22/6/17

Τα ελληνικά επίσημη ξένη γλώσσα στα Λύκεια του Βελγίου



Τα ελληνικά επίσημη ξένη γλώσσα στα Λύκεια του Βελγίου

Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας , Ιστορίας και Λογοτεχνίας στα σχολεία του Βελγίου  

 https://www.esos.gr/arthra/51372/ta-ellinika-episimi-xeni-glossa-sta-lykeia-toy-velgioy

Την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου, προβλέπει η Χάρτα Συνεργασίας Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό»   , που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα  Ζουράρι και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας κα Marie – Martine Schyns.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από έλληνες εκπαιδευτικούς του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών.
Στη ίδια συνάντηση προτάθηκε από την Συντονίστρια Βρυξελλών  Μυρσίνη Ρουμελιώτου και έγινε δεκτή από την υπουργό  Marie – Martine Schyns, η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως τρίτης γλώσσας επιλογής στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Οι μαθητές του βελγικού Λυκείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν τα νέα ελληνικά ως επίσημα διδασκόμενη γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών τους.
Στην επίσημη συνάντηση με την κ. Marie – Martine Schyns τον υφυπουργό Παιδείας κο Ζουράρι συνόδεψαν η πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο κα Ελευθερία Γαλαθιανάκη, η Συντονίστρια Βρυξελλών κα Μυρσίνη Ρουμελιώτου και η  Σταματία Κολιαδήμου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης.
Από βελγικής πλευράς παρέστησαν ο Georges Letayf, διευθυντής του Γρφείου Διεθνών Σχέσεων της Γαλλόφωνης Κοινότητας και οι   Christelle Ladavid και Isabelle Polain, υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στη συνέχεια της ίδιας μέρας ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Αμιγές Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν το Συντονιστικό Γραφείο Βρυξελλών όπου ενημερώθηκε για θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Συναντήθηκε και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών και συζήτησε μαζί τους.
https://www.esos.gr/arthra/51372/ta-ellinika-episimi-xeni-glossa-sta-lykeia-toy-velgioy

Ο κ.  Ζουράρις επισκέφθηκε  επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου   Αθηναγόρα στην έδρα της Μητρόπολης στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Ρουμελιώτου και την κα Σ. Δαυΐδ, υπεύθυνη για εκπαιδευτικά θέματα στη ΜΕΑ Βρυξελλών.
Στην υποδοχή ήταν παρόντες ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και συνεργάτες στο Μητροπολιτικό Γραφείο. Κατά την ιδιαίτερη συνάντησή του με το Μητροπολίτη Βελγίου ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την ορθόδοξη παρουσία στις χώρες της Μπενελούξ και την πνευματική ζωή των Ελλήνων της ορθόδοξης διασποράς.
Ο κ. Ζουράρις ενημερώθηκε για το κτήριο του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη στη Μητρόπολη Βελγίου η οποία με τη σειρά της το διαθέτει για τη στέγαση του Σχολείου. Υπάρχει συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση του κτηρίου.
Η παραμονή του υφυπουργού Παιδείας στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, όπου λειτουργεί ελληνικό τμήμα.
Ο κ. Ζουράρις συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Σχολείου  Emmanuel de Tournemire, επισκέφθηκε το ελληνικό τμήμα και συνομίλησε με τους  εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

 Πηγη