7/6/15

Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου



http://www.google.gr/imgres?imgurl=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrBVguOVx2Q8D2yC8QrDdlroyABzvh6OXUUKfkibE6RpE0b7adzT6_F1tNGDAOojCjMdI0MKYCus0KDTQ9FTfXWAPRIZElKZzxgb4AosyChK6MPjrRKr3ln_kLcTm0RGxryPfUL1HehZw/s1600/drugsandkid.jpg&imgrefurl=http://alttherapy.blogspot.com/2012/10/blog-post_7560.html&h=565&w=849&tbnid=kp7BHzRznnD4gM:&zoom=1&docid=h_d7DPRvjh2HiM&ei=cA10VfHeHcP4UOHGgaAM&tbm=isch&ved=0CCIQMygEMAQ
Με βάση τα μηνύματά σας πάνω  στο ερώτημα, σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή εντος σχολικού ωραρίου, σας παραθέτουμε την ανάρτηση.

Οι γονείς οφείλουν να αιτούνται άδειας να εισέρχονται στο σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις και άλλα) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείο Παιδείας με θέμα "Φαρμακευτική αγωγή των μαθητών εντός σχολικού ωραρίου".

Το έγγραφο δίνει απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με μαθητές που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.


Σύμφωνα με την με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340Β) Υπουργική Απόφαση, αρ. 36 "Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων" έργο των εκπαιδευτικών είναι όλα εκείνα που άπτονται των εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, με στόχο την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κοινωνική πρόοδο και τη διάδοση του πολιτισμού.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των διευθυντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Διευθυντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Πηγή