21/9/23

Δε θέλει να διαβάσει;

Οι απαιτήσεις του Σχολείου και πώς να αντεπεξέλθει το παιδί (aud)
πηγη


 Ένα κλασικό ζήτημα σε κάθε οικογένεια είναι η άρνηση του παιδιού να κάνει τα μαθήματά του, παρά τις αγωνιώδεις απόπειρες να του αλλάξετε γνώμη. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δοκιμάσετε άλλη προσέγγιση!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στο εξής είναι να μπείτε στη θέση του παιδιού. Να κατανοήσετε τους λόγους της άρνησης, να εντοπίσετε τη ρίζα του κακού και να βεβαιωθείτε ότι το κλίμα στο σπίτι δίνει κίνητρο στο παιδί να μελετήσει για το σχολείο.

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσετε ένα πλάνο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το παιδί, όπως και να του μάθετε τη σωστή στάση που περιμένετε από αυτό στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Αν σας μπερδέψαμε, πάμε να δούμε βήμα-βήμα κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να αποκαταστήσετε την οικογενειακή γαλήνη:

1. Αδειάστε του την τσάντα.
Η πρώτη σας δουλειά με το που έρχεται το παιδί σπίτι από το σχολείο, είναι να βγάλετε τα βιβλία και τα τετράδια από την τσάντα του. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να το κάνετε μαζί και παράλληλα να βγάλετε μαζί ένα πρόγραμμα για τα διαβάσματα που έχει να κάνει μέσα στη μέρα.

2. Σταθερό σημείο μελέτης.
Όχι μόνο σταθερό αλλά και ήσυχο, αφού όλα τα παιδιά έχουν την κακιά συνήθεια να αποσπώνται από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Πιστέψτε μας, είναι βασικός λόγος μη συγκέντρωσης το σημείο (όχι απλά το δωμάτιο) που έχετε συμφωνήσει από κοινού να κάνει τα διαβάσματά του.

3. Συμφωνήστε την ώρα μελέτης.
Μπορεί το παιδί σας να θέλει κάποιο χρόνο να χαλαρώσει στην τηλεόραση μετά το φαγητό. Αναγνωρίστε του το δικαίωμα και μην το κυνηγάτε κάθε μέρα να κάνει τα μαθήματά του εκείνη τη στιγμή. Με την πρώτη ευκαιρία μιλήστε μαζί του και καταλήξτε στην ώρα που θα κλείνει την τηλεόραση, εξηγώντας τους λόγους.

4. Δώστε κίνητρο στο παιδί.
Δεν εννοούμε να του αγοράσετε το δώρο της αρεσκείας του επειδή απλά ασχολείται με τις υποχρεώσεις του, αλλά κάτι πιο συμβολικό και ενδιαφέρον για τα γούστα του. Δώστε του να καταλάβει με έμμεσο τρόπο ότι μόνο κερδισμένο θα βγει αν τηρήσει το πλάνο μελέτης που βγάλατε μαζί.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο το οποίο αν εφαρμόσετε πιστά, είναι σίγουρο ότι θα δείτε θαυματουργά αποτελέσματα πολύ σύντομα!

 ΠΗΓΗ