Facebook Ομάδα

13/8/24

Λύσεις διαπαιδαγώγησης για την αποφυγή της αντιζηλίας ανάμεσα στα αδέλφια

Children Clipart Images – Browse 896,997 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock
πηγη

 

Παρότι πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας χωρίς διακρίσεις, η έρευνα αποδεικνύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, το 51% των γονιών στην Ευρώπη – σε δείγμα που μελετήθηκε από την Nikon – παρουσίασε προτίμηση προς το μεγαλύτερο παιδί κατά τη λήψη φωτογραφιών για το οικογενειακό άλμπουμ. Πολύ συχνά οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι μεροληπτούν υπέρ ενός παιδιού σε σχέση με τα άλλα, ωστόσο τα παιδιά επηρεάζονται από κάτι τέτοιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντιζηλία ανάμεσα στα αδέλφια. Εάν τα παιδιά σας φαίνεται να μην τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, οι ακόλουθες δέκα συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.

1. Καλλιεργήστε τις ξεχωριστές δεξιότητες και διαφορές

Δεδομένου ότι καθένα από τα αδέλφια αγωνίζεται να προσδιορίσει τον εαυτό του ως άτομο, ενδέχεται να παρουσιαστεί ανταγωνισμός ανάμεσά τους. Αναγνωρίζοντας τα ειδικά ταλέντα κάθε παιδιού, τα οποία το διαφοροποιούν από τα αδέλφια του, μπορείτε να αρχίσετε να ελαττώνετε την αντιζηλία. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα παιδί που διακρίνεται στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μπορείτε να του προσφέρετε χρώματα και τετράδια ιχνογραφίας και να το ενθαρρύνετε να παρακολουθήσει μαθήματα καλλιτεχνικών. Ενώ αν τα αθλήματα ενδιαφέρουν περισσότερο ένα άλλο παιδί, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να γραφτεί στη σχολική ομάδα. Η τεχνική έγκειται στο να καλλιεργήσετε το φυσικό ταλέντο κάθε παιδιού και, στη συνέχεια, να βρείτε ευκαιρίες να το επιδείξετε, έτσι ώστε να μην συναγωνίζονται και τα δύο παιδιά στο ίδιο πράγμα.

2. Αφιερώστε προσωπικό χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά

Ένας τρόπος για να κάνετε κάθε παιδί να νοιώθει ξεχωριστό είναι το να προσφέρετε προσωπικό χρόνο με κάθε γονιό σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές όταν προκύπτουν: «Ο αδελφός σου κοιμάται. Θέλεις να διαβάσουμε ένα βιβλίο παρέα;» Ή βγείτε μια βόλτα με κάθε παιδί ώστε να του προσφέρετε ξεχωριστό χρόνο μαζί σας και σημειώστε το γεγονός στο ημερολόγιό σας. Το πόσο συχνά συναντιέστε εξαρτάται από τη δυνατότητα που σας προσφέρει το χρονοδιάγραμμά σας: μισή ώρα την εβδομάδα, δέκα λεπτά την ημέρα, μία ώρα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Φροντίστε ώστε κάποιος άλλος ενήλικας να προσέχει τα υπόλοιπα παιδιά ή επιλέξτε μια ώρα που τα υπόλοιπα παιδιά λείπουν. Οι περιστάσεις όπου μπορείτε να είστε μαζί περιλαμβάνουν: ένα σινεμά, μια βόλτα, γεύμα σε ένα αγαπημένο εστιατόριο, πέταγμα αετού, βόλτα για παγωτό ή απλά λίγο χρόνο μόνο οι δυο σας.

3. Σταματήστε τις συγκρίσεις

Προσέξτε τυχόν περιστάσεις όπου εσείς δίνετε στα παιδιά σας ανταγωνιστικούς ρόλους οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια. Ένα μεγάλο παράπονο των μεσαίων παιδιών είναι ότι συγκρίνονται με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. «Ο αδελφός σου το έκανε αυτό όταν ήταν τριών χρονών». «Η αδελφή σου διάβαζε με επιμέλεια». Ο θεμελιώδης κανόνας πρέπει να είναι: μην συγκρίνετε ποτέ τα αδέλφια.

4. Αποφύγετε τις «ταμπέλες»

Μην χρησιμοποιείτε «ταμπέλες» και υποκοριστικά, παρά μόνον εάν είναι αξιοσέβαστα και προωθούν την υπόληψη του παιδιού. Τα υποκοριστικά τείνουν να αυτο-εκπληρώνονται, εκτροχιάζουν την αυτοεκτίμηση, προκαλούν αντιζηλία μεταξύ των αδελφών και ακολουθούν το παιδί σας μέχρι την ενηλικίωσή του.

5. Κάντε μοναδικά όσα συμβαίνουν για «πρώτη φορά»

Κάθε τι που συμβαίνει για πρώτη φορά – πρώτη λέξη, πρώτο βήμα, πρώτη ημέρα στο σχολείο κλπ. – αποτελεί ένα βαρυσήμαντο γεγονός, αλλά αυτές οι σημαντικές «πρώτες φορές» μπορεί να αποδυναμώνονται για τα νεώτερα αδέλφια, εφόσον έχετε δει τα ίδια πράγματα με το μεγαλύτερο παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε τις «πρώτες φορές» κάθε παιδιού έτσι ώστε αυτό να ξέρει ότι είστε το ίδιο ενθουσιασμένοι με το επίτευγμά τους, όσο ήσασταν και με το πρωτότοκό σας παιδί.

6. Μείνετε ουδέτεροι

Όσο περισσότερο εμπλέκεστε στις λογομαχίες των παιδιών σας, τόσο πιθανότερη είναι η αντιζηλία μεταξύ των αδελφών. Τα αδέλφια πρέπει να μάθουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα μεταξύ τους. Μπορείτε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να επεμβαίνει όταν δημιουργείται ένταση, προτού κλιμακωθεί μια λογομαχία, αλλά αν η διένεξη οξυνθεί, παραμείνετε ουδέτεροι και κάντε προτάσεις μόνο όταν τα παιδιά σας φαίνεται να έχουν «κολλήσει».

7. Προσέξτε τα μεταχειρισμένα αντικείμενα από παιδί σε παιδί

Το πρωτότοκο παιδί αποκτά πάντοτε καινούργια πράγματα, αλλά προσέξτε όταν δίνετε αυτά τα μεταχειρισμένα πράγματα. Τα νεώτερα αδέλφια συχνά μισούν να παίρνουν τα παλιά ρούχα και παιχνίδια του μεγαλύτερου αδελφού ή της μεγαλύτερης αδελφής.

8. Κάντε τα παιδιά σας φωτογράφους

Ρίξτε μια ματιά στο οικογενειακό άλμπουμ. Εάν ένα παιδί έχει περισσότερες φωτογραφίες από τα υπόλοιπα, τότε ίσως είναι καιρός να μεταβιβάσετε το ρόλο του φωτογράφου. Για τις επόμενες διακοπές ή την επόμενη οικογενειακή εκδήλωση, θα μπορούσατε να δώσετε σε κάθε παιδί μια φωτογραφική μηχανή, προκειμένου να καταγράψουν το γεγονός. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα και να αφήσετε κάθε παιδί να ξεκινήσει ένα δικό του οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι κάθε παιδί είναι ικανοποιημένο, όχι μόνο με το πώς φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά και με το γεγονός ότι έχει όσες φωτογραφίες έχουν και τα αδέλφια του.

9. Ενισχύστε τη συνεργατική συμπεριφορά

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να προωθήσετε την αρμονία ανάμεσα στα αδέλφια είναι το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όταν τα βλέπετε να αλληλοϋποστηρίζονται, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. Είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουν αυτές τις συμπεριφορές διότι θα γνωρίζουν ότι αυτό είναι που θέλετε να κάνουν.

10. Συνειδητοποιήστε πως είναι αδύνατο να είστε πάντοτε ακριβοδίκαιοι

Δεν χρειάζεται να «τρελαθείτε» προσπαθώντας να κάνετε τα πάντα ισότιμα και δίκαια – αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Εξάλλου, η αληθινή ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη. Η τεχνική έγκειται στο να ελαχιστοποιείτε τις συνθήκες που καταστρέφουν τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια και προκαλούν μακροχρόνια δυσαρέσκεια. 

ΠΗΓΗ