18/7/13

Φυσιολογικό ύψος και βάρος παιδιού.

   Η  φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού ως προς το ύψος του είναι να ψηλώσει κατά 25 εκατοστά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Στον δεύτερο χρόνο, αναμένεται να ψηλώσει κατά 12 εκατοστά περίπου. Τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο το αναμενόμενο ύψος είναι μεταξύ 7 και 8 εκατοστών.  Από εκεί και πέρα μέχρι και την εμφάνιση της εφηβείας, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι από 5 έως και 7 εκατοστά.
Το ύψος ενός παιδιού επηρεάζεται σίγουρα από πολλούς παράγοντες όπως είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ψυχοκοινωνικοί και άλλοι. Το τελικό ύψος ενός παιδιού με βάση τις κληρονομικές καταβολές του, μπορεί να υπολογιστεί ως εξής:
Ύψος πατέρα + ύψος μητέρας / 2 + 6,5 (όταν πρόκειται για αγόρι)
Ύψος πατέρα + ύψος μητέρας / 2 – 6,5 (όταν πρόκειται για κορίτσι)
Και στις δύο περιπτώσεις οι υπολογισμοί γίνονται σε εκατοστά.

Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού ως προς το βάρος του, είναι μισό κιλό για κάθε εκατοστό αύξησης του ύψους του. Αυτό αφορά τις ηλικίες 6 – 10 ετών.
Σε κάθε περίπτωση τόσο στην φυσιολογική ανάπτυξη του ύψους όσο και του βάρους ενός παιδιού, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια. Η σωστή ενημέρωση της οικογένειας, αλλά και ένα υγιές και ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών.
Στην προσπάθεια των γονιών να επιβραβεύσουν ή να καθησυχάσουν ένα παιδί, συχνά καταλήγουν να κάνουν σημαντικά διατροφικά «λάθη».
Για παράδειγμα όταν το παιδί γκρινιάζει έντονα για κάτι ή καταλήγει σε κλάματα προκειμένου οι γονείς να αντιμετωπίσουν αυτήν την συμπεριφορά καταφεύγουν στο να δώσουν γλυκό! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση «λάθος» τροφών. Το παιδί καταλήγει να τρώει σχεδόν σε καθημερινή βάση γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες και άλλα τέτοιου είδους σνακς χωρίς όμως να καλύπτει το αίσθημα της πείνας του. Με αυτήν την συμπεριφορά κινδυνεύουμε να αυξήσουμε το βάρος του παιδιού απότομα και μη φυσιολογικά. Είναι σημαντικό να μάθουμε το παιδί μας να τρώει σε καθημερινή βάση φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εκτός από τους φυσιολογικούς δείκτες ύψους και βάρους ενός παιδιού και ανεξάρτητα από τις κληρονομικές προδιαγραφές που έχει το δικό μας παιδί να ψηλώσει, εμείς ως γονείς μπορούμε βοηθήσουμε επιλέγοντας το κατάλληλο άθλημα που θα ενισχύσει το ύψος του και σίγουρα μια κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή που θα αυξήσει φυσιολογικά το βάρος του.
Οι πολύτιμες οδηγίες του παιδιάτρου μας, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Πηγή : http://www.my-family.gr