19/10/22

3 απλές τεχνικές διαχείρισης άγχους.

Διαχείριση Άγχους Archives - Άννα Χούρλια - Λογοθεραπεία Λάρισα
πηγη

 

Μια απλή και αποτελεσματική τεχνική που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, η ενσυνειδητότητα, έχει γίνει πρόσφατα πολύ δημοφιλής. Η ενσυνειδητότητα, όπως και ο διαλογισμός, είναι μεταξύ άλλων και τρόποι αντιμετώπισης άγχους, αφού αποτελούν έναν τρόπο διαχείρισης των σκέψεων και των βιωμάτων μας, έτσι ώστε να μην τους επιτρέπουμε να μας καταβάλλουν. Αυτό που διαφοροποιεί τις καθημερινές ασκήσεις ενσυνειδητότητας με τον διαλογισμό, είναι ότι εστιάζουν στο παρόν: η πλήρης συγκέντρωση στο άμεσο περιβάλλον μας, η φυσική μας αντίδραση σε αυτό και η συγκέντρωση στις σκέψεις μας την ώρα που τις κάνουμε.

Ωστόσο, η σωστή πρακτική εφαρμογή της ενσυνειδητότητας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τεχνικών και, πολύ συχνά, δεν ξέρουμε από πού και πώς να ξεκινήσουμε. Για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε το εμπόδιο των επιλογών, έχουμε επιλέξει τρεις απλές καθημερινές ασκήσεις κατά του άγχους για αρχάριους, για να τις δοκιμάσετε.

1.  ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Μία καλή αρχή για την επίτευξη της ενσυνειδητότητας, η οποία συγκαταλέγεται στις τεχνικές διαχείρισης άγχους, είναι η προσεκτική παρατήρηση. Μέσα από αυτήν μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα το άμεσο περιβάλλον σας, και μέσα από αυτή τη νέα αντίληψη, να εστιάσετε στις σκέψεις σας.

Επιλέγετε ένα αντικείμενο για να εστιάσετε, οποιοδήποτε, αρκεί να είναι ένα φυσικό αντικείμενο, όπως ένα φυτό ή ένα σύννεφο. Κοιτάζετε επίμονα το αντικείμενο αυτό για δύο λεπτά σε απόλυτη σιωπή. Προσπαθείτε να παρατηρήσετε οτιδήποτε μπορείτε σχετικά με αυτό – το σχήμα, το χρώμα, το φως που πέφτει στα διάφορα σημεία του. Φανταστείτε τον εαυτό σας να το αγγίζει και να νιώθει τις διαφορετικές του υφές.

Η άσκηση αυτή εκπαιδεύει το μυαλό να μπορεί να εστιάζει λεπτομερώς σε ένα πράγμα. Εφαρμόζοντάς την καθημερινά, για μερικές εβδομάδες, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει το άγχος, ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο! 

2.  ΑΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

Μία απλή άσκηση ενσυνειδητότητας, και τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους που μπορούμε να την κάνουμε ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας γεμάτης και απαιτητικής μέρας: βρίσκουμε ένα μουσικό κομμάτι που δεν έχουμε ακούσει ποτέ, και το βάζουμε να παίξει. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα κομμάτι κλασικής μουσικής, ορχηστρικής ή ηλεκτρονικής και όχι ένα κομμάτι με στίχους που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει.

Ακούμε τη μουσική σε απόλυτη ηρεμία και εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στο άκουσμα της κάθε νότας χωριστά, δίνοντας έμφαση στα διαφορετικά μουσικά στρώματα και υφές. Προσπαθούμε να μη σκεφτούμε εάν μας αρέσει ή όχι: αφηνόμαστε, απλώς, στον μουσικό πλούτο. Εάν το νιώσουμε, τότε χορεύουμε ή κινούμαστε κατά βούληση.

Αυτή η καθημερινή πρακτική ενσυνειδητότητας είναι μία από τις πιο ευχάριστες τεχνικές διαχείρισης άγχους και από τις πιο αγαπημένες μας, καθώς μας βοηθά να εστιάσουμε στην ακοή μας και να ακούσουμε τον κόσμο από την αρχή! 

3.  ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΟ ΑΓΧΟΣ; ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ! ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

Το περπάτημα αποτελεί μία σπουδαία επιλογή άσκησης ενσυνειδητότητας για αυτούς που δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητοι ή δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί να επιδοθούν σε μία στατική μορφή διαλογισμού.

Το περπάτημα αποδίδει καλύτερα εάν γίνεται σε ένα ήρεμο, φυσικό περιβάλλον, αλλά ακόμη και αν περνάτε από πολυσύχναστους δρόμους για να πάτε στη δουλειά, δε θα έβλαπτε καθόλου να προσπαθήσετε να κάνετε την άσκηση που ακολουθεί, και, ταυτόχρονα, να δώσετε μια ουσιαστική απάντηση στο «τι να κάνω όταν έχω άγχος;»:

Ξεκινάτε, εστιάζοντας την προσοχή σας στα πόδια σας, και νιώθετε πώς το βάρος αλλάζει καθώς βηματίζετε. Έπειτα, στρέφετε βαθμιαία την προσοχή σας στο σώμα σας, για να νιώσετε πώς επηρεάζεται το κάθε μέρος του σώματός σας από κάθε κίνηση. Τέλος, εστιάζετε  την προσοχή σας στην αναπνοή σας, εισπνέοντας και εκπνέοντας αργά. Το περπάτημα με αυτόν τον τρόπο, εκτός από μία καλή άσκηση για το σώμα, συγκαταλέγεται στις ασκήσεις κατά του άγχους. 

Τρεις ασκήσεις ενσυνειδητότητας – τρεις απλοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Αυτές οι τρεις ασκήσεις, είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες μας ασκήσεις ενσυνειδητότητας για αρχαρίους, και τρεις ιδανικοί τρόποι αντιμετώπισης άγχους. Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να τις κάνετε σωστά από την αρχή, ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας είναι να συνεχίζετε την εξάσκηση. Βρείτε την τεχνική ενσυνειδητότητας που σας ταιριάζει και εξασκηθείτε καθημερινά για δύο εβδομάδες. Έπειτα από λίγο καιρό, θα διαπιστώσετε ότι έχετε βρει την απάντηση στο «πώς αντιμετωπίζω το άγχος;»!

Πηγη