Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ.
Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο. Η επαναστατική κατασκευή είναι μία από τις 10 ελληνικές συμμετοχές που παίρνει μέρος σε διαγωνισμό Καινοτομίας του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ. Και το πιο σημαντικό; Οι δημιουργοί του είναι δύο αδέλφια από τη Λάρισα, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός και ο πτυχιούχος Πληροφορικής Μάριος Ερμής Πετρωτός.
Η έμπνευση
Η ιδέα της δημιουργίας του laddroller γεννήθηκε όταν ζητήθηκε από τον Δημήτρη Πετρωτό, να εκπονήσει μια μελέτη που θα περιελάμβανε τροποποιήσεις στην κατοικία μιας οικογένειας προκειμένου η χρήση της να είναι εύκολη από την ιδιοκτήτρια, που βρισκόταν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η αναζήτηση λύσεων που θα βοηθούσαν το άτομο σε αναπηρία, αλλά παράλληλα δεν θα άλλαζαν και τη ζωή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, τον οδήγησαν στο σκεπτικό της δημιουργίας ενός αμαξιδίου που όχι μόνο μπορεί να σταθεί σε όρθια θέση, αλλά παράλληλα είναι εύκολο στον χειρισμό ενώ μπορεί να ανέβει και μικρά εμπόδια, όπως ένα κράσπεδο.
«Το ερέθισμα για την ανάπτυξη αυτής της εφεύρεσης προήλθε από την παρατήρηση. Παρατηρώντας το καθημερινό μας περιβάλλον διαπιστώσαμε ότι δίνεται κυρίως έμφαση στην προσβασιμότητα των χώρων» σημειώνει ο Δημήτρης Πετρωτός. «Οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων παρά τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορους χώρους, αποκλείονται από μια σειρά ενεργειών που είναι αυτονόητες για άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα. Ενέργειες τις οποίες για να πραγματοποιήσει κάποιος επιβάλλεται να βρίσκεται σε όρθια θέση. Οι συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών, η χρήση ATM και θυροτηλεφώνων, η ομιλία από ένα πόντιουμ, ή μια έξοδος σε κάποιο μπαρ είναι ελάχιστα από τα αμέτρητα παραδείγματα ενεργειών του καθημερινού μας περιβάλλοντος. Αυτή η συνθήκη μας ώθησε στο να αλλάξουμε το ζητούμενο και να αντιστρέψουμε τους όρους του προβλήματος. Αντί, λοιπόν, να αναζητούμε τρόπους να κατέβει το καθημερινό περιβάλλον στο επίπεδο των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, επιδιώξαμε και καταφέραμε να ανεβάσουμε εκείνους στο επίπεδο του περιβάλλοντος της καθημερινότητας στο οποίο καλούνται να δράσουν και να συνυπάρξουν» λένε οι εμπνευστές του laddroller.
Η χρήση
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την στάση που επιθυμεί μέσα σε ένα εύρος από την καθιστή έως την όρθια θέση, ενώ παράλληλα είναι πάντοτε σε θέση να κινεί και να διευθύνει το αμαξίδιο. Το μικρό του βάρος, που δεν ξεπερνά τα 80 κιλά, και η στιβαρή, αλουμινένια κατασκευή του το καθιστούν ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση καθώς είναι ικανό να υπερβαίνει εμπόδια και να ξεπερνά ανωμαλίες. Μπορεί να μεταφερθεί στον χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου, μιας και τα τμήματα που το συνθέτουν διαχωρίζονται και στην περίπτωση που οι μπαταρίες, με τις οποίες κινείται, αδειάσουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο με τα χέρια όπως τα απλά, χειροκίνητα αμαξίδια. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του laddroller είναι ότι καταφέρνει να συνδυάσει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων αμαξιδίων που ήδη κυκλοφορούν.
«Η καινοτομία του αμαξιδίου που κατασκευάσαμε εντοπίζεται στον τρόπο που το αμαξίδιο αλλάζει θέσεις, περνά δηλαδή από την καθιστή στην όρθια θέση, με πολύ απλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς λεβιέδες. Η ειδοποιός διαφορά του – με αντίστοιχα του είδους – είναι ότι μπορεί, επίσης, να υπερβεί εμπόδια, να ανέβει ή να κατέβει από κράσπεδα» λένε οι δημιουργοί του αμαξιδίου.
Η κατασκευή
Εκτός από τη σύλληψη, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η κατασκευή του αμαξιδίου φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή του Δημήτρη και του Μάριου-Ερμή Πετρωτού. Ξεκινώντας από ξύλινα, αρχικά, πρωτότυπα και κάνοντας 12 διαφορετικές παραλλαγές με διαφορετικά υλικά, μέσα από συνεχείς βελτιωτικές τροποποιήσεις, κατέληξαν στο τελικό αμαξίδιο. Βοήθεια αναζήτησαν μόνο στη συγκόλληση των αλουμινίων, διαδικασία που απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και εργαλείων. Και φυσικά, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της κατασκευής δέχθηκαν πολύτιμες συμβουλές από ορθοπαιδικούς αλλά και άτομα με αναπηρία, που τους βοήθησαν ώστε το τελικό προϊόν να είναι άρτιο τεχνικά και απόλυτα φιλικό προς τον χρήστη. «Το laddroller» σημειώνουν οι δημιουργοί του «είναι το προϊόν τριετούς έρευνας και ανάπτυξης. Για την εφεύρεσή μας αυτή μας έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ενώ έχουμε καταθέσει και αίτηση για διεθνή προστασία».
ΣΠΟΤ: Οι αδελφοί Πετρωτού συμμετέχουν με την πρότασή τους στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2016, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από το MIT Enterprise Forum Greece σε συνεργασία με το κορυφαίο πανεπιστήμιο MIT, και στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Μετά την πρόκρισή τους στους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού, αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα στις 30 Ιουνίου, ενώ αυτό το διάστημα βρίσκονται στο ΜΙΤ στη Βοστώνη, όπου και παρουσιάζουν την πρότασή τους σε διεθνείς επενδυτές.
Παράλληλα, το laddroller είναι μία από τις 11 συμμετοχές που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν τον προσεχή Οκτώβρη στον διαγωνισμό Cybathlon, που διοργανώνει το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη. Πρόκειται για έναν διεθνή αγώνα, που αφορά αποκλειστικά σε τεχνολογικές καινοτομίες που βοηθούν τόσο άτομα με αναπηρίες, όσο και το γενικό κοινό.
Το όνομα laddroller, προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων ladder που σημαίνει σκάλα, και roller που είναι τα πατίνια. Η μεν σκάλα συμβολίζει τη δυνατότητα δίνει το αμαξίδιο στα άτομα με κινητικά προβλήματα να φτάνουν ψηλά αλλά και τον ίδιο τον σκελετό του αμαξιδίου, ενώ το δεύτερο συνθετικό συμβολίζει την ευκολία στη χρήση.
Πηγη