29/9/17

Γλώσσα: Τα Επίθετα! (Υλικό 106 σελίδες!)



Αποτέλεσμα εικόνας για επιθετα
ΠΗΓΗ
Γλώσσα: Τα Επίθετα! (Υλικό 106 σελίδες!)

Βιβλίο για τα Επίθετα
Μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε


28/9/17

Σχεδιαγράμματα για την Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού. Εξαιρετικό Υλικό 53 σελίδων!




Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορια στ δημοτικου σχεδιαγραμματα pdf
πηγη

Σχεδιαγράμματα για την Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού. 
Εξαιρετικό Υλικό 53 σελίδων!


27/9/17

Αριστερόχειρας μαθητής. Τι πρέπει να κάνω;



Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑς ΜΑΘΗΤΗς
πηγη
Αριστερόχειρας μαθητής. Τι πρέπει να κάνω;

Άρθρο του Δ/ντή Ευάγγελου Κομποχόλη  δημοσιευμένο    στην Επιστημονική  Εφημερίδα <<ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ >>  στις  3 - 9 - 2000

   Αριστεροχειρία είναι η κύρια χρήση του αριστερού χεριού τόσο σε απλές << καθημερινές >> εργασίες όσο και σε πολύπλοκες  και δύσκολες,  που απαιτούν μυική δύναμη
    Ο καθηγητής Ευθύμιος Κασιώτης μας πληροφορεί, ότι μετά από παρατηρήσεις κι έρευνες Ψυχολόγων, διαπιστώθηκε πως κατά τη διαδικασία της γραφής συναντάμε τους παρακάτω τύπους αριστερόχειρων:

 α ) Τους σαφείς αριστερόχειρες.
 β ) Τους ελαφρώς αριστερόχειρες.
 γ ) Τους πιεσμένους αριστερόχειρες ( που γράφουν με το δεξί ).
 δ ) Τους αμφιδέξιους  ( που γράφουν και με τα δυο χέρια ).

      Από τα αρχαία χρόνια , οι αριστερόχειρες συνδέονταν με ένα σωρό δυσάρεστες προκαταλήψεις. Η γενική αποδοκιμασία ή κάποια δυσάρεστη περιέργεια, στην καλύτερη περίπτωση τους κυνηγάει. Ο κόσμος μας φτιάχτηκε για τους δεξιόχειρες  και φυσικά και η δική μας γραφή είναι φτιαγμένη καθαρά για δεξιόχειρες.
     Ο Παιδαγωγός Γ. Ρούσκας γράφει για το θέμα αυτό :
 <<  Παλιότερα, στο αντίκρισμα του προβλήματος της αριστεροχειρίας, γονείς και δάσκαλοι ανησυχούσαν, ανυπομονούσαν, ασκούσανε βία, έσπαζαν βουλήσεις, ξυλοκοπούσαν και δημιουργούσαν στο παιδί μία αγχώδη κατάσταση. Αδυνατούσαν να εννοήσουν τη λύση του προβλήματος και με προκαταλήψεις ή πιστεύοντας ότι η αριστεροχειρία οπωσδήποτε θα συνδυαζόταν και με μια πνευματική καθυστέρηση, εγκαθιστούσαν στο παιδί ένα συναίσθημα μειονεκτικότητας που το κατέτρωγε και του έφθειρε την ψυχή, χωρίς λόγο… Ο αριστερόχειρας ήταν για τους πολλούς ο ανάποδος, ο καθυστερημένος, ο ανώμαλος ψυχικά… >>.
    Σήμερα, επιστημονικά πιστεύεται πως τα αριστερόχειρα παιδιά είναι απόλυτα φυσιολογικά, όπως όλα τα παιδιά, αλλά δυστυχώς έχουν πρόβλημα , όταν έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες που ισχύουν για τους άλλους και δεν μπορούν δικαιολογημένα να τους εφαρμόσουν. Μόνο, όταν η δεξιόχειρη 
<< ειρωνική >> και αυστηρή στην εφαρμογή των κανόνων της κοινωνία κατανοήσει το μεγάλο σφάλμα της προς τη
<< μειονότητα >> των αριστερόχειρων παιδιών της και αλλάξει στάση απέναντί τους, ίσως πάψει να υπάρχει και πρόβλημα αριστεροχειρίας.
      Πολλές από τις διασημότητες που προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα, ήταν αριστερόχειρες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος,  ο Καρλομάγνος, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Β.
Φραγκλίνος, ο Νεύτων, ο Γκάντι, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Παγκανίνι, ο Πικάσσο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δύο από τους Μπητλς κι ο Μπιλ Κλίντον.
      Ο παιδαγωγός Στ. Παγιατάκης ισχυρίζεται ότι η συχνότητα της αριστεροχειρίας σήμερα κατά την επιστήμη είναι 2-5ο/ ο, 
ενώ έπρεπε σύμφωνα με αυτόν να φτάνει τα 12-13ο/ ο, διότι δεν υπάρχουν ασφαλή κριτήρια για τη μέτρησή της. Ακόμα δέχεται πως η αριστεροχειρία συναντάται περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι από μητέρα αριστερόχειρη, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αριστερόχειρα, παρά από τον πατέρα. Η κληρονομικότητα φτάνει στο ποσοστό 46 ο/ ο . Αυτό μας πληροφορεί πως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι – αιτίες που οδηγούν στην αριστεροχειρία.
       Το φαινόμενο της αριστεροχειρίας οφείλεται κατά βάση στη βιολογική σύσταση του εγκεφάλου και στην εγκεφαλική ή πλευρική επικράτηση.
         Έχουμε τις εξής περιπτώσεις επικράτησης του εγκεφάλου :
     α) Δεξιά εγκεφαλική επικράτηση κι αριστερή πλευρική.
     β) Αριστερή εγκεφαλική επικράτηση και δεξιά πλευρική.
     Οι αριστερόχειρες, όταν αρχίζουν να γράφουν, χρησιμοποιούν την κατοπτρική γραφή. Γράφουν από τα δεξιά προς τα αριστερά , δηλαδή αντίθετα από ότι γράφουν οι δεξιόχειρες που πηγαίνουν από τα αριστερά προς τα δεξιά.
 Άλλοι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν και την αντιστραμμένη γραφή.
    Ο Κ. Καλαντζής αναφέρει: << Το φαινόμενο της κατοπτρικής γραφής στην αρχή, από ένα αριστερόχειρο παιδί, είναι φυσιολογικό. Με την άσκηση της οπτικής και κινητικής προσοχής και παραστατικής ικανότητας , το κανονικό παιδί ξεπερνάει γρήγορα αυτό το στάδιο και με το προικισμένο χέρι   ( αριστερό ) γράφει κανονική γραφή , προσανατολισμένη αριστερά – δεξιά. Δεν επιτρέπεται όμως να έχουμε από το αριστερόχειρο παιδί τις ίδιες απαιτήσεις με το δεξιόχειρο >>.
     Σχετικά με τις δυσκολίες στη γραφή που αντιμετωπίζουν τα αριστερόχειρα παιδιά, η Ιταλίδα ψυχολόγος Μπ. Οξίλια επισημαίνει : << H Γραφή μας προχωρεί από τα αριστερά προς τα δεξιά , δηλαδή από το κέντρο του σώματος προς τα έξω. Αυτή η κίνηση είναι φυσιολογική, όταν πρόκειται για δεξιόχειρες, όχι όμως και για όσους γράφουν με το αριστερό . Το παιδί << αριστερόχειρας >>, όταν γράφει , κουράζεται διπλά από ότι οι συνομήλικοί του , γιατί αναγκάζεται  να σκεπάζει με το χέρι εκείνα που έχει γράψει. Έτσι , χάνει την εποπτεία ολόκληρης της γραμμένης φράσης. Πρέπει λοιπόν ταυτόχρονα να θυμάται κι  εκείνα που έχει γράψει πιο πάνω. Ο κόπος του όμως,  μεταβάλλεται σε σωστό άγχος , αν σκεφτούμε ότι παράλληλα πρέπει να προσέχει για να γράφει καθαρά.      Αρκετά συχνά, τα παιδιά βρίσκουν από μόνα τους τη σωστή λύση . Γράφουν ανάποδα , από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως έγραφε ο Λεονάρντο  Ντα Βίτσι, αλλά, φυσικά, κάποιος μεγάλος θα βρεθεί για να τους κόψει τη φόρα >> .
     Στα γεννημένα αριστερόχειρα παιδιά που πιέστηκαν βίαια να χρησιμοποιούν και να γράφουν με το δεξί χέρι, η πρωτογενής τάση για δεξιά – αριστερή κατεύθυνση, παραμένει ισχυρή κι ανικανοποίητη τονισμένη και ψυχικά. Σε αυτά τα παιδιά, έχουμε παθολογικά γραφικά κατοπτρικά φαινόμενα, από την τέλεια μορφή ως τις επίμονες πλευρικές μεταστροφές γραμμάτων, τρεμουλιαστά γράμματα και  στραβές γραμμές. Και σε αυτούς τους ενήλικες αριστερόχειρες που ύστερα από μακροχρόνια πίεση κι άσκηση γράφουν σωστή γραφή με το δεξιό χέρι, παραμένει λανθάνουσα η τάση παραμένει λανθάνουσα η τάση της δεξιάς – αριστερής κατεύθυνσης. Έτσι, όταν αυτοί υπογραμμίζουν, τραβάνε τη γραμμή από τα δεξιά προς τα αριστερά.

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΩΝ
                        ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ

     Ο δάσκαλος σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχει υπόψη του ότι η γραφή με το αριστερό χέρι δεν είναι όμοια με τη γραφή με το δεξί.
    Σε καμία περίπτωση ο δάσκαλος  δε θα ασκήσει πίεση στον αριστερόχειρα ούτε θα επιχειρήσει να του αλλάξει χέρι. Θα υποδείξει όμως στο μαθητή να τοποθετεί το τετράδιό του έχοντας την αριστερή γωνία ψηλότερη από τη δεξιά.
     Ο αριστερόχειρας μαθητής πρέπει  να μάθει να μην πιέζει το μολύβι ή το στυλό του πολύ πάνω στο χαρτί, αλλά να γράφει μαλακά. Να κρατά το μολύβι ή το στυλό του ψηλότερα από το δεξιόχειρα. Έτσι αποφεύγονται τα μουντζουρώματα. Ακόμα να μάθει να κρατά το όργανο γραφής σφιχτά στο χέρι.
Το φως σε κάθε περίπτωση να πέφτει από τον αριστερό ώμο.
      Ο αριστερόχειρας μαθητής της Α΄ Τάξης  πρέπει να ασκείται συχνά σε μεγάλα γράμματα πάνω σε μεγάλο χαρτί. Ο δάσκαλος θα του υποδεικνύει συνεχώς στην αρχή ότι πρέπει να γράφει από τα αριστερά προς τα δεξιά του τετραδίου του. Δε θα πιέσει όμως το παιδί να ακολουθήσει τη φορά των γραμμάτων, φορά που εξυπηρετεί τα δεξιόχειρα παιδιά. Τέλος ,θα παρέχει σε αυτό όλα τα μέσα ( θέση , υλικά ) , ώστε να προσαρμοστεί ομαλά στο σχολείο και να μάθει τη γραφή που του ταιριάζει.

       Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ      
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

       Έρευνες που πραγματοποιηθήκαν σε Δημοτικά Σχολεία των Πατρών, της Λευκάδας και της Αθήνας από τους Α. Καραπέτσα
και Α. Κάντα  μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την επίδοση των αριστερόχειρων μαθητών μέσα στην τάξη του Σχολείου.
     Οι ερευνητές ρώτησαν τους δασκάλους των σχολείων που επισκέφτηκαν για το ποια ήταν η επίδοση των αριστερόχειρων τους και ειδικότερα, αν είχαν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες ή κλίση σε ορισμένα μαθήματα.
    Οι περισσότεροι από αυτούς απάντησαν ότι τα αριστερόχειρα παιδιά που είχαν στις τάξεις τους, δεν παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές , όσον αφορά την επίδοσή τους στα μαθήματα, από τα δεξιόχειρα. Ανάμεσα στα αριστερόχειρα παιδιά των τάξεών τους υπήρχαν κι άριστοι μαθητές και μέτριο και κακοί μαθητές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δεξιόχειρα.
         Άλλοι πάλι εκπαιδευτικοί, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, είπαν ότι είχαν παρατηρήσει πως κάποια αριστερόχειρα και κυρίως τα αγόρια, παρουσίαζαν σημαντική κλίση και ιδιαίτερη ικανότητα στα θετικά μαθήματα , δηλαδή στα Μαθηματικά και στο Ερευνώ το Φυσικό Κόσμο. Πέρα από την κλίση των παιδιών στα θετικά μαθήματα που υποστήριξαν μερικοί δάσκαλοι, κάποια άλλα αριστερόχειρα, είχαν αναπτύξει και καλλιτεχνικές ικανότητες.
       Μία άποψη που ακούστηκε από λίγους δασκάλους, ήταν, ότι κάποια αριστερόχειρα παιδιά ήταν δυσλεκτικά, δηλαδή δεν είχαν καταφέρει να μάθουν ανάγνωση, γραφή και συλλαβισμό ώστε να συμβαδίζουν με την ηλικία τους παρά την καλή τους  εκπαίδευση.  
     Τέλος, μια διαμετρικά αντίθετη γνώμη με την προηγούμενη ήταν ότι ένας περιορισμένος αριθμός αριστερόχειρων παιδιών παρουσίαζε ιδιαίτερες ικανότητες όπως π.χ. ανώτερη ευφυΐα.



26/9/17

Μαθαίνω την ώρα! (Υλικό - Φυλλα εργασίας-Παιχνίδια)



Μαθαίνω την ώρα!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwYXGNukbZxCplHiYUQ2bCPiIGffkQPNmV92uy8LUECK90wvgUeS5Zc-gQM-4LVBgx-UDZQ6HgK4WydXvgvmfM-LoWDwACMQ9zjcF_XaD69pqdAkHrGcsMdCjIMMG8FqKYXU_hlfUdySYH/s640/%25CF%258E%25CF%2581%25CE%25B1+1.png
πηγη
Παίξε με την ώρα

 Το παξίδι του βάτραχου
Παιχνίδι




25/9/17

Τα ρήματα - Κάρτες για την τάξη!



Τα ρήματα - Κάρτες για την τάξη!

Verb Tenses (xroinoi rimaton)
πηγη
Verb Tenses (xroinoi rimaton) by ProtoKoudouni | Teachers Pay Teachers
πηγη
Verb Tenses (xroinoi rimaton) by ProtoKoudouni | Teachers Pay Teachers
πηγη
Picture
πηγη
Χρόνοι ρημάτων
πηγη

Verb Tenses (xroinoi rimaton) by ProtoKoudouni | Teachers Pay Teachers
πηγη
παθητικη φωνη δημοτικο - Αναζήτηση Google
πηγη

Γραμματική - Α΄ τάξη
πηγη
Τα ανώμαλα ρήματα δε σχηματίζουν τον αόριστο όπως τα υπόλοιπα. Για πα­ράδειγμα, λέμε:   διαβάζω > διάβασα  αλλά: βάζω > έβασα  έβαλα αγαπώ >...
πηγη







23/9/17

Ιδέες για Sensory δραστηριότητες, κατάλληλες για παιδιά με Αυτισμό



Ιδέες για Sensory δραστηριότητες, κατάλληλες για παιδιά με Αυτισμό

Sensory hands. Could be used for 1:1. Use balloons and try to ID what is inside.
πηγη

לוח תחושות
πηγη
Make your own bead box for sensory input and kids with Autism.  Clear and easy to follow directions.  Read more at:  http://littlemisskimberlyann.blogspot.com/2012/11/bead-box-for-sensory-input-and-kids.html
πηγη
Lego learning games -  exploring Lego and play dough. This is a great activity for sensory play, imaginative play, letter recognition and sight words. This would be great to use in an autism classroom while learning long vowel sounds with silent E.
πηγη
# 13- emergent writing I would use this in a writing center. Standard LL 7: Develop familiarity with writing implements, conventions, and emerging skills to communicate through written representations, symbols, and letters. LL 7 Indicators: • Use a variety of writing tools in an appropriate manner showing increasing muscular control. (4.1)
πηγη
Calming Sensory Bottles  Fill bottle one-fourth to one-third full with light corn syrup.    Add mylar (shiny) confetti in the shape or shapes of your choice.  Seal tightly using hot glue if available.    Why It Is Calming  Try it and you?ll see! The syrup glides down the sides of the bottle very slowly; bringing the confetti right along. No wonder this one is sometimes called a Stress Bottle!    This is one of the kids crafts that is great for a child with ADHD when his or her mind seems to b...
πηγη
Loom Band Sensory Bottle
πηγη
56 Sensory Play Ideas For Babies
πηγη

21/9/17

Οπτικοκινητικός Συντονισμός - Ιδέες για δραστηριότητες!



Οπτικοκινητικός Συντονισμός - Ιδέες για δραστηριότητες!

Αποτέλεσμα εικόνας για visual coordination craft pinterest
πηγη
Excellent article about Visual Perceptual Skills: 9 different kinds, how to know if a kid struggles with each one, and how to improve each one.
πηγη

Feinmotorik Aufgaben, Material auf Linien legen, Schwungübungen, Deutsch, schreiben, Vorübungen, Vorläuferfertigkeiten, leicht, praktisch, Vorschule, Klasse 1
πηγη
Творчество при помощи бумажных тарелок
πηγη
Caterpillar Craft | Click Pic for 22 DIY Spring Crafts for Kid to Make | Easy Spring Craft Ideas for Toddlers
πηγη

Transfert de noix avec pince à spaghettis (PS/MS Nathaliell)
πηγη
Κέντημα!
πηγη
use blocks and masking tape to makes shapes on the floor
πηγη

The manipulative for this weeks #ToolsForLearning is small toys. I couldn't resist making a play activity based on Adam's favourite small toy of all time - the toy car! As we have very few shape adventures I decided to create a Learning Shapes With Toy Cars activity.
πηγη
.
πηγη
Scuola forme
πηγη






20/9/17

Ορθογραφία Ά Δημοτικού. Εξαιρετικό Υλικό 46 σελίδες



Αποτέλεσμα εικόνας για ορθογραφια
πηγη

Ορθογραφία Ά Δημοτικού. Εξαιρετικό Υλικό 46 σελίδες



19/9/17

"Πρόγραμμα Αλφαβήτα" Εκπαίδευση μέσα απο οπτικοακουστική εφαρμογή



https://artnsoft.files.wordpress.com/2011/03/exampleform2.png
πηγη
"Πρόγραμμα Αλφαβήτα" Εκπαίδευση μέσα απο οπτικοακουστική εφαρμογή

Ένα πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και πρώτο-σχολικής ηλικίας. Σκοπός του είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με τα γράμματα της αλφαβήτου.
Μέσω του παιχνιδιού της ορθογραφίας μπορεί να προχωρήσει σε Α και Β Τάξη του Δημοτικού ως πρόγραμμα εκμάθησης.
Μιλάει με την φωνή που έχουμε ηχογραφήσει για τις λέξεις. Διαφορετικά επιλέγει αυτόματα την Ελληνική φωνή του Υπολογιστή. Μπορεί να κάνει μετάφραση της λέξης στα Αγγλικά και να την εκφωνήσει.

Κατέβασμα Βάσης Δεδομένων με εικόνες και ήχους. (προαιρετικά)


Πηγη

15/9/17

Ασκήσεις Λεπτής Κινητικότητας. Ιδέες για Νηπιαγωγείο



Ασκήσεις Λεπτής Κινητικότητας. 
Ιδέες για το Νηπιαγωγείο

Αποτέλεσμα εικόνας για λεπτή κινητικότητα στο νηπιαγωγείο
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για λεπτή κινητικότητα στο νηπιαγωγείο
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη
Σχετική εικόνα
πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη
Αποτέλεσμα εικόνας για fine motor skills kindergarten
πηγη




14/9/17

Ομαδικές Φθινοπωρινές Κατασκευές



Ομαδικές Φθινοπωρινές Κατασκευές

Ιδέες !

ΟΜΠΡΈΛΑ ΚΟΛΛΑΖ
πηγη
DIY Rain Drop Mobile DIY Projects | UsefulDIY.com
πηγη
πηγη

Súvisiaci obrázok
πηγη
Bayan sonbahar
πηγη

...Το Νηπιαγωγείο μ' αρέσει πιο πολύ.: Τα φρούτα και οι καρποί του φθινοπώρου, μας μαθαίνουν τα χρώματα
πηγη
Os traigo una recopilación de actividades, recursos y materiales para utilizar en la estación que acaba de empezar: EL OTOÑO.   Este año he...
πηγη
FULLES TARDOR
πηγη
Чем заняться с ребёнком в дождливый осенний день? Смастерите яркий зонтик.
πηγη

6271503507875006b3978afd53083f59.jpg 595 × 1.659 pixels
πηγη
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/e1/cc/0f/e1cc0fcfd3d284293e4823079384b7a9.jpg
πηγη

Bricolage maternelle moyenne section automne
πηγη

πηγη