4/8/18

Αν θες το παιδί σου να χρησιμοποιεί καλά τη γλώσσα, βάζε υπότιτλους στην τηλεόραση



Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι τηλεοραση
πηγη

Τα σχολεία έχουν τελειώσει, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις ήδη οργανωθεί κατάλληλα. 
Το «οπλοστάσιό» σου είναι φουλ γεμάτο και προσπαθείς με διάφορες δραστηριότητες να κρατήσεις τα μυαλουδάκια τους απασχολημένα μέχρι να ξαναρχίσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη. 

Ψάχνοντας τρόπους να τα κρατήσεις ήρεμα μέχρι να βρεις σε ποια γιαγιά θα τα στείλεις και πότε, είναι πιθανό να τα έχεις βάλει μπροστά από μία τηλεόραση για να νιώσεις και εσύ λίγη ηρεμία. 

Ένας αναγνώστης μας πρότεινε κάτι που προσωπικά που μου φάνηκε πάρα πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό: Να ενεργοποιούμε τους υπότιτλους όταν τα παιδιά μας βλέπουν τηλεόραση. 

Το «ακούω» και το «διαβάζω» είναι δύο έννοιες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. 
Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι τηλεοραση
πηγη

Ο συγκεκριμένος γονιός μας είπε ότι ο γιος του από τότε που άρχισε να διαβάζει τους υπότιτλους έχει γίνει άριστος στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας και στην ορθογραφία, κάτι που ενδεχομένως να μη σχετίζεται με τους υπότιτλους, μπορεί όμως και να έχει μεγάλη σχέση με αυτό. 

Αν η ταινία είναι ξένη, οι υπότιτλοι στην Αγγλική γλώσσα θα τα μάθουν να χρησιμοποιούν γρηγορότερα και πιο σωστά τη γλώσσα, διότι συχνά οι περισσότερες λέξεις επαναλαμβάνονται ίδιες και ατόφιες, ενώ αν η ταινία είναι στη μητρική τους γλώσσα, οι υπότιτλοι θα τα βοηθήσουν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην εκφορά του λόγου. 
Την ίδια συμβουλή έχουν δώσει στο παρελθόν και άλλοι, όπως ο Jim Trelease, συγγραφέας του bestseller της δεκαετίας του 1980 «Read-Aloud Handbook». 
Συγκεκριμένα είπε ότι κάνει καλό στα μικρά παιδιά να βλέπουν πώς γράφονται οι λέξεις που ακούνε. Πρότεινε επίσης για τα μεγαλύτερα παιδιά να απενεργοποιούμε τελείως τον ήχο, ώστε να αναγκάζονται να διαβάζουν τα λεγόμενα. 
Σύμφωνα με τον Trelease ένας από τους λόγους που τα παιδιά στη Φινλανδία είναι καλά στη γραφή και την ανάγνωση είναι επειδή η χώρα έχει εισαγάγει ένα σύστημα με πολλά τηλεοπτικά προγράμματα στην Αγγλική γλώσσα και όλα με υπότιτλους. 
Πέρα όμως από την τηλεόραση είναι καλό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία. Το διάβασμα κάνει πολύ καλό και θα βοηθήσει τα παιδιά όποια σταδιοδρομία και αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Πηγη