30/3/20

Παιδικό Άγχος: Συναισθηματικές, Συμπεριφορικές και Σωματικές Διαταραχές – Δείτε πώς Μπορείτε να Βοηθήσετε!


Το κοινωνικό άγχος στα παιδιά | Vita.gr
πηγη


Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις. Είναι μια νευρική διαταραχή που πλήττει τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά (παιδικο άγχος). Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που βιώνουν το άγχος τα παιδιά και οι ενήλικες.
Σε σύγκριση με τα παιδιά, οι ενήλικες μπορούν να εκφράσουν καλύτερα πώς αισθάνονται. Ακόμη και όταν τα παιδιά διαμαρτύρονται για διάφορες καταστάσεις, όπως στομαχικές διαταραχές ή πονοκεφάλους, η διαταραχή άγχους πιθανότατα δεν είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί ένας γονέας.
Το άγχος είναι φυσικό και αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης. Τα συμπτώματα που το συνοδεύουν είναι απλά μια αντίδραση «πάλης ή φυγής» του σώματος.
Νέα βιώματα, ή νέες εμπειρίες – από τις οποίες η σχολική ζωή είναι γεμάτη – μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε συστολή, φόβο και άλλα συναισθήματα άγχους. Τέτοιου είδους καταστάσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, στη διάθεση και στις συνήθειες φαγητού ή ύπνου.
Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης των Η.Π.Α. (ADAA), το ποσοστό παιδιών που υποφέρουν από άγχος αυξάνεται συνεχώς. Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν σήμερα το 25,1% των παιδιών ηλικίας 13 έως 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. (1)

«Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που υποφέρουν από διαταραχές άγχους κινδυνεύουν από κακές σχολικές επιδόσεις, απουσία κοινωνικών βιωμάτων και κατάχρηση ουσιών».
Οι γονείς και οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι η ταυτοποίηση μιας δύσκολης, στρεσογόνας, για τα παιδιά, κατάστασης μπορεί να είναι μια πρόκληση.
Ενδεχομένως να αγνοούν πώς να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, είτε φοβούνται να επισκεφθούν έναν γιατρό – σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πιθανά σημάδια στρες, ήδη από την παιδική ηλικία.
Το κοινωνικό άγχος στα παιδιά | imommy
πηγη

Σημάδια ότι το παιδί μας μπορεί να υποφέρει από άγχος!
Επειδή αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, ή να είναι εύκολο να τα αγνοήσει κανείς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εξαρτάται από εμάς, τους ενήλικες, να αφουγκραζόμαστε και να παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στον παιδικό ψυχισμό.
«Πολλές φορές, ένας πόνος έρχεται μαζί με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους», λέει η ψυχίατρος Veena Ahuja, MD. (2) «Σε κάθε περίπτωση, αν επιλύσετε πρώτα τα υποκείμενα ιατρικά ζητήματα, ενδεχομένως να ανακουφιστεί το παιδί από την κατάθλιψη και το άγχος».
Ας δούμε τρεις τομείς τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Παιδικού Άγχους του UCLA (CARES), John Piacentini, Ph.D., και Lindsey Bergman, Ph.D. (3)
1) Συναισθηματικά σημάδια παιδικού άγχους.
Συχνές φωνές
Υπερευαισθησία
Θυμώνει χωρίς σαφή λόγο
Φοβάται να κάνει λάθη (ακόμη και μικρά)
Γίνεται πολύ ανήσυχο πριν/κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Έχει κρίσεις πανικού (ή φοβάται ότι έχει κρίσεις πανικού)
Έχει φοβίες και υπερβολικούς φόβους
Ανησυχεί για πράγματα που είναι πολύ μακρινά στο μέλλον
Ανησυχεί ή φοβάται όταν το μεταφέρετε από το ένα μέρος στο άλλο.
Συχνά έχει εφιάλτες για την απώλεια ενός γονέα ή ενός αγαπημένου προσώπου
Αφήνει τις ανησυχίες και τος φόβους να το αποσπάσουν από το παιχνίδι
Έχει ιδεοληψίες ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές
Καταρρέει ή εξοργίζεται
2) Συμπεριφορικά σημάδια άγχους στα παιδιά.
Ρωτάει συνεχώς «Τι θα γίνει αν;»
Αποφεύγει τη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή άλλων δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη
Παραμένει σιωπηλό ή προβληματισμένο κατά την ομαδική εργασία
Αναζητά δικαιολογίες για να ξεφύγει από το σχολείο
Παραμένει μόνο στην τάξη, ή μένει μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του διαλείμματος
Αποφεύγει κοινωνικές επαφές με συμμαθητές μετά το σχολείο ή τα σαββατοκύριακα
Δρα συναισθηματικά ή εξοργίζεται όταν αποχωρίζεται γονείς και αγαπημένα πρόσωπα
Επιδιώκει συνεχώς την αναγνώριση από φίλους, γονείς και εκπαιδευτικούς
Παραδίδει τα όπλα πριν καν δοκιμάσει κάτι
Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν έναν σωματικό πόνο. Έτσι, αυτός ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν.
3) Σωματικά σημάδια παιδικού άγχους.
Παραπονιέται συχνά για πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι
Δεν τρώει σνακ ή γεύμα στο σχολείο
Αποφεύγει ξένες τουαλέτες, εκτός εκείνη του σπιτιού
Φέρεται αποσπασματικά, ανήσυχα, υπερκινητικά ή νευρικά (ακόμα και χωρίς διάγνωση Δ.Ε.Π.Υ.)
Ιδρώνει ή κινείται σπασμωδικά όταν φοβάται, ή αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις
Οι μύες είναι σε συνεχή ένταση
Δεν μπορεί εύκολα να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου
Σύμφωνα με μελέτες, ο πόνος στο στομάχι και ο πονοκέφαλος συνδέονται με το παιδικό άγχος
Ο Dr.John V. Campo, συνεργάτης του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου και της Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ – ισχυρίζεται ότι ο πόνος στο στομάχι μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη.
Σε μια μελέτη που έγινε το 2004 και δημοσιεύτηκε σε ειδικά περιοδικά, ο Campo και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 80 παιδιών και εφήβων. Ενώ τα 42 είχαν χρόνιο στομαχικό άλγος, τα υπόλοιπα παιδιά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα στο στομάχι. Αυτό που βρήκαν ήταν εντυπωσιακό: (4)
Το 81% της ομάδας που έπασχε από πόνο στο στομάχι (ειδικά σε ηλικίες 12 ετών και κάτω) εμφάνισαν διαταραχές άγχους ή κατάθλιψης.
Το 79% των ατόμων με χρόνιο στομαχικό άλγος υπέφερε από μια διαταραχή άγχους – συνήθως διαταραχή άγχους αποχωρισμού, γενικευμένη διαταραχή άγχους ή κοινωνικές φοβίες.
Το 43% των ασθενών με χρόνιο στομαχικό άλγος διαγνώστηκαν με κάποια μορφή κατάθλιψης (31% των οποίων είχαν σοβαρή κατάθλιψη)
Οι διαταραχές άγχους ξεκίνησαν συνήθως στην ηλικία των 9 ετών (δηλ. περίπου τρία χρόνια πριν την έναρξη του χρόνιου στομαχικού άλγους)
Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, τα παιδιά με στομαχικό άλγος ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και αποδιοργάνωσης μέσα στην τάξη
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, υπάρχει συσχετισμός μεταξύ πονοκεφάλων και κατάθλιψης και διαταραχής άγχους. (5)
Οι ερευνητές ανέλυσαν 720 παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών που επισκέφθηκαν την κλινική παιδιατρικής νευρολογίας για πονοκεφάλους και στη συνέχεια τα επεισόδια αυτά παραπέμφθηκαν σε παιδοψυχιατρική κλινική.
Με βάση τα ευρήματα, τα παιδιά και οι έφηβοι που εμφανίζουν πονοκεφάλους πρέπει να εξετάζονται για κατάθλιψη και διαταραχή άγχους.
«Εννέα ασθενείς είχαν πονοκεφάλους και κλινικά υψηλή συνολική βαθμολογία αναφορικά με ψυχιατρικά συμπτώματα. Η μέση ηλικία στη διάγνωση κεφαλαλγίας ήταν 11,7 έτη και το 57% ήταν αγόρια. Η μέση διάρκεια της κεφαλαλγίας ήταν 11,5 μήνες. Ποσοστό 8% των ασθενών διαγνώστηκαν με ψυχιατρικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης (1,7%) [και] γενικευμένης διαταραχής άγχους (1,1%)».
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που υποφέρουν από άγχος;
Το ADAA περιγράφει επτά δράσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι παππούδες στο σπίτι για να βοηθήσουν ένα παιδί που μπορεί να παλεύει με το άγχος. (6)
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα και τις κουβέντες του παιδιού σας. Μπορούν να είναι πολύ σημαντικά και ευαίσθητα και, τότε, δεν θα πρέπει να τα αγνοήσετε.
Όταν το παιδί σας ανησυχεί, κάντε τα αδύνατα δυνατά να παραμείνετε ήρεμοι. Είναι δύσκολο να βοηθήσετε το παιδί να παραμείνει ήρεμο εάν είστε και οι δυο σε κατάσταση ανησυχίας.
Αναγνωρίστε και επαινείστε μικρά επιτεύγματα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά τα μικρά πράγματα είναι αυτά που σηματοδοτούν τις μεγάλες διαφορές. Μερικές φορές ένα επεισόδιο άγχους μπορεί να αποκατασταθεί η να εξομαλυνθεί από μια έκρηξη θετικής ενέργειας στη ζωή ενός παιδιού.
Μην τιμωρείτε τα λάθη ή την έλλειψη προόδου. Κάθε λάθος που γίνεται είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση. Κάθε φορά που τιμωρείτε λάθη ή την έλλειψη προόδου, τα παιδιά θα φοβούνται και δεν θα τολμούν.

Να είστε ευέλικτοι. Δηλαδή, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια κανονική καθημερινότητα και ρουτίνα.
Διαφοροποιήστε τις προσδοκίες σας κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων στη ζωή του παιδικού. Δεν πάνε τα πάντα βάσει προγράμματος κάθε φορά που εμείς το έχουμε προγραμματίσει, οπότε η προσαρμοστικότητα είναι μια σημαντική δεξιότητα.
Σχέδιο ευέλικτης μετάβασης. Τι είναι αυτό; Για παράδειγμα, φροντίστε να δώσετε στο παιδί σας επιπλέον χρόνο, εάν είναι δύσκολο να φτάσετε στο σχολείο.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέχουμε κάθε ανεπαίσθητη αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών ή των μαθητών μας. Καλύτερα να αφουγκραζόμαστε τι μπορεί να συμβαίνει στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές, πριν οδηγηθούμε σε καταστάσεις που επιλύονται δύσκολα και επίπονα.

Πηγη

27/3/20

Μαθαίνω την ώρα! Διαδραστικό παιχνίδι στον υπολογιστή.



Σχετική εικόνα
πηγη
Μαθαίνω την ώρα!

Ένα διαδραστικό παιχνίδι που μαθαίνει στα παιδιά την ώρα με διασκεδαστικό τρόπο.
Για να μπορέσετε να δείτε το παιχνίδι πατήστε ΕΔΩ


26/3/20

"Τι να κάνω μέσα στο σπίτι;" Ιδέες για δημιουργικές ώρες με το παιδί. (Νο1)


"Τι να κάνω μέσα στο σπίτι;"
 Ιδέες για δημιουργικές ώρες με το παιδί.



Μπάσκετ

March Madness Basketball Party - Giggles Galore
πηγη
Πέρνα την μπάλα μέσα από όλες τις τρύπες

NUMBER TUNNELS || We are having fun exploring numbers today! This activity is so easy that Ryan (my kindergartener) was able to help me set…
πηγη

Ψαρεύω

Fine motor skills with rubber bands -  Fine motor skills with rubber bands  #feinmotorik #gummibandern #Kindergarten  - #bands #fine #finejewelry #gemstonejewelry #jewelryart #motor #rubber #skills
πηγη


Τοποθετώ σωστά

How Many Cheerios Can You Stack?GREAT for fine motor skill building. My only fear- my son will eat them and not stack them!
πηγη

Πιάνω τα καπάκια
Fine motor skills activity with bottle caps
πηγη

Φτιάχνω κυάλια
recycled art binoculars
πηγη
Γράφω με αλάτι
25 Nature Inspired Letter E Activities | Homespun Preschool | Homespun Mom - HOMESPUN THREADS
πηγη



23/3/20

Γονείς - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κορωνοϊός: Τρία Έντυπα για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων


Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχολογικη στηριξη παιδιων
πηγη

Γονείς - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κορωνοϊός: Τρία Έντυπα για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων

Τρία έντυπα εξέδωσε το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ για υποστήριξη οικογενειών, παιδιών, εφήβων, με χρήσιμες επισημάνσεις για γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολεία, κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού.  
1)  Προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό – Covid-19.
Για να δείτε το έντυπο πατήστε εδώ.
2)  Συζητώντας και στηρίζοντας τα παιδιά και τους εφήβους για τον Covid-19:  Χρήσιμες επισημάνσεις για γονείς. 
Για να δείτε το έντυπο πατήστε εδώ. 
3)  Συζητώντας και στηρίζοντας τους μαθητές για τον Covid-19: Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και σχολεία. 
 Για να δείτε το έντυπο πατήστε εδώ.

Πηγή

 

 

19/3/20

Ελληνικός πολιτισμός, Παίζοντας με την Οδύσσεια



Αποτέλεσμα εικόνας για Οδύσσειας
πηγη

Ελληνικός πολιτισμός, Παίζοντας με την Οδύσσεια  

Ευχάριστες και εκπαιδευτικές ώρες στο σπίτι

Το παιχνίδι της Οδύσσειας



Για να παίξεις με το παιχνίδι της Οδύσσειας πάτα εδώ.

18/3/20

COVIBOOK: Το παιδικό βιβλίο που μιλάει για τον κορωνοϊό!


Ενα χρήσιμο και φιλικό βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά κάτω των 7 ετών τι είναι ο κορονωϊός - Κατεβάστε το δωρεάν και εκτυπώστε το.

Αποτέλεσμα εικόνας για COVIBOOK
πηγη

Η Manuela Molina, μια Ιταλίδα συγγραφέας, έγραψε ένα όμορφο και ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών προκειμένου να αντιληφθούν με απλοϊκό τρόπο τι είναι ο κορονωϊός. Παράλληλα, μέσω του βιβλίου COVIBOOK περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τα παιδιά για να μην ανησυχούν και να μην αγχώνονται, έστω κι αν βλέπουν και ακούν τους γονείς τους προβληματισμένους και αγχωμένους.
Οπως εξηγεί η ίδια στο μήνυμά της, το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό αλλά βασίζεται στη φαντασία, κι έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να διώξουν μακριά το άγχος. Μάλιστα, το βιβλίο είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά, ενώ διατίθεται δωρεάν για κάθε γονέα προκειμένου να το κατεβάσει και να το εκτυπώσει.

Γράφει η Manuela Molina στο μήνυμά της: «Αγαπητές οικογένειες και αγαπητοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησα αυτό το μικρό βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με τον κορονωϊο (COVID-19). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Σας προτείνω να εκτυπώσετε αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το ξεφυλλίσουν και να το ζωγραφίσουν. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε να «φύγει» το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Με αγάπη, Manuela Molina - η συγγραφέας»

Κατεβάστε το βιβλίο στα ελληνικά εδώ

Κατεβάστε το βιβλίο στα αγγλικά εδώ

Κατεβάστε το βιβλίο στα γαλλικά εδώ

Κατεβάστε το βιβλίο στα ισπανικά εδώ

Κατεβάστε το βιβλίο στα ιταλικά εδώ

 ΠΗΓΗ

17/3/20

Εκπαιδευτικές ώρες στο σπίτι : Παιχνίδια με την Προπαίδεια!


Παρακάτω μπορείτε να παίξετε μερικά παιχνίδια και να εξασκηθείτε στην προπαίδεια!
Καλή διασκέδαση! 


 ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ
Προσπάθησε, βρίσκοντας τα σωστά γινόμενα, να φτάσεις πρώτος στο τέρμα, πηδώντας από πάγο σε πάγο!

Αποτέλεσμα εικόνας για https://www.arcademics.com/games/penguin


ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
Προσπάθησε να καταστρέψεις τους μετεωρίτες πριν πέσουν επάνω σου... 
Για να σωθείς πρέπει να ξέρεις καλά την προπαίδεια!

Αποτέλεσμα εικόνας για https://www.arcademics.com/games/meteor


Καλή Διασκέδαση!










16/3/20

Καταλήξεις ρημάτων - Διασκεδαστικό on line παιχνίδι


Καταλήξεις ρημάτων.

Τα παιδιά μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μαθαίνουν τις καταλήξεις των ρημάτων.

Διαδραστικό Παιχνίδι: Καταλήξεις ρημάτων

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαδραστικό Παιχνίδι: Καταλήξεις ρημάτων
πηγη

Για να μπορέστε να παίξετε πατήστε ΕΔΩ

15/3/20

Κανόνες υγιεινής για παιδιά


Αποτέλεσμα εικόνας για μαθαινω τα παιδια να πλενουν σωστα τα χερια
πηγη

Η σωστή υγιεινή είναι πολλά περισσότερα από το πλύσιμο των χεριών.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν την υγιεινή τους στο σχολείο χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα απλά βήματα:
 Κάνετε διασκεδαστική την υγιεινή
Τα παιδιά είναι πιθανόν να  υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες αν απολαμβάνουν να τις κάνουν. Μέσω δραστηριοτήτων στο σχολείο η σημασία της υγιεινής μπορεί να μεταφερθεί με έναν διασκεδαστικό τρόπο.


Αποτέλεσμα εικόνας για μαθαινω τα παιδια να πλενουν σωστα τα χερια
πηγη

Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο
Το πλύσιμο των χεριών είναι μία καίριας σημασίας ενέργεια προς την σωστή υγιεινή. Για να εξαλείψετε την πιθανότητα μόλυνσης από μικρόβια μετά το παιχνίδι έξω από το σπίτι ή όταν τα παιδιά σας βρίσκονται κοντά σε ζώα ή κάποιον που ίσως είναι άρρωστος, είναι απαραίτητο να τους διδάξετε να πλένουν τα χέρια και να τα τρίβουν με αντισηπτικά καθαριστικά ιδιαίτερα μετά την χρήση της τουαλέτας.
 Περιποίηση των νυχιών
Τα νύχια αποτελούν έναν χώρο ο οποίος συντελεί στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα μικρόβια που ζουν κάτω από τα νύχια ενός παιδιού εύκολα μεταφέρονται στα μάτια τους, τη μύτη και το στόμα. Βεβαιωθείτε ότι τα νύχια των μικρών παιδιών κόβονται κάθε εβδομάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κοψιμο νυχιων παιδιου
πηγη


Στοματική υγιεινή
Σωστό βούρτσισμα και καθάρισμα με οδοντικό νήμα είναι ικανότητες που μαθαίνονται και μπορούν μόνο να βελτιωθούν με την εξάσκηση. Αυτός ο τύπος στοματικής υγιεινής χρειάζεται να εμφυσηθεί στους μαθητές από μία νεαρή ηλικία.
Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι βουρτσιζει δοντια
πηγη

Ένα μαντήλι να αποτελέσει τον καλύτερό φίλο των παιδιών
Τα παιδιά θα έπρεπε να διδάσκονται να καλύπτουν το στόμα τους και το πρόσωπό τους χρησιμοποιώντας είτε μαντήλι είτε χαρτομάντιλο, ενώ βήχουν ή φτερνίζονται.
Διατήρηση των παιχνιδιών τους μακριά από μικρόβια
Το αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι ή κουβερτούλα του παιδιού ίσως μεταφέρει μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι τα πλένετε κι αυτά όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια συχνά.

Αποτέλεσμα εικόνας για νυχια ποδιων παιδι
πηγη

Υγιεινή των ποδιών
Ιδρωμένα πόδια , όπως είναι γνωστά σαν πόδια των αθλητών, μπορούν να προκαλέσουν μυκητιασική μόλυνση. Τα παιδιά θα έπρεπε να χρησιμοποιούν βαμβακερές κάλτσες αντί για συνθετικά υφάσματα με δερμάτινα και πάνινα παπούτσια, ώστε να επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν.




Υπενθυμίστε στα παιδιά την σημασία του να εξασκείσαι στην σωστή υγιεινή. Εξηγήστε τους ότι αν και τα μικρόβια ίσως δεν είναι ορατά, αυτά ακόμη βρίσκονται στον αέρα και μπορούν να τους προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγη

ΥΛΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ : "ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΧΑΡΙΑ ΜΟΥ"

14/3/20

Η πρώτη κλινική για παιδιά και εφήβους με εθισμό στα video games είναι γεγονός


Αποτέλεσμα εικόνας για video games children's play
πηγη

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας ανοίγει στο Λονδίνο την πρώτη εξειδικευμένη κλινική της χώρας για τη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων που είναι εθισμένοι στο gaminng και video games όπως τo Fortnite, το Candy Crush και το Call of Duty.
Το προσωπικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει άτομα ηλικίας 13 έως 25 ετών, τα οποία περνάνε αμέτρητες ώρες παίζοντας video games. Η κλινική έχει δημιουργηθεί λόγω ανησυχίας για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών και νέων, των οποίων η υπερβολική ενασχόληση με τα video games προκαλεί προβλήματα, ειδικά με την ψυχική τους υγεία. Οι ασθενείς θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων αυτοπροσώπως ή online, συμβουλευτική.
Οι κλινικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, θεραπευτές και ψυχίατροι που ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και νέων θα συνεργαστούν με τους ασθενείς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εθισμού τους.

Ψυχική νόσος ο εθισμός στα videogames

«Η διαταραχή των video games είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει μια πολύ εξουθενωτική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους, που μπορούν να μείνουν αβοήθητοι εξαιτίας του εθισμού του αγαπημένου τους προσώπου», δήλωσε η Δρ Henrietta Bowden-Jones, που είναι επικεφαλής της κλινικής.
«Η διαταραχή αυτή δεν είναι μια ψυχική ασθένεια που μπορεί κανείς να μην δει σοβαρά. Μιλάμε για περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να περάσει έως και 12 ώρες την ημέρα παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και μπορεί να καταλήξει κοινωνικά απομονωμένος και να χάσει τη δουλειά του ως αποτέλεσμα».
Αποτέλεσμα εικόνας για video games children's play
πηγη

Στα προειδοποιητικά συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ο χρήστης δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την συχνότητα, την ένταση ή και τη διάρκεια της ενασχόλησής του.
2. Διαρκώς αυξανόμενη προτεραιότητα στο βιντεοπαιχνίδι έναντι των άλλων δραστηριοτήτων. Εξακολούθηση ή αύξηση της ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια παρά τις αρνητικές συνέπειες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για να γίνει μια διάγνωση, το αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Πηγη

13/3/20

Δημιουργικά Παιχνίδια Για Παιδιά στο Σπίτι


Αποτέλεσμα εικόνας για πως να απασχολησω τα παιδια στο σπιτι
πηγη

Τις ημέρες που τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι γίνονται συνήθως νευρικά. Αν το παιδί σας ρωτά και ξαναρωτά «Τι θα κάνω όλη μέρα;» ίσως θα πρέπει να κεντρίσετε λίγο τη φαντασία του. Παίξτε μαζί του για να του δώσετε ώθηση και θετική ενέργεια. Ή μπορείτε να του αναθέσετε κάποιες μικροδουλειές.
 Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, ιδίως αν ασχολούνται με κάποιο ομαδικό άθλημα. Προσπαθήστε λοιπόν να προγραμματίσετε μια σειρά δραστηριοτήτων ώστε να διασκεδάσουν και συγχρόνως να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους. Ασφαλώς υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που δεν απαιτούν κίνηση, για παράδειγμα διάβασμα, παιχνίδια στον υπολογιστή, τηλεόραση, επιτραπέζια, σκάκι, παζλ, ζωγραφική και χαρτιά, όμως η απασχόληση που σας προτείνουμε εδώ προϋποθέτει σωματική κίνηση.
Ασχοληθείτε με εκπαιδευτικά παιχνίδια, και βρείτε μια ευχάριστη απασχόληση που θα βασίζεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών και θα οξύνει το πνεύμα και τη φαντασία τους. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία είναι να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση ή το διαδίκτυο για να απασχολήσετε το παιδί σας.
Αποτέλεσμα εικόνας για πως να απασχολησω τα παιδια στο σπιτι
πηγη

Ορίστε λοιπόν 10 ιδέες για διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά όταν αυτά αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι:
Αποτέλεσμα εικόνας για πως να απασχολησω τα παιδια στο σπιτι
πηγη

1. Μαγειρική
Κοσκίνισμα, ζύμωμα, πλάσιμο. Ζητήστε από τα παιδιά να βοηθήσουν με τα βασικά. Είναι μια ευκαιρία να τους μάθετε μερικά πράγματα για τη μαγειρική. Κέικ, μπισκότα, πίτσα, όλα αυτά αρέσουν στα παιδιά. Βρείτε λοιπόν συνταγές σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας τους.

2. Πάρτι με χορό
Βάλτε τη μουσική που τους αρέσει. Αν τα παιδιά σας κάνουν μπαλέτο ή κάποιον άλλο χορό, μπορούν να εξασκηθούν στα βήματα.

3. Κουκλοθέατρο, καραγκιόζης, σύντομες θεατρικές παραστάσεις
Θα χρειαστείτε σκηνικό, ηθοποιούς και κοινό - η δική σας συμμετοχή είναι απαραίτητη.

4. Γιογιό ή ταχυδακτυλουργικά κόλπα
Αναπτύσσουν το συντονισμό χεριών-ματιών και εντυπωσιάζουν τους φίλους.

5. Αθλήματα εσωτερικού χώρου
Παίξτε πινγκ-πονγκ - ή εξασκηθείτε στο ταε κβο ντο ή σε οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη.
Αποτέλεσμα εικόνας για πως να απασχολησω τα παιδια στο σπιτι
πηγη

6. Χειροτεχνίες
Αεροπλανάκια από χαρτί και άλλες δημιουργικές χειροτεχνίες.
Ζωγραφική και κατασκευή ευχητήριων καρτών και δώρων (δραστηριότητα χωρίς πολλή «δράση»).

7. Το κατοικίδιο της οικογένειας
Παιχνίδι και περιποίηση του σκύλου ή της γάτας - παίζουν ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αναλαμβάνουν μέρος από την ευθύνη περιποίησης των κατοικιδίων.

8. Παιχνίδια
Παντομίμα και κρυφτό (πιο ελεγχόμενο από το κυνηγητό).
Κυνήγι θησαυρού - κρύψτε διάφορα αντικείμενα, βρείτε κρυψώνες σε ολόκληρο το σπίτι. Φτιάξτε μια λίστα με όσα κρύψατε.

9. Επιστημονικά πειράματα
Φτιάξτε ένα ηφαίστειο από πεπιεσμένο χαρτί και κάντε το να εκραγεί με ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι. Θα βρείτε πολλές τέτοιες ιδέες σε σχετικά βιβλία.

10. Μουσική
Τα παιδιά βρίσκουν διασκεδαστικό το να μαθαίνουν να παίζουν πιάνο ή βιολί, Επιπλέον, μπορούν να φτιάξουν μια «μπάντα» με άλλους μικρούς μουσικούς και να παίζουν μαζί μουσική. Βρείτε παρτιτούρες από τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Πηγη

10/3/20

Γιατί το παιδί σας τρώει τα νύχια του;


Αποτέλεσμα εικόνας για τρώει τα νύχια παιδι
πηγη

Πολλά παιδιά έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους για διάφορου λόγους.
Το φάγωμα των νυχιών είναι η συνηθέστερη συνήθεια που σχετίζεται με τη νευρικότητα και το στρες και δυστυχώς είναι από εκείνες τις κακές συνήθειες που αν δεν σταματήσουν νωρίς, θα τις έχει ως την ενηλικίωση και πέρα. Υπάρχουν βέβαια και τα παιδιά που περνούν απλώς μια φάση με τα νύχια τους και κάποτε το σταματούν σαν να μην το ξεκίνησαν ποτέ.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο και τα παιδιά αγχώνονται. Το στρες δεν είναι κάτι που βιώνουν μόνο οι μεγάλοι για επαγγελματικούς, οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους. Και τα παιδιά αγχώνονται και μάλιστα πολύ και περίπλοκα. Είναι περισσότερο δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις το στρες ενός παιδιού από ότι το στρες του ενηλίκου. Σχετικά με το δάγκωμα των νυχιών μια πρώτη απάντηση στο γιατί το κάνει, θα προκύψει από την παρατήρηση του παιδιού όταν το κάνει. Αν το παιδί τρώει τα νύχια του ασυναίσθητα ενώ βλέπει για παράδειγμα τηλεόραση είναι εντελώς διαφορετικό από όταν τρώει τα νύχια του ενώ προετοιμάζεται για κάποιο διαγώνισμα. Στην πρώτη περίπτωση όπως το ξεκίνησε έτσι και θα το σταματήσει. Στην δεύτερη θα πρέπει να το βοηθήσεις να διαχειριστεί το άγχος του.
Αποτέλεσμα εικόνας για τρώει τα νύχια παιδι
πηγη

Εκείνο που απαγορεύεται να κάνουν οι γονείς είναι να τιμωρήσουν το παιδί του επειδή τρώει τα νύχια του. Είτε το κάνει από άγχος είτε όχι, θα ήταν λάθος να τιμωρηθεί το παιδί και ακόμη μεγαλύτερο λάθος θα ήταν μια δημόσια προσβολή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να του επισημάνουν ότι αυτό που κάνει αφενός δεν έχει αποτέλεσμα αφετέρου δεν είναι ωραίο αλλά είναι και επικίνδυνο για την υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα χέρια φέρουν χιλιάδες μικρόβια. Όμως ποτέ δεν πρέπει να τιμωρηθεί το παιδί για έναν τέτοιο λόγο. Ειδικά στην περίπτωση όπου το παιδί τρώει τα νύχια του από άγχος τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη χειρότερα αφού το παιδί δεν θα είχε πια πού να «ξεσπάσει»…

Πηγη

Αυτά είναι τα καλύτερα μικρά κατοικίδια ζωάκια για τα παιδιά!


Τα παιδιά μπορεί να λατρεύουν τους σκύλους, ωστόσο υπάρχουν και άλλα κατοικίδια τα οποία θα μπορούσες επιλέξεις, χωρίς να απαιτούν πολύ φροντίδα και προσοχή.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα χάμστερ και τα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν ως προς τις ανάγκες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά.
Για να πάρεις τη σωστή απόφαση, μελέτησε τις παρακάτω επιλογές – κάποιες παραδοσιακές και κάποιες ασυνήθιστες – και να έχεις κατά νου ότι το καθένα έχει μοναδικές ανάγκες και χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για hamster kid
πηγη

Hamster
Αυτό το συνηθισμένο μικρό κατοικίδιο ζώο είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί ακόμη και να εκπαιδευτεί για να χρησιμοποιεί άμμο. Τα χάμστερ μπορεί να είναι αρκετά ευκίνητα και μερικές μικρόσωμες φυλές μπορεί να είναι αρκετά επιθετικές. Συνίσταται να προτιμάμε κάποια πιο μεγαλόσωμη φυλή, όπως το συριακό χάμστερ, το οποίο είναι πιο εύκολο να το πιάσεις.

Ένα χάμστερ θα πρέπει να “κατοικεί” σε ευρύχωρο κλουβί , με σήραγγες και φωλιές για ύπνο
και εύκολο στον καθαρισμό . Ένα χάμστερ θα επιβιώσει περίπου τρία χρόνια. Τα τρία χρόνια είναι αρκετό διάστημα για να δεθεί ένα μικρό παιδί με ένα κατοικίδιο. Οπότε θα ήταν καλό να το σκεφτείς και πως θα διαχειριστείς την απώλεια του.
Αποτέλεσμα εικόνας για ινδικο χοιριδιο παιδι
πηγη

Ινδικά χοιρίδια
Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα χάμστερ, όμως η συμπεριφορά τους είναι πολύ διαφορετική. Αυτά τα τρωκτικά είναι πιο ήπια και σπάνια δαγκώνουν. Είναι πιο κοινωνικά και τα μικρά παιδιά μπορούν αν θέλουν να παίζουν μαζί τους. Αυτά τα χαδιάρικα πλάσματα είναι ιδανικά για ένα παιδί που μόλις μαθαίνει να αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – περίπου πέντε έως επτά έτη – από τα χάμστερ και απαιτούν περισσότερο χρόνο και φροντίδα, λόγω της μεγαλύτερης όρεξής τους για σανό και λαχανικά. Η μεγάλη τους όρεξη όμως τα κάνει να παράγουν περισσότερες ακαθαρσίες σε σχέση με άλλα μικρά θηλαστικά, οπότε ίσως χρειαστεί να καθαρίζεις το κλουβί τους πιο συχνά!
Αποτέλεσμα εικόνας για κουνελι παιδι
πηγη

Κουνέλια

Αυτά τα δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι καλά για τα μικρά παιδιά όσο υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Όπως και τα ινδικά χοιρίδια, έτσι και τα κουνέλια είναι κατάλληλα για τα μικρότερα παιδιά, επειδή έχουν συνήθως μια πολύ ήπια και κοινωνική φύση. Μπορεί να ζήσουν 8-12 χρόνια και να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν άμμο. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία και η ευτυχία του ζώου: σανό, σφαιρίδια για κουνέλι και λαχανικά. Οι μεγαλόσωμες φυλές συνίσταται να στειρώνονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετικότητα αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chinchillas παιδι
πηγη


Chinchillas
Tα chinchillas είναι μια πιο εξωτική επιλογή για τα παιδιά που θέλουν κυρίως να παρακολουθούν αυτά που κάνει το κατοικίδιο ζώο τους, αντί να έχουν άμεση αλληλεπίδραση με αυτό. Παρόλο που είναι ήπια, τα τσιντσιλά μπορεί να είναι πολύ ευκίνητα και γρήγορα. Χρειάζονται μια διατροφή από σφαιρίδια για τσιντσιλά και σανό καθώς και λαχανικά. Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά, τα τσιντσιλά πρέπει να πλένονται με ένα λουτρό σκόνης αντί για υδατόλουτρο. Θα πρέπει να αγοράσεις σκόνη (ειδικά σχεδιασμένη για να μιμηθεί τη σκόνη στο μητρικό τους περιβάλλον) και να την τοποθετήσεις σε ένα ανθεκτικό μπολ ή βαθύ πιάτο. Ένα τσιντσιλά χρειάζεται λουτρό σκόνης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδο, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Με διάρκεια ζωής από 12 έως 15 έτη, τα τσιντσιλά έχουν την τάση να ζουν πολύ περισσότερο από τα ινδικά χοιρίδια και από άλλα τρωκτικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για σκαντζοχοιρος παιδι
πηγη


Σκαντζόχοιροι
Αυτά τα ακανθώδη θηλαστικά μπορεί να μην πιάνονται, αλλά είναι χαριτωμένα και φιλικά. Ζουν από πέντε έως επτά έτη. Μπορούν όμως να καταλήξουν πολυέξοδα. Οι σκαντζόχοιροι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από ότι άλλα μικρά κατοικίδια ζώα. Οι σκαντζόχοιροι απαιτούν επίσης μια ειδική διατροφή που περιέχει λαχανικά και τροφή με πρωτεΐνες επειδή είναι παμφάγα. Μερικές φορές οι γατοτροφές μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσει τους, αλλά πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

Πηγη