29/3/18

Απλοποιημένα κείμενα ειδικής εκπαίδευσης (Εξαιρετικό Υλικό)



Απλοποιημένα κείμενα ειδικής εκπαίδευσης

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι διαβαζει κειμενο
πηγη

Ειρήνη
Ένα δέντρο ζητάει αυλή
Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο
Ένας σκίουρος στο δάσος
Μια αξέχαστη συνάντηση
Μια όμορφη μέρα στο σχολείο
Μια συναυλία
Ντύνεται ο Βασίλης
Ο αρχαιολόγος
Ο αστροναύτης
Ο δάσκαλος μου
Ο ελέφαντας κουρέας – παραμύθι
Ο ελέφαντας κουρέας – ασκήσεις
Ο ερωτευμένος βάτραχος
Ο Λουκάς το γουρουνάκι
Ο Μιχάλης βουρτσίζει τα δόντια του
Ο ποντικός χοροδιδάσκαλος
Ο στρατιώτης – απλοποιημένη μορφή
Ο στρατιώτης
Όταν ο μπαμπάς μου λείπει
Ρούντολφ
Ασφάλεια Καλοκαίρι Ήλιος
Στο σχολείο
Τα δέντρα μαλώνουν
Τα έντομα
Τα επαγγέλματα
Τα γρήγορα αυτοκίνητα
Τα ποντίκια και το κουδούνι της γάτας
Τα χρώματα στο ουράνιο τόξο
Τι κάνω κάθε απόγευμα σπίτι μου
Τι κάνω κάθε μέρα πριν να έρθω στο σχολείο
Το δελφίνι
Το δελφίνι που βοήθησε το λαγό
Το καρναβάλι της Λεμεσού
Το μικρό δεντράκι
Το ουράνιο τόξο
Το Πάσχα
Το πιο όμορφο Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το ποντίκι και το λιοντάρι
Το σπουργιτάκι
Το υγιεινό πρόγευμα του Έρικ – παραμύθι

Πηγη



 


28/3/18

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι με αυτισμό όταν μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς -Eνα συγκλονιστικό βίντεο



The National Autistic Society/youtube
πηγη

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι με αυτισμό όταν μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς

Eνα συγκλονιστικό βίντεο

 

Ενα ξεχωριστό βίντεο ετοίμασε ο σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό της Βρετανίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτισμού στις 2 Απριλίου.
Μέσα από αυτό βλέπουμε πώς αισθάνονται οι άνθρωποι με αυτισμό όταν μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η πρωτοβουλία αυτή, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια, υπερκινητικοτητα, φόβος, πόνος στα αυτιά εξαιτίας των θορύβων που γίνονται πολύ έντονοι, ευαισθησία στο φως που αναβοσβήνει.
Ολα τα παραπάνω βιώνει ένας άνθρωπος με αυτισμό. Τα άτομα αυτά έχουν ανάγκη κυρίως για αποδοχή και κοινωνική στήριξη.
«Ο φόβος της απρόσμενης αλλαγής με κάνει να αισθάνομαι ότι είναι ακατόρθωτο να βγω από το σπίτι» σημειώνει χαρακτηριστικά η κοπέλα με αυτισμό στο τέλος του βίντεο.

Δείτε το βίντεο:


Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ημέρα αυτισμού καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.
Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας, εκατοντάδες κτίρια στον πλανήτη φωτίζονται μπλε συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Light Ιt Up Blue» ρίχνοντας έτσι φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα αυτά.

Πηγη

 


27/3/18

Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι για Αλτσχάιμερ και γνωστική εξασθένηση



10076altschemer_test_roloi

Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι για Αλτσχάιμερ και γνωστική εξασθένηση

Το τεστ με το ρολόι είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση νευρολογικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες, πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις, αλλά ακόμα και όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη εικόνα για τη γνωστική ικανότητα ενός ατόμου.
Ο γιατρός (συχνά ψυχολόγος, ψυχίατρος, ή κοινωνικός λειτουργός) δίνει στον εξεταζόμενο ένα κομμάτι χαρτί με έναν προκαθορισμένο κύκλο πάνω του. Μετά του ζητά να σχεδιάσει τους αριθμούς στο ρολόι. Στη συνέχεια του λέει να ζωγραφίσει τους δείκτες του ρολογιού, ώστε αυτοί να υποδεικνύουν κάποια συγκεκριμένη ώρα. Εδώ ο κάθε ψυχίατρος μπορεί να ζητήσει όποια ώρα επιθυμεί. Αλλά συνήθως ζητούν από τον εξεταζόμενο να ζωγραφίσει τους δείκτες του ρολογιού στα 10 λεπτά μετά τις 11.
Μια άλλη μέθοδος είναι να δώσουμε απλά στον εξεταζόμενο ένα κενό κομμάτι χαρτί και να ζητήσουμε από τον ίδιο να σχεδιάσει ένα ρολόι που να δείχνει την εν λόγω ώρα. Κάποιοι ψυχίατροι σκοπίμως παραλείπουν τη λέξη «δείκτες» στις οδηγίες τους. Αυτό το κάνουν για να αποφύγουν να δώσουν στον εξεταζόμενο κάποιο στοιχείο για το τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Τα κρίσιμα λάθη ενός εξεταζόμενου στο τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι

Πρόσθετη έρευνα προσδιόρισε έξι χαρακτηριστικά σε αυτό το τεστ. Θεωρούνται σημαντικά για την επιτυχή αναγνώριση συμπτωμάτων από Αλτσχάιμερ ή/και τυχόν γνωστική εξασθένηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Λάθος αποτύπωση της ώρας
  • Απουσία δεικτών στο ζωγραφισμένο ρολόι
  • Απουσία αναγραφόμενων αριθμών (ωρών) στο ρολόι
  • Αλλαγή θέσεων στις θέσεις των αναγραφόμενων αριθμών (ωρών)
  • Επανάληψη ίδιων αριθμών (ωρών) στο ρολόι
  • Άρνηση να ζωγραφίσει το ρολόι και να αποτυπώσει την ώρα που του ζητήθηκε
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα έξι σφάλματα ήταν προγνωστικά για τον εντοπισμό του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας με βάση το τεστ του ρολογιού.

Τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι: Αποτελεσματικό στον εντοπισμό προβλημάτων εκτελεστικών λειτουργιών

Μια άλλη πολύ χρήσιμη πτυχή αυτού του τεστ δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Journal Journal. Έδειξε ότι το εν λόγω τεστ μπορεί να ανιχνεύσει προβλήματα στην εκτελεστική λειτουργία. Αυτή μπορεί να υποβαθμιστεί στην σημασία της πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε προβλήματα μνήμης και η έγκαιρη αναγνώρισή της επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία.
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα σε άλλα τεστ για Αλτσχάιμερ και άνοια. Αυτό θα έδειχνε ότι η μνήμη του είναι ακόμα άθικτη, οι γλωσσικές και υπολογιστικές του ικανότητες παραμένουν λειτουργικές και ο προσανατολισμός του παραμένει αρκετά φυσιολογικός. Μπορεί, ωστόσο, να παρατηρήσετε ότι οι αποφάσεις του δεν είναι πάντα κατάλληλες. Μπορεί να είναι σε θέση να ντυθεί, αλλά δεν είναι σε θέση να καθορίσει ότι θα πρέπει να φορέσει ένα ζεστό παλτό έξω εάν είναι κρύο έξω.
Συχνά, τα μέλη της οικογένειας είναι τα πρώτα που υποπτεύονται μια γνωστική δυσλειτουργία, επειδή θα δουν αυτά τα στοιχεία κακής εκτελεστικής λειτουργίας. Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι είναι ένας τρόπος να εντοπιστούν τα άτομα που μπορεί να βιώνουν τέτοια πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ ή άνοιας, όπως η μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, αλλά μπορεί να μην εμφανίζουν ακόμα διαταραχές στη μνήμη.
Γιατί αυτό θα ήταν χρήσιμο; Τα φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ είναι γενικά πιο αποτελεσματικά όσο πιο έγκαιρα χορηγηθούν στην εξέλιξη της νόσου. Φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσουν την τρέχουσα λειτουργία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, αν μπορούμε να εντοπίσουμε την άνοια σε πρώιμα στάδια, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε νωρίτερα. Έτσι, ελπίζουμε να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα που το άτομο λειτουργεί καλά.

Πόσο ακριβές είναι το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι στην ανίχνευση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας;

Αρκετές ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τεστ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εξέταση της γνωστικής εξασθένησης. Τα αποτελέσματά του συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με άλλες εξετάσεις διανοητικής κατάστασης και με πραγματικά στοιχεία γνωστικής εξασθένησης. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, φαίνεται να έχει την ικανότητα να ανιχνεύει προβλήματα με την εκτελεστική λειτουργία, που ενδέχεται να μην εντοπιστούν από άλλες εξετάσεις.
Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι είναι γενικά αρκετά αποτελεσματικό για τον εντοπισμό γνωστικών προβλημάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση στην ερευνητική κοινότητα ότι μπορεί να αναγνωρίσει με συνέπεια την ήπια γνωστική εξασθένηση. Αλλά ούτε και να βοηθήσει σημαντικά στην διάκριση μεταξύ διαφορετικών μορφών άνοιας (π.χ. Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια).

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ με το ρολόι στο πλαίσιο του διαβόητου Mini-Cog Test

 

Το τεστ Mini-Cog (από τις λέξεις «mini cognitive», δηλαδή «μίνι γνωστικό» τεστ) είναι ένα τεστ διάρκειας 3 λεπτών. Σκοπός του είναι η ανίχνευση γνωστικής δυσλειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Το τεστ Mini-Cog χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό άσκησης μνήμης και του τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι. Μην διστάσετε να το παρουσιάσετε ως «παιχνίδι» ή ως «άσκηση» σε κάποιον δικό σας άνθρωπο, που υποπτεύεστε ότι μπορεί να πάσχει από γνωστική εξασθένηση.

Πρώτο στάδιο: Α’ φάση του τεστ μνήμης με λέξεις (1 λεπτό)

Πείτε προφορικά στον εξεταζόμενο 6 λέξεις και ζητήστε του να τις επαναλάβει μαζί σας (πχ μήλο, πιρούνι, ψωμί, ποδήλατο, νόμισμα, πετσέτα)

Δεύτερο στάδιο: Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι (1 λεπτό)

Τι να πείτε στον εξεταζόμενο: Μέσα σε αυτόν τον κύκλο ζωγράφισε την ώρα σε ένα ρολόι, ώστε αυτό να δείχνει «10 λεπτά μετά τις 11»
Αλτσχάιμερ


Τρίτο στάδιο: Β’ φάση του τεστ μνήμης με λέξεις (1 λεπτό)

Ζητήστε από τον εξεταζόμενο αν θυμάται να σας πει τουλάχιστον 3 από τις 6 λέξεις της α’ φάσης.

Αποτέλεσμα


  • Αν ο εξεταζόμενος ανακαλέσει και τις 3 λέξεις, τότε μπορείτε να σταματήσετε το τεστ, διότι σημαίνει ότι ΔΕΝ πάσχει από γνωστική εξασθένηση
  • Αν ο εξεταζόμενος ανακαλέσει 1-2 λέξεις, τότε κοιτάξτε το ρολόι που ζωγράφισε. Αν η ώρα, οι αριθμοί και οι δείκτες είναι όλα σωστά, τότε ΔΕΝ πάσχει από γνωστική εξασθένηση και ίσως υπάρχει κάποια άλλη αιτία για την αδύναμη μνήμη του.
  • Αν ο εξεταζόμενος ανακαλέσει 1-2 λέξεις και ταυτόχρονα το ρολόι που ζωγράφισε δεν είναι σωστό, τότε είναι πιθανό να πάσχει από γνωστική εξασθένηση και πρέπει να τον δει εξειδικευμένος γιατρός.
 Πηγη

26/3/18

Τεχνικές Απομνημόνευσης Κειμένου. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μάθησης ενός κειμένου



Αποτέλεσμα εικόνας για απομνημονευση κειμενων
πηγη
Τεχνικές Απομνημόνευσης Κειμένου. 
Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μάθησης ενός κειμένου


Μπορεί οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις να μελετούν ατέλειωτες ώρες, αλλά σπάνια καταφέρνουν να αποθηκεύσουν μεμιάς όλο αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, ώστε όταν έρθει η ώρα της εξέτασης να τις ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να τις χρησιμοποιήσουν με επιτυχία. Η ανάκληση της μνήμης που σχετίζεται με τη γνώση αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχερής, κυρίως για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, δεδομένης της πληθώρας πληροφοριών που δέχονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις εξετάσεις.

 

Η διεργασία της μελέτης διευκολύνεται και ο μαθητής απομνημονεύει και ανακαλεί με σχετική ευκολία τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσω ειδικών τεχνικών μελέτης, που μπορεί να ακολουθεί στην προσπάθειά του. Οι τεχνικές μελέτης είναι μικρά τρικ για την αποθήκευση της πληροφορίας στον εγκέφαλο σε συνδυασμό με μία εικόνα, μία ιστορία, έναν ήχο, μία μέθοδο, δηλαδή με απλά πράγματα που την κατάλληλη στιγμή λειτουργούν ως «κορδόνι μνήμης» για την ανάκληση της πληροφορίας.

Η βιολόγος Νότα Λαζαράκη, διευθύντρια ακαδημαϊκού τμήματος  φροντιστηρίων, αναλύει στο «Έθνος - Παιδεία» μερικές από αυτές τις τεχνικές που αποδεικνύονται χρήσιμες στην εφαρμογή τους από τους μαθητές και οι οποίες είναι:
Αποτέλεσμα εικόνας για απομνημονευση κειμενων
πηγη

Τεχνική σταδιακού «zoom»

Βήμα 1ο: Διάβασε τον τίτλο και τους υπότιτλους και προσπάθησε να καταλάβεις το νόημά τους.
Βήμα 2ο: Ξεκίνα με ανάγνωση, προκειμένου να σχηματίσεις μια γενική εικόνα.
Βήμα 3ο: Προχώρησε στην κανονική μελέτη του κειμένου, δίχως να ασχοληθείς από την αρχή με λεπτομέρειες. Εντόπισε το κύριο νόημα της κάθε παραγράφου, υπογράμμισέ το και βάλε πλαγιότιτλους σε κάθε θεματική ενότητα.
Βήμα 4ο: Ολοκλήρωσε την κατανόηση και την αποστήθιση με τις λεπτομέρειες. Θα παρατηρήσεις ότι τώρα είναι πιο εύκολο να απομνημονευτούν, δεδομένου ότι ο σκελετός ήδη υπάρχει.

Τεχνική νοητικών χαρτών

Συμπύκνωσε την ύλη ενός μαθήματος σε μία σελίδα, γράφοντας στο κέντρο το θέμα και γύρω του ακτινωτά τις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με αυτό.

Δημιούργησε, δηλαδή, νοητικούς χάρτες του κειμένου που μελετάς, ώστε αυτή η χαρτογράφηση να αποτυπωθεί στον εγκέφαλό σου ως εικόνα και κάθε φορά που χρειάζεται να ανακαλείς μέρη από το κείμενο, να θυμάσαι πρωτίστως τη χαρτογράφηση που δημιούργησες.

Θα κατανοήσεις στην πορεία ότι είναι πιο εύκολη η απομνημόνευση της ύλης που έχεις χαρτογραφήσει.

Τεχνική φανταστικής ιστορίας

Στηρίζεσαι στον ήχο των λέξεων που πρέπει να απομνημονεύσεις και δημιουργείς μία φανταστική ιστορία που κάθε της λέξη παρασύρει μία αποθηκευμένη στη μνήμη σου γνώση.

Όσο πιο φανταστική και αστεία η ιστορία, τόσο το καλύτερο!

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε πώς μπορεί να θυμάσαι στα Αρχαία Ελληνικά τα ρήματα που κατεβάζουν τον τόνο στο β ενικό προστακτικής στον αόριστο β μέσω μίας ιστορίας: «Ήρθα (Ελθέ) σε ένα μαγαζί, είδα (Ιδέ) τα ρούχα που είχε, βρήκα (Ευρέ) αυτό που ήθελα, το πήρα (Λαβέ) και σου το είπα (Ειπέ)!».

Εναλλακτικά, μπορείς να δημιουργήσεις μία τελείως φανταστική ιστορία με παραλληλισμούς με ένα δύσκολο κείμενο που πρόκειται να αποστηθίσεις.

Τεχνική ενεργού συμμετοχής

Η μέθοδος αποτελεί συστηματική μελέτη κυρίως κειμένων θεωρίας.

Βήμα 1ο: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕ: Ξεφύλλισε το κεφάλαιο που έχεις να μελετήσεις και διάβασε τους τίτλους και υπότιτλους. Διάβασε την εισαγωγή και την περίληψη που πιθανόν υπάρχει στο τέλος του κεφαλαίου. Παρατήρησε τις εικόνες, τους πίνακες, τα σχήματα.

Βήμα 2ο: ΔΙΕΡΩΤΗΣΟΥ: Δημιούργησε ερωτήσεις για τον τίτλο, τις κεφαλίδες και τους υπότιτλους, καθώς και για το πώς σχετίζονται μεταξύ τους. Χρησιμοποίησε λέξεις όπως: ποιος, τι, πότε, πού, γιατί, καθώς αναπτύσσεις τις ερωτήσεις σου. Η διαμόρφωση καλών ερωτήσεων είναι πιθανώς το πιο σημαντικό μέρος της μελέτης ενός κειμένου. Άλλωστε, αναλαμβάνοντας ενεργητικό ρόλο κατά τη μελέτη, μπορείς να επικεντρώσεις πιο εύκολα την προσοχή σου και να κατανοήσεις πιο γρήγορα τα νοήματα.

Βήμα 3ο: ΔΙΑΒΑΣΕ: Διάβασε με προσοχή το κείμενο, προσπαθώντας να βρεις τις απαντήσεις. Διαβάζω ένα κείμενο δεν σημαίνει κάνω ανάγνωση, αλλά σκέφτομαι.

Βήμα 4ο: ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ: Χωρίς να κοιτάζεις το βιβλίο, προσπάθησε να ανακαλέσεις τα βασικά σημεία του κειμένου. Επανέλαβε δυνατά τις απαντήσεις. Μπορείς να κοιτάζεις το βιβλίο σου μόνον όταν είναι απαραίτητο.

Βήμα 5ο: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕ: Ανασκόπησε τα βασικά σημεία του κειμένου και ήλεγξε τις ερωτήσεις που έθεσες από την αρχή και τις απαντήσεις που έδωσες, ώστε να διαπιστώσεις πόσο καλά μπορείς να ανακαλέσεις τις πληροφορίες.

Τεχνική θετικών μαθημάτων

Τα θετικά και τεχνολογικά μαθήματα απαιτούν επιμονή στην κατανόηση της λειτουργικότητας και χρησιμότητας των τύπων και εννοιών, γι αυτό είναι αποτελεσματικό το σύστημα της αργής αλληλουχίας!

Διαβάζεις μία μία τις νέες έννοιες και μην προχωρείς στο επόμενο εάν δεν καταλάβεις το προηγούμενο. Μάθε για κάθε νέα έννοια ή τύπο να θέτεις τις ερωτήσεις:

1. Πώς συνδέεται με προηγούμενες έννοιες.

2. Ποια είναι η σημασία του ή η λειτουργία του.

3. Ποια η χρησιμότητά του.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να συνδέσεις τις ενότητες μεταξύ τους, ώστε να έχεις μία ολική εικόνα στο μυαλό σου, παρά αποσπασματικές πληροφορίες, ενώ θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητά σου σε συνδυαστικά θέματα.


Πηγη

24/3/18

E-Book για τη Μνήμη (Υλικό 131 σελίδες)



Σχετική εικόνα
πηγη
E-Book για τη Μνήμη

120 Ασκήσεις Οργάνωσης και Τόνωσης της Μνήμης

Για να μπορέσετε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας
πατήστε ΕΔΩ