Facebook Ομάδα

10/6/24

Παιδική παχυσαρκία: Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Cute fat boy cartoon playing ball 31699436 Vector Art at Vecteezy
πηγη

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία, και είναι ένα ζήτημα που δεν είναι εύκολο να οριστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος για να καθοριστεί αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο ή όχι, αλλά όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ο ΔΜΣ δεν είναι πάντα το πιο αξιόπιστο κριτήριο.

Και πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες, όπως την συσσώρευση συσσσώρευση περιττού λίπους, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων στο μέλλον. Αυτά τα περιττά κιλά καταπονούν το σώμα ενώ το αναγκάζουν να εργαστεί σκληρότερα για να λειτουργήσει. Στην ουσία, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αρκετών ακόμα ασθενειών, μερικές εκ των οποίων είναι οι εξής:

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, αναγκάζοντάς την να δουλεύει περισσότερο για να κυκλοφορήσει σωστά το αίμα σε ένα μεγαλύτερο σώμα. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και η υψηλή χοληστερόλη. Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Διαβήτης

Το σώμα σας διασπά το φαγητό που τρώτε σε γλυκόζη (ζάχαρη) για να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε για να τροφοδοτήσετε όλη την ημέρα. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας σας, παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτής της διαδικασίας. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ανάπτυξη διαβήτη. Οι αυξήσεις στις διαγνώσεις παιδικού διαβήτη αντικατοπτρίζουν την αύξηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Το βάρος δεν είναι όμως μόνο σωματικό. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με παχυσαρκία έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τα παιδιά με πιο υγιές βάρος. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μεταφέρεται και στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατροφικές διαταραχές και κοινωνικό άγχος στα παιδιά, και αυτά τα προβλήματα να μεταφερθούν και στην ενήλικη ζωή.

Παχυσαρκία ως ενήλικας

Πολλά από τα θέματα υγείας που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την παιδική παχυσαρκία. Σε πολλές περιπτώσεις, εντείνονται ή εμφανίζονται λόγω της παχυσαρκίας και στην ενήλικη ζωή. Υπολογίζεται ότι το 55% των παιδιών με παχυσαρκία συνεχίζουν να έχουν παχυσαρκία κατά την εφηβεία, εκ των οποίων το 80% θα εξακολουθεί να έχει παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή. Αυτές οι στατιστικές, όμως, δεν σημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Τα παιδιά που αποκτούν πιο υγιές βάρος πριν από την ενηλικίωση έχουν συνήθως παρόμοια επίπεδα υγείας με ένα άτομο που δεν αντιμετώπιζε ποτέ πρόβλημα παχυσαρκίας.

Πώς να αντιστρέψετε την παιδική παχυσαρκία από νωρίς:

Πιο υγιεινή διατροφή: Φροντίστε το παιδί να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με γάλα χαμηλών λιπαρών.

Περισσότερη κίνηση: Τα σωματικά δραστήρια παιδιά τείνουν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνα που κάθονται πολύ. Τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα καθημερινής δραστηριότητας. Τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών πρέπει να είναι δραστήρια όλη την ημέρα.

Σωστός και αρκετός ύπνος: Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένο βάρος. Η καθιέρωση μιας χαλαρωτικής (και σταθερής στην ώρα) ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

Λιγότερος χρόνος μπροστά από οθόνες: Συμβάλλει και στην καθιστική ζωή, και στις κακές ώρες ύπνου, συνεπώς θα πρέπει να βάλετε ορισμένους περιορισμούς στο πόσες ώρες περνάει το παιδί σας μπροστά από την οθόνη κινητού, τάμπλετ ή κάποιας κονσόλας.

Δώστε το σωστό παράδειγμα: Είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να αποκτήσει καλύτερες συνήθειες γύρω από το φαγητό και την άσκηση αν δεν σας βλέπει να κάνετε το ίδιο.  

ΠΗΓΗ