική).

Οι κύριοι κόμβοι του δικτύου που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές ήταν το κέλυφος, η αμυγδαλή και ο ταινιοειδής πυρήνας, που εντοπίζονται βαθιά στον εγκέφαλο και οι συνδέσεις μεταξύ τους.

Το κέλυφος ρυθμίζει την κινητική λειτουργία και η αμυγδαλή τα συναισθήματα. Ο ταινιοειδής πυρήνας δρα ως κόμβος για αρκετά δίκτυα και μεταδίδει πληροφορίες μεταξύ τους.

Tα αποτελέσματα δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τη νευροβιολογική βάση του τραυλισμού.

Ο εντοπισμός του τραυλισμού στον εγκέφαλο ανοίγει νέες πιθανότητες για θεραπεία.

ΠΗΓΗ