28/2/13

Ακόμα μια έρευνα που αθωώνει τα παιδικά εμβόλια για τον αυτισμό

 
Η θιμεροζάλη, ένα συντηρητικό με βάση τον υδράργυρο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά, καταλήγει έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Η έρευνα θα πρέπει να καθησυχάσει τους γονείς όσον αφορά την τήρηση του συνιστώμενου προγράμματος εμβολιασμών» δήλωσε στο Reuters Health ο Φρανκ Στεφάνο, διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας Εμβολιασμών στα CDC.

Η μελέτη του Στεφάνο εξέτασε παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ουσία είτε από εμβόλια που χορηγήθηκαν στα ίδια, είτε από εμβόλια που είχαν κάνει οι μητέρες τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και στις δύο περιπτώσεις κίνδυνος δεν βρέθηκε να υπάρχει.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια της θιμεροζάλης ξεκίνησαν από τον Βρετανό γιατρό ’ντριου Γουέικφιλντ πριν από περίπου μια δεκαετία. Η μελέτη του, βασισμένη σε δείγμα μόλις 12 παιδιών, καταρρίφθηκε από μετέπειτα έρευνες και φέτος αποσύρθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση που την είχε δημοσιεύσει τότε.

Παρά την αμφισβητούμενη αξιοπιστία της, η προειδοποίηση του Γουέικφιλντ για τη θιμεροζάλη ανησύχησε πολλούς γονείς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι σταμάτησαν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Σύντομα ακολούθησαν επιδημίες ιλαράς, παρωτίτιδας και ευλογιάς.

Η νέα έρευνα, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Pediatrics, εξέτασε στοιχεία για παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1994-1999. Οι ερευνητές εντόπισαν 256 παιδιά που εμφάνισαν αυτισμό και τα συνέκριναν με 752 υγιή παιδιά αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.

Η θιμεροζάλη στην οποία είχαν εκτεθεί τα παιδιά όχι μόνο δεν αύξανε τον κίνδυνο αυτισμού, αλλά αντίθετα βρέθηκε να μειώνει ελαφρώς την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Ο λόγος για αυτή τη μυστηριώδη διαφορά παραμένει πάντως αδιευκρίνιστος.

Λόγω των ανησυχιών, πάντως, η θιμεροζάλη καταργείται σταδιακά στα παιδικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε εμβόλια κατά της γρίπης για παιδιά και ενήλικες.
Newsroom ΔΟΛ

πηγή http://kids.in.gr/article/?aid=1231059971