25/8/14

Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής (Pet-Assisted Therapy)

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.courteouscanine.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F08%2Fpet_therapy-300x263.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.courteouscanine.com%2Ftampa-bay-pet-partners%2F&h=263&w=300&tbnid=k9TdZapXQr-nWM%3A&zoom=1&docid=p0Ama5XIxJzRfM&ei=aeD6U_egE8_mav3TgqgI&tbm=isch&ved=0CGIQMyg6MDo&iact=rc&uact=3&dur=651&page=3&start=44&ndsp=22
Η σχέση ανθρώπου-ζώου είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στην ζωή μας.
Άλλωστε τα σκυλιά έχουν αποδείξει την αξία τους ως φύλακες, κυνηγοί, βοηθοί σε εργασίες, διασώστες, σύντροφοι και ως θεραπευτές.
Η συμμετοχή των ζώων θεραπείας έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, και πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν, ό’τι γνώριζαν από πάντα οι κηδεμόνες ζώων: Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία.
Μας παρέχουν τη συντροφικότητα και την ατελείωτη αγάπη τους, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα, μας παρέχουν «ένα αυτί» να μας ακούει, δεν μας κρίνουν, και το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε.
Οι κηδεμόνες που έχουν σκύλους θεραπείας, συμμετέχουν (εθελοντικά) σε προγράμματα επισκέψεων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ατόμων, άτομα με ειδικές ανάγκες, νοσηλευτικά ιδρύματα κα.
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fmatchbin-assets.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fsites%2F2518%2Fassets%2FJLJQ_Inside_Pet_Therapy.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fneighbornewspapers.com%2Fview%2Ffull_story%2F22028313%2Farticle-Hospital-pet-therapy-dogs-bring-joy-to-children&h=384&w=600&tbnid=4bG-m3QNuHWSUM%3A&zoom=1&docid=EvUbzO5MlUFzNM&ei=aeD6U_egE8_mav3TgqgI&tbm=isch&ved=0CCkQMygLMAs&iact=rc&uact=3&dur=3694&page=1&start=0&ndsp=19
Ποιος σκύλος είναι κατάλληλος για να γίνει σκύλος θεραπείας?
Σκύλοι θεραπευτικής επαφής υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέγεθος, φύλο, ράτσα ή μή, χρώμα ή ηλικία.
Η προσωπικότητα του σκύλου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή του ως σκύλος θεραπείας. Θα πρέπει να του αρέσουν οι άνθρωποι, να είναι ήρεμος, φιλικός, σταθερός χαρακτήρας και με καλή σωματική υγεία. Δεν πρέπει να φοβάται εύκολα από παράξενα αντικείμενα ή δυνατούς θορύβους. Θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και, φυσικά, μη-επιθετικός. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεται τακτικά από κτηνίατρο.
Πιο συγκεκριμένα ο σκύλος θεραπείας θα πρέπει να :
  1. Δέχεται φιλικά ξένους ανθρώπους
  2. Δέχεται ήρεμα τα χάδια ανθρώπων & παιδιών και να αγαπάει τις αγκαλιές
  3. Έχει φροντισμένη εμφάνιση
  4. Βγαίνει βόλτα με χαλαρό λουρί
  5. Κυκλοφορεί ήρεμα-χαλαρά μέσα σε πλήθος
  6. Γνωρίζει τις εντολές «κάτσε», «ξάπλωσε», «μείνε» & «άστο»
  7. Έρχεται όταν τον καλούν
  8. Είναι κοινωνικοποιημένος με άλλα σκυλιά
  9. Αντιδράει ήρεμα και με σιγουριά σε περισπασμούς. Δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται, να αμύνεται ή να φέρεται επιθετικά.
  10. Μένει με άλλα άτομα, για μικρό χρονικό διάστημα (χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα του) και να μην αγχώνεται υπερβολικά.
  1. Είναι εξοικειωμένος με ιατρικό εξοπλισμό όπως αναπηρική καρέκλα, δεκανίκια, μπαστούνια κλπ.
  1. Προσαρμόζεται με άτομα με ειδικές ανάγκες (π.χ αργό βάδισμα, ιδιαίτερες κινήσεις χεριών, διαφορετική ομιλία κλπ)
Τα οφέλη που παρέχουν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής είναι πολλά. Κυρίως με την μορφή της συναισθηματικής στήριξης, (π.χ επισκέπτονται ηλικιωμένους ανθρώπους ώστε να νιώθουν ότι αγαπιούνται), της ενθάρρυνσης για σωματική διέγερση (π.χ ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, θα πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να τα χαϊδέψουν) και της ενθάρρυνσης για ψυχική διέγερση (αυξάνει την επικοινωνία-ομιλία, το χαμόγελο, την χαλάρωση).
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται την θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν την θεραπεία.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι ίδιοι οι σκύλοι, περνούν καλά.
 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Όσον αφορά τους εθελοντές που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, θα πρέπει να είναι άτομα:
  • Συνεπή & αξιόπιστα
  • Κοινωνικά & με καλή διάθεση
  • Που εμπνέουν εμπιστοσύνη και έχουν αυτοπεποίθηση
  • Που αναλαμβάνουν υποχρεώσεις, δεσμεύονται με ανθρώπους και «συγχωρούν» ανθρώπους με ιδιαιτερότητες σε αντιδράσεις και συμπεριφορές
  • Ισορροπημένα & που μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις
  • Που έχουν πολύ καλή σχέση με τον σκύλο τους και τον έλεγχο του σε κάθε περίπτωση, ώστε να εργάζονται μαζί σαν ομάδα.
     
 Πηγή
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fanimaliapettherapy.altervista.org%2FBLOG%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F10%2FUntitled_300.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fanimaliapettherapy.altervista.org%2FBLOG%2Fprogetto-di-pet-therapycreiamo-unintesa%2F&h=263&w=450&tbnid=ASALTEy9cgQ11M%3A&zoom=1&docid=qO4SwaZQLpcz6M&ei=nOD6U9PCMYnPaLGTgJgP&tbm=isch&ved=0CFEQMyhJMEk4ZA&iact=rc&uact=3&dur=844&page=8&start=161&ndsp=24
SAPT Hellas
Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);
Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Οι λόγοι δημιουργίας του προγράμματος
Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.
Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίzει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να «κρίνει» με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-6h7SeYwi5AE%2FTc5NDUkU5OI%2FAAAAAAAAACM%2F20b05hPjJfU%2Fs1600%2FPet%252BTherapy%252B-%252BWill.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fkpetstails.blogspot.com%2F2011_05_01_archive.html&h=1200&w=1600&tbnid=xMJB_fH-Sg4_zM%3A&zoom=1&docid=BjEFVwQR_bf7wM&ei=UuH6U-DgB8rbapO1gKAN&tbm=isch&ved=0CA4QMygGMAY4rAI&iact=rc&uact=3&dur=536&page=14&start=299&ndsp=23
Το πρόγραμμα
Επισκεπτόμαστε λοιπόν εθελοντικά και απολύτως δωρεάν ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας και βέβαια το προφορικό μέρος της παρουσίασης μας προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών ή τροφίμων.
Οι αντιδράσεις των μαθητών ή τροφίμων
Κατά τις επισκέψεις μας διαπιστώνουμε ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε: Η μοναδική εμπειρία του «κοινωνικού ξεκλειδώματος» των ανθρώπων την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα  έναν σκύλο είναι για εμάς έναυσμα συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειάς μας. Δείτε φωτογραφίες στο Photo Gallery.
Αν είστε εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα και ενδιαφέρεστε για ΔΩΡΕΑΝ* επίσκεψη της ομάδας της SAPT Hellas στις εγκαταστάσεις σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μιλώντας με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ή κοινωνικών φορέων συνειδητοποιήσαμε ότι, παρότι αναγράφεται παντού ότι οι επισκέψεις μας σε σχολεία ή ιδρύματα είναι εθελοντικές, δεν είναι σαφές ότι είναι εντελώς δωρεάν.

Τονίζουμε λοιπόν ότι οι φορείς που μας καλούν δεν καταβάλλουν κανένα τίμημα, ούτε βέβαια υπό την μορφή αμοιβής άλλα ούτε – προκειμένου για επίσκεψη εντός Αττικής – υπό την μορφή άλλων τυχόν εξόδων, τα οποία καλύπτονται εξ΄ολοκλήρου και κατά περίπτωση είτε από τους εθελοντές της SAPT Hellas, είτε από την ίδια την SAPT Hellas με τη βοήθεια δωρεών από ιδιώτες ή επιχειρήσεις (εις χρήμα ή εις είδος). Έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής μπορεί να επιβαρύνουν φορείς που μας καλούν σε επισκέψεις εκτός Αττικής.

Πηγή