10/3/20

Γιατί το παιδί σας τρώει τα νύχια του;


Αποτέλεσμα εικόνας για τρώει τα νύχια παιδι
πηγη

Πολλά παιδιά έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους για διάφορου λόγους.
Το φάγωμα των νυχιών είναι η συνηθέστερη συνήθεια που σχετίζεται με τη νευρικότητα και το στρες και δυστυχώς είναι από εκείνες τις κακές συνήθειες που αν δεν σταματήσουν νωρίς, θα τις έχει ως την ενηλικίωση και πέρα. Υπάρχουν βέβαια και τα παιδιά που περνούν απλώς μια φάση με τα νύχια τους και κάποτε το σταματούν σαν να μην το ξεκίνησαν ποτέ.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο και τα παιδιά αγχώνονται. Το στρες δεν είναι κάτι που βιώνουν μόνο οι μεγάλοι για επαγγελματικούς, οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους. Και τα παιδιά αγχώνονται και μάλιστα πολύ και περίπλοκα. Είναι περισσότερο δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις το στρες ενός παιδιού από ότι το στρες του ενηλίκου. Σχετικά με το δάγκωμα των νυχιών μια πρώτη απάντηση στο γιατί το κάνει, θα προκύψει από την παρατήρηση του παιδιού όταν το κάνει. Αν το παιδί τρώει τα νύχια του ασυναίσθητα ενώ βλέπει για παράδειγμα τηλεόραση είναι εντελώς διαφορετικό από όταν τρώει τα νύχια του ενώ προετοιμάζεται για κάποιο διαγώνισμα. Στην πρώτη περίπτωση όπως το ξεκίνησε έτσι και θα το σταματήσει. Στην δεύτερη θα πρέπει να το βοηθήσεις να διαχειριστεί το άγχος του.
Αποτέλεσμα εικόνας για τρώει τα νύχια παιδι
πηγη

Εκείνο που απαγορεύεται να κάνουν οι γονείς είναι να τιμωρήσουν το παιδί του επειδή τρώει τα νύχια του. Είτε το κάνει από άγχος είτε όχι, θα ήταν λάθος να τιμωρηθεί το παιδί και ακόμη μεγαλύτερο λάθος θα ήταν μια δημόσια προσβολή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να του επισημάνουν ότι αυτό που κάνει αφενός δεν έχει αποτέλεσμα αφετέρου δεν είναι ωραίο αλλά είναι και επικίνδυνο για την υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα χέρια φέρουν χιλιάδες μικρόβια. Όμως ποτέ δεν πρέπει να τιμωρηθεί το παιδί για έναν τέτοιο λόγο. Ειδικά στην περίπτωση όπου το παιδί τρώει τα νύχια του από άγχος τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη χειρότερα αφού το παιδί δεν θα είχε πια πού να «ξεσπάσει»…

Πηγη