24/10/24

Δοκίμιο αξιολόγησης (Γλώσσα Α΄ Δημοτικού)

Premium Vector | Vector illustration of two kids talking
πηγη

 

Μέτρηση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση 

Ο σκοπός του συγκεκριμένου δοκιμίου είναι να ελέγξει το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών, να αποκαλύψει τυχόν ελλείψεις ή αδυναμίες τους έτσι ώστε να μπορέσει να δοθεί η απαραίτητη ανατροφοδότηση πριν τη διδασκαλία της επόμενης ενότητας.  

ΑΡΧΕΙΟ 15 ΣΕΛΙΔΕΣ

Φωνολογική Ενημερότητα : Ενδεικτικές Δραστηριότητες Ανάπτυξης

Kids Talk Images - Free Download on Freepik
πηγη

 

Η φωνολογική ενημερότητα (άλλοι όροι που επίσης χρησιμοποιούνται είναι:  φωνολογική συνείδηση, φωνολογική επίγνωση, φωνολογική συνειδητότητα, μεταφωνολογική ικανότητα) αποτελεί μια σύνθετη μεταγλωσσική ικανότητα, με την οποία το παιδί αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση διαχωρίζεται σε λέξεις, οι λέξεις σε συλλαβές και οι συλλαβές σε φωνήματα  (Σκαλούμπακας, Πρωτόπαπας & Νικολόπουλος, 2003, Schuele & Boudreau, 2008, Πόπορδας, 2000).

Η φωνολογική ενημερότητα είναι ουσιαστικά η ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν και να χειρίζονται συνειδητά, τα φωνολογικά συστατικά των γλωσσικών μονάδων, τα φωνήματα (Παντελιάδου, 2001). Τα φωνήματα συνδυάζονται σε συλλαβές και οι συλλαβές σε λέξεις. Για παράδειγμα, η λέξη «έλα» έχει τρία φωνήματα: /e/-/l/-/a/. Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελείται από 23 φωνήματα, ενώ σύμφωνα με ορισμένες περιγραφές είναι 25  (Χατζησαββίδης, 2016).

Η φωνολογική ενημερότητα συντίθεται από επιμέρους δεξιότητες  όπως η ανάλυση, η σύνθεση, η διάκριση, η  απομόνωση, η  αφαίρεση και η αντιστροφή των φωνολογικών μονάδων (Παντελιάδου, 2000). Η κατάκτηση της φωνολογικής ενημερότητας είναι πολύ σημαντική καθώς διευκολύνει το παιδί να μεταβεί ομαλά από τον προφορικό στον γραπτό λόγο. Η φωνολογική ενημερότητα αποτελεί έναν αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής. Τα ελλείμματα στη φωνολογική ενημερότητα, κυρίως κατά τα πρώτα δύο χρόνια της σχολικής ζωής, έχουν συσχετισθεί με ελλειμματική επίδοση στην ανάγνωση (Σκαλούμπακας, Πρωτόπαπας & Νικολόπουλος, 2003, Πόρποδας, 2002, Schuele & Boudreau, 2008 ). Παράλληλα, άλλες έρευνες (Treiman & Zukowski, 1991, Κωτούλας 2004) έχουν δείξει ότι τα παιδιά με δυσκολίες στη φωνολογική ενημερότητα,  παρουσιάζουν και προβλήματα στην ορθογραφία. Είναι επομένως πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσει τη φοίτηση του παιδιού στο Δημοτικό, να έχει εξασκηθεί σε δραστηριότητες ανάπτυξης της φωνολογικής ενημερότητας, ώστε να καταφέρει να κατακτήσει αποτελεσματικά την ανάγνωση και τη γραφή.

Η φωνολογική ενημερότητα στα παιδιά,  αναδύεται ήδη από την ηλικία των 3 ετών (Πόρποδας, 2002), όπου μπορούν να αντιλαμβάνονται και να απολαμβάνουν την ομοιοκαταληξία (όπως πχ. μέσα σε παιδικά τραγούδια). Στην ηλικία από 4 έως 5 ετών, μπορούν να χωρίσουν μια λέξη στις συλλαβές της, και από τις ηλικίες των 5 – 6 ετών και έπειτα μπορούν να χειρίζονται την ομοιοκαταληξία, να αναλύουν μια λέξη στα επιμέρους φωνήματά της και να αφαιρούν ή να προσθέτουν τις συλλαβές αλλά και τα φωνήματα μια λέξης (Treiman & Zukowski, 1991).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, οι δραστηριότητες ανάπτυξης της φωνολογικής ενημερότητας των παιδιών, θα πρέπει να ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, ώστε να προλαμβάνουν τις πρώιμες αναγνωστικές αποτυχίες των παιδιών. Κατά το σχεδιασμό τέτοιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γνωστικό επίπεδο του παιδιού (Πόρποδας, 2002) και κρίνεται σκόπιμο να  αποφεύγεται η αναφορά στα γράμματα της αλφαβήτας, καθώς το παιδί πρέπει  πρώτα να κατανοήσει την έννοια και την λειτουργία των φωνημάτων. Όταν την κατακτήσει, τότε μπορεί να διδαχθεί την σχέση φωνημάτων – γραφημάτων.

Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΞΗΣ:

  • Ασκήσεις κατανόησης των ορίων των  λέξεων και κατάτμησης της πρότασης σε λέξεις: Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν, στον προφορικό λόγο, πού σταματάει μια λέξη και πού αρχίζει η επόμενη, π.χ.:

α) λέμε στο παιδί μια πρόταση και του ζητάμε να την επαναλάβει λέγοντας την κάθε λέξη ξεχωριστά.

β)λέμε μια πρόταση και στη συνέχεια την επαναλαμβάνουμε παραλείποντας μια λέξη και ζητάμε από το παιδί να βρει ποια λέξη ξεχάσαμε.

  • Αναγνώριση ομοιοκαταληξίας:

α) Λέμε στο παιδί ζεύγη λέξεων (όπως π.χ. μήλο ? φύλλο, γάτα ? δώρο, μπάλα ? γάλα) και αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσει εάν «ταιριάζουν» (ομοιοκαταληκτούν) ή όχι.

β) δίνουμε στο παιδί τρεις λέξεις και του ζητάμε να βρει ποια δεν ταιριάζει. Για παράδειγμα : χέρι ? μέρη – κότα

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΛΛΑΒΗΣ:

  • Αναγνώριση Θέσης Συλλαβής: Ζητάμε από το παιδί να αναγνωρίσει ποια είναι η πρώτη συλλαβή μιας λέξης που του δίνουμε. Π.χ. «Ποια είναι η πρώτη συλλαβή της λέξης καπέλο;» . Ομοίως μπορούμε να του ζητήσουμε να αναγνωρίσει την τελευταία ή την ενδιάμεση συλλαβή μια λέξης.
  • Συλλαβική σύνθεση λέξεων: Λέμε  στο παιδί συλλαβιστά μια λέξη και του ζητάμε να τη συνθέσει και να βρει ποια λέξη είπαμε. Π.χ. πο-τη-ρι -> ποτήρι
  • Συλλαβική κατάτμηση λέξεων:  Ζητάμε από το παιδί να χωρίσει μια λέξη σε συλλαβές και να χτυπήσει παλαμάκια για κάθε μια από τις συλλαβές της λέξης. Π.χ.  έ-λα (2 χτυπήματα), κα-τε-βα (3 χτυπήματα)
  • Απαλοιφή ή προσθήκη συλλαβών λέξεων:  Π.χ. λέμε στο παιδί «Εάν από τη λέξη καμήλα αφαιρέσω το  /ka/ τι μένει;» . Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορούμε να του ζητήσουμε να αφαιρέσει τη μεσαία συλλαβή , π.χ. μο-λύ-βι -> μόβι . Αντίστοιχα μπορούμε να πούμε «Εάν στη λέξη μπάλα προσθέσω άλλο ένα /ki/ στο τέλος ποια λέξη σχηματίζεται;»
  • Αντικατάσταση συλλαβών: Δίνουμε στο παιδί αρχικά μια δισύλλαβη λέξη όπως π.χ. «κότα» και του ζητάμε να βρει, εάν αντικαταστήσει την πρώτη συλλαβή με /pi/, ποια λέξη θα σχηματιστεί. Αυξάνοντας τη δυσκολία της δραστηριότητας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τρισύλλαβες λέξεις και να ζητήσουμε αντικατάσταση και της τελικής ή ενδιάμεσης συλλαβής.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΩΝΗΜΑΤΟΣ:

  • Εντοπισμός αρχικού  φωνήματος λέξεων: ζητάμε από το παιδί να επιλέξει την εικόνα που αρχίζει με τον ήχο που του λέμε. Π.χ. τοποθετούμε μπροστά στο παιδί τρεις εικόνες που απεικονίζουν μπανάνα ? άλογο ? τηλέφωνο και του ζητάμε να βρει ποια από αυτές ξεκινάει με το φώνημα  /a/. Αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας της άσκησης, μπορούμε να δείξουμε μια εικόνα και να του ζητήσουμε να αναγνωρίσει μόνο του, το αρχικό φώνημα της λέξης.
  • Εντοπισμός  τελικού φωνήματος λέξεων: Αντίστοιχα με την προηγούμενη δραστηριότητα, δείχνουμε στο παιδί μια εικόνα και του ζητάμε να βρει ποιο είναι το τελευταίο φώνημα μιας λέξης και στη συνέχεια να σχηματίσει μια δική του λέξη, που να ξεκινάει με το φώνημα αυτό. Π.χ. «κότα» -> /a/ -> «αύριο»
  • Αφαίρεση αρχικού φωνήματος λέξεων: ζητάμε από το παιδί να
    αναφέρει μια λέξη π.χ. «έλατο» και στη συνέχεια του ζητάμε να ξαναπεί
    τη λέξη χωρίς το αρχικό φώνημα /e/, δηλαδή  «λατο»
  • Αφαίρεση τελικού φωνήματος λέξεων: Όμοια με την προηγούμενη δραστηριότητα, μόνο που εδώ ζητάμε από το παιδί να επαναλάβει τη λέξη χωρίς το τελικό φώνημα.
  • Σύνθεση λέξεων από φωνήματα: Λέμε στο παιδί « Άκουσε προσεκτικά τις φωνούλες που θα σου πω, για να μαντέψεις ποια λέξη (ή συλλαβή σε αρχικό στάδιο) σχηματίζεται» και παράγουμε τους ήχους . Π.χ. /t/ – /i/ -> τι.  Αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας, χρησιμοποιούμε δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις.
  • Ανάλυση λέξεων σε φωνήματα: Λέμε στο παιδί μια λέξη και του ζητάμε να πει ποιες φωνούλες ακούει στη λέξη αυτή. Π.χ του λέμε τη λέξη «φως» και το παιδί την αναλύει στα φωνήματα /f/-/o/-/s/ . Αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας, χρησιμοποιούμε δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις.
  • Αντικατάσταση φωνήματος : Δίνουμε στο παιδί μια λέξη όπως π.χ. «κότα» και του ζητάμε εάν αντικαταστήσει το πρώτο φώνημα της λέξης με /f/,να βρει  ποια λέξη θα σχηματιστεί. Π.χ.  /kota/ -> πρώτο φώνημα /κ/ -> αντικαθιστά -> /fota/.  Αυξάνοντας τη δυσκολία της δραστηριότητας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τρισύλλαβες λέξεις και να ζητήσουμε αντικατάσταση του τελικού ή ενδιάμεσου φωνήματος (για λεξεις 3 φωνημάτων, όπως π.χ.  «έλα»).

Με την εξάσκηση σε τέτοιες δεξιότητες φωνολογικής ενημερότητας, το παιδί αντιλαμβάνεται πλέον τη φωνολογική δομή του προφορικού λόγου πιο ολοκληρωμένα και μπορεί να κατανοεί τη λειτουργία των φωνολογικών στοιχείων της γλώσσας καθώς και τις επιμέρους σχέσεις μεταξύ τους, οδηγώντας το έτσι ομαλά στην κατανόηση και του αλφαβητικού κώδικα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Κωτούλας, Β. (2004). Έλλει??α φωνολογικής επίγνωσης και αναγνωστικές δυσκολίες, Ανακτήθηκε από: file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/5724-16011-2-PB.pdf
  • Παντελιάδου, Σ. (2011). Μαθησιακές δυσκολίες και εκπαιδευτική πράξη: Τι και γιατί, Αθήνα: Εκπαιδευτικά Γράμματα
  • Πόρποδας, Κ. (2000). Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και υλικό για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών του δημοτικού σχολείου. Έκδοση: στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου ΕΠΕΑΕΚ, 2006.
  • Πόρποδας, Κ. Δ. (2002). Η ανάγνωση. Πάτρα
  •  Σκαλούμπακας, Χ., Πρωτόπαπας, Α., & Νικολόπουλος, Δ. (2003). Παρουσίαση μιας κλίμακας μαθησιακής αξιολόγησης για την εξέταση των μαθησιακών δυσκολιών και στοιχεία από την χορήγησή της σε μαθητές πρώτης γυμνασίου. Στο Μ. Γλύκας & Γ. Καλομοίρης (επιμ.) Διαταραχές Επικοινωνίας και Λόγου: Πρόληψη, Έρευνα, Παρέμβαση και Νέες Τεχνολογίες στην Υγεία, 55-70.
  • Χατζησαββίδης, Σ., & Χατζησαββίδου, Α. (2016). Γραμματική Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Α?, Β?, Γ? Γυμνασίου. Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Διοφάντους.
  • Schuele, C. M., & Boudreau, D. (2008). Phonological awareness intervention: Beyond the basics. Language, speech, and hearing services in schools.
  • Treiman, R., & Zukowski, A. (1991). Levels of phonological awareness. Paper presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association. Ανακτήθηκε από: https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED286156.pdf

Ντελήμπαλτα Κατερίνα

Λογοθεραπεύτρια στο ΚΕΣΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΗΓΗ

Διαφοροποιημένο Διδακτικό Σενάριο στα Θρησκευτικά Γ΄ Δημοτικού σε μαθητές με ΔΕΠΥ

Cute 3d Kid Images - Free Download on Freepik
πηγη

 

Ως προς τη μεθοδολογία της διδασκαλίας περιλαμβάνονται διδακτικές μέθοδοι, όπως η γνωστική-εποικοδομιστική, όπου οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες προκειμένου να συνδυαστεί η προϋπάρχουσα γνώση με τη νέα, η διερευνητική, όπου με την καθοδήγηση του διδάσκοντα οι μαθητές αναζητούν στοιχεία σε προεπιλεγμένες ιστοσελίδες του διαδικτύου, η ομαδο-συνεργατική.......

ΑΡΧΕΙΟ 8 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΠΥ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

3d cartoon back to school | AI-generated image
πηγη


Είναι εμφανές πως η πραγματοποίηση μιας έγκαιρης, έγκυρης και αξιόπιστης Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, ιδίως στις περιπτώσεις μαθητών με δυσκολίες συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας....

ΑΡΧΕΙΟ 22σελίδες

«Συννοσηρότητα δυσλεξίας και ΔΕΠΥ. Πρακτικές παρέμβασης»

A humorous 3D cartoon character pointing at a blank banner in a business  clip art isolated on a white background | Premium AI-generated image
πηγη

 

H διάγνωση της ΔΕΠΥ σχετίζεται με τις διαταραχές μάθησης και επικοινωνίας. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως συγκεκριμένες δυσκολίες στην προφορική και γραπτή γλώσσα, τον υπολογισμό, την απομνημόνευση, την οργάνωση και το στυλ μάθησης...

ΑΡΧΕΙΟ 11 ΣΕΛΙΔΕΣ

Μελέτη περίπτωσης ΔΕΠΥ και Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή

A cartoon character pointing at something with a white background. |  Premium AI-generated image
πηγη


Μελέτη περίπτωσης ΔΕΠΥ και Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή

ΑΡΧΕΙΟ 16 ΣΕΛΙΔΕΣ

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία σε παιδιά κι εφήβους με ΔΕΠΥ

3D Cartoon of Little Children Playing white background | Premium  AI-generated image
πηγη


 

 Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία χρόνια,

3D Cartoon of Little Children Playing white background | Premium  AI-generated image
πηγη


 

 Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία χρόνια, νευροαναπτυξιακή διαταραχή με πρώιμη έναρξη....

ΑΡΧΕΙΟ 11 ΣΕΛΙΔΕΣ

7/10/24

Αντιμετωπιση παιδιου με ΔΕΠΥ απο τον εκπαιδευτικο της ταξης

5,882 Clipart Kids Teacher Royalty-Free Photos and Stock Images |  Shutterstock
πηγη

 

Αντιμετωπιση παιδιου με ΔΕΠΥ απο τον εκπαιδευτικο της ταξης

Πατήστε εδώ

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία σε παιδιά κι εφήβους με ΔΕΠΥ

Angry Parent Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download
πηγη

 

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία σε παιδιά κι εφήβους με ΔΕΠΥ

Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν πως τα άτομα με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν από νωρίς στη ζωή τους δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εκπαίδευση, και μετέπειτα, στην ενηλικίωση και στην εργασία τους, καθώς διατρέχουν και συνεχείς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους (DiScala 1998; Guevara et al. 2001; Hinshaw, Peele & Danielson 2001). Αυτές οι δυσκολίες οδηγούν συνέχεια

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

Μελέτη περίπτωσης ΔΕΠΥ και Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή

3,500+ Angry Child With Parent Stock Illustrations, Royalty-Free Vector  Graphics & Clip Art - iStock
πηγη

 

Μελέτη περίπτωσης ΔΕΠΥ και Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή

Δείτε όλο το αρχείο πατώντας εδώ 

 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

«Συννοσηρότητα δυσλεξίας και ΔΕΠΥ. Πρακτικές παρέμβασης»

Pre Primary Family Clipart, Mom And Children - Near Clipart - FlyClipart
πηγη

 

«Συννοσηρότητα δυσλεξίας και ΔΕΠΥ. Πρακτικές παρέμβασης»

Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν, ως χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τη διαταραχή, μαθησιακές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων αυτά που σχετίζονται με την ανάγνωση και την γραφή. Συνέχεια

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

Παρέμβαση σε έφηβο μαθητή με ΔΕΠΥ

Mother and child love clipart, Mother's day concept, mom son lovely moment  illustration, Sublimation. 21751314 Vector Art at Vecteezy
πηγη

 

Παρέμβαση σε έφηβο μαθητή με ΔΕΠΥ

Συναισθηματικά & Συμπεριυορικά Προβλήματα  

Για να δείτε το υλικό πατήστε εδώ 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

Μαθησιακές δυσκολίες και ειδικοπαιδαγωγική παρέμβαση

8,382 Mother Encouraging Child Illustrations - Free Download in SVG, PNG,  EPS | IconScout
πηγη

 

Μαθησιακές δυσκολίες και ειδικοπαιδαγωγική παρέμβαση

Τελικά οι μαθησιακές δυσκολίες (είτε ως πρόβλημα είτε ως διαταραχή και  δυσλειτουργία) ανάγονται σε «πολύπαραγοντική αιτιολογία» και μπορούν να  κατανοηθούν περισσότερο περιγραφικά και αναλυτικά και λιγότερο  αιτιοκρατικά. Συνεπώς ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» περιλαμβάνει ένα  πλήθος ετερογενών χαρακτηριστικών διαφορετικών κατηγοριών (πρβλ. και  Δράκος 2002:95).

Διαβάστε ολόκληρο το αρχείο εδώ 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

3,783 Mom Teaching Child Illustrations - Free Download in SVG, PNG, EPS |  IconScout
πηγη

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;  

Μπορείτε να μελετήσετε το αρχείο πατώντας εδώ 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

 

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Parents Stock Illustrations – 82,240 Parents Stock Illustrations, Vectors &  Clipart - Dreamstime
πηγη

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Μπορείτε να πατήσετε εδώ 

(οδηγίες πατάτε στο download pdf και στο παράθυρο που βγαίνει πατάτε x , αυτόματα κατεβαίνει το αρχείο και υπάρχει στις λήψεις σας.)

Παρεμβατικό πρόγραμμα στην ορθογραφία για μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

5,300+ Parent Reading To Child Stock Illustrations, Royalty-Free Vector  Graphics & Clip Art - iStock | Parent reading to child in bed, Parent  reading to child illustration, Parent reading to child in library
πηγη

 

Παρεμβατικό πρόγραμμα στην ορθογραφία για μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Η κατάκτηση της ορθογραφίας αποτελεί μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία ιδιαίτερα για τους συνέχεια

Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα

Parent Child Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download
πηγη


Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζουν παράλληλα και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, όπως συμπέρανε νεότερη μελέτη, τρία στα τέσσερα παιδιά (76,2%) με διαταραχή φάσματος αυτισμού παρουσίαζαν εξίσου και νευροδιαφορικούς νευρότυπους -συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τη μάθηση και τις κινητικές διαφορές.

Αν και μάλλον δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη αυτά τα αποτελέσματα, η έρευνα -με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης- που δημοσιεύθηκε στο PLOS One– διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά (55,6%) παιδιά που παραπέμπονται για αξιολόγηση της διαταραχής φάσματος του αυτισμού μπορεί επίσης να πληρούν το διαγνωστικό όριο για τη ΔΕΠΥ, και σίγουρα έχουν τουλάχιστον κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ. Eπειδή η μελέτη εξέτασε μόνο μια μικρή επιλογή πιθανών νευροτύπων, σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών με αυτισμό και άλλους νευροτύπους μπορεί να είναι υψηλότερος.

Εκτός από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, η νευροδιαφορετικότητα αναφέρεται στο σύνολο των ανθρώπων που πάσχουν από παθήσεις, όπως είναι η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλα νευρολογικά προβλήματα και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο πάσχων μαθαίνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία παιδιών ηλικίας μεταξύ δύο και 17 ετών που παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση του φάσματος αυτισμού, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση νευροδιαφορικών χαρακτηριστικών.

Διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των νευροδιαφορών που εντοπίζονται και στην έγκαιρη διάγνωση, ενώ τα νευροδιαφορετικά κορίτσια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν πριν από την ηλικία των πέντε ετών, σε σύγκριση με τα αγόρια. Ωστόσο, παρά την κλινική αλληλεπικάλυψη και τη συνύπαρξη της νευροδιαφοροποίησης στα παιδιά, μόλις το 26% των συμμετεχόντων στη μελέτη με άλλα χαρακτηριστικά διερευνήθηκε για μια πρόσθετη υποκείμενη διάγνωση.

Συνεπώς, τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν τη συνυπάρχουσα νευροδιαφοροποίηση κατά την πρώτη αξιολόγηση, επιτρέποντας την έγκαιρη υποστήριξη και την ανάπτυξη μιας ολόπλευρης αντίληψης του νευροτύπου ενός παιδιού.

«Η μελέτη μας θεωρείται σημαντική, καθώς δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση των παιδιών, ώστε να εντοπίζονται σωστά οι πιθανές αλληλεπικαλύψεις νευροτύπων. Εκτός από την καλύτερη κατανόηση του νευροδιαφοροποιημένου πληθυσμού στο σύνολό του, ο ακριβής προσδιορισμός της νευροδιαφοροποίησης θα βοηθήσει στην παροχή καλύτερης και πιο προσαρμοσμένης υποστήριξης για τα παιδιά αυτά, όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες είναι πραγματικά ολιστικές, ώστε να εντοπίζονται σωστά τα επικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά» επισημαίνει ο Δρ Jason Lang, κλινικός λέκτορας νευροανάπτυξης και επίτιμος σύμβουλος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής.