29/7/15

Αυξητική ορμόνη στα παιδιά. Τι ισχύει;



http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2015/01/child-height-120713.jpg&imgrefurl=http://www.infokids.gr/2015/02/paidi-me-xamilo-anastima-mipos-toy-lei/&h=384&w=575&tbnid=bVx6uk8sAAtZwM:&docid=69t_qJ0gl46f3M&ei=Jq64VaKCL8OvswHjxZ3IBg&tbm=isch&ved=0CCQQMygGMAZqFQoTCKKt3PqTgMcCFcPXLAod42IHaQ
Η αυξητική ορμόνη χορηγείται θεραπευτικά σε διαταραχές της αύξησης όπως και σε άλλες καταστάσεις. Είναι καλά τεκμηριωμένη η  θετική της επίδράση στο ανάστημα με βελτίωση του τελικού αναστήματος σε παιδιά με καταστάσεις όπως η έλλειψη ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, το χαμηλό ανάστημα παιδιών που γεννήθηκαν μικρά για την ηλικία κύησης, σε διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Τurner κλπ.


Σε ορισμένες διαταραχές της αύξησης έχει βρεθεί ότι η αυξητική ορμόνη παρουσιάζει θετική επίδραση όχι μόνον στο ανάστημα αλλά και στο δείκτη νοημοσύνης όπως σε παιδία μικρά για την ηλικία κύησης, βελτίωση της σκεπτικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής στα κορίτσια με σύνδρομο Turner. Η δράση της αυξητικής ορμόνης στο ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Δηλαδή σε άλλους βελτιώνει το τελικό ανάστημα και σε άλλους όχι. Ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα εννοούμε το χαμηλό ανάστημα για το οποίο δεν ανευρίσκεται αιτιολογία. Διακρίνεται στο οικογενές χαμηλό ανάστημα (όταν και οι γονείς δηλαδή είναι χαμηλοί) και στο μη οικογενές χαμηλό ανάστημα.

 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2014/10/giraffe-height-chart-700x700.jpg&imgrefurl=http://www.infokids.gr/2014/10/ti-prepei-na-gnorizoyn-oi-goneis-gia-to/&h=650&w=650&tbnid=wxA9l301dCb2lM:&docid=EfDCQAgsvoRkGM&ei=Jq64VaKCL8OvswHjxZ3IBg&tbm=isch&ved=0CCkQMygLMAtqFQoTCKKt3PqTgMcCFcPXLAod42IHaQ
Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης στα παιδία με διαταραχές της αύξησης όπως η έλλειψη / ανεπάρκεια ΑΟ, Μικρά για την ηλικία κύησης παιδία (SGA/IUGR), Σύνδρομο Turner, Υποφυσιακή ανεπάρκεια είναι εγκεκριμένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Η χορήγηση της για το ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα είναι εγκεκριμένη στην Αμερική και ίσως πρόσφατα και στη Σκανδιναβία αλλά όχι στην Ευρώπη.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις η χορήγηση ΑΟ δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά. Σε μερικές από αυτές χρησιμοποιείται εδώ και 30-40 χρόνια. Η μόνη παρενέργεια που παρουσιάζεται σε ποσοστό <1% είναι η αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης που εκδηλώνεται με πονοκεφάλους με την έναρξη της αγωγής. Στους ενήλικες που παίρνουν ΑΟ για άλλους λόγους, η θεραπεία με ΑΟ έχει συσχετισθεί με καρκίνο του εντέρου και του προστάτη και με διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης. Στα παιδιά δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες παρενέργειες ούτε σε ενήλικες που στην παιδική ή εφηβική ηλικία λάμβαναν ΑΟ.
Σίγουρα όμως η ΑΟ δεν παύει να είναι φάρμακο και κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες ιδίως όταν δεν χορηγείται σωστά: στην κατάλληλη δόση, με συχνό έλεγχο κλινικό και εργαστηριακό και καλή ιατρική παρακολούθηση.

Πηγή