8/10/23

«Μην προετοιμάζεις τον δρόμο για το παιδί σου – Προετοίμασε το παιδί για τον δρόμο του»

 

Educational, Toy Block, Child, Play, Construction Set, House, Game, Lego  transparent background PNG clipart | HiClipart
ΠΗΓΗ


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχουν τέσσερις τύποι νοημοσύνης: Η νοημοσύνη του μυαλού, η συναισθηματική, η κοινωνική και η προσαρμοστική νοημοσύνη.

1. Η ευφυΐα: Το λεγόμενο IQ, ο δείκτης ευφυΐας μετρά τα επίπεδα της νοημοσύνης. Χρειάζεται για να λύσεις μαθηματικά, να θυμάσαι πράγματα και μαθήματα.

2.Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ): Είναι το μέτρο της ικανότητάς μας να διατηρούμε την ηρεμία με τους άλλους, να κρατάμε χρόνο, να είμαστε υπεύθυνοι, ειλικρινείς, να σεβόμαστε τα όρια του άλλου, να είμαστε αυθεντικοί και συνετοί.

3.Κοινωνική νοημοσύνη (SQ): Το μέτρο της ικανότητάς μας να δημιουργούμε ένα δίκτυο φίλων και να το διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη τείνουν να προχωρούν πολύ περισσότερο στη ζωή τους σε σχέση με όσους έχουν υψηλό IQ, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα τις άλλες δύο. 

Τα περισσότερα σχολεία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην βελτίωση του IQ, ενώ υποβαθμίζονται οι EQ και  SQ. Ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να καταλήξει υπάλληλος ενός άλλου με υψηλά EQ και SQ, ακόμη και αν σε επίπεδο ευφυΐας κινείται στον μέσο όρο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αντιπροσωπεύει τον Χαρακτήρα σου, ενώ η Κοινωνική, το Χάρισμά σου. Ενέδωσε σε συνήθειες που θα ενισχύσουν αυτές τις δύο αξίες. 

Όσον αφορά την προσαρμοστική νοημοσύνη (AQ): Είναι το μέτρο της ικανότητάς μας να αντεπεξερχόμαστε απέναντι στις δυσκολίες που βρίσκουμε στην πορεία της ζωής μας και να τα καταφέρνουμε χωρίς να χάνουμε το μυαλό μας.

Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, το AQ είναι αυτό που καθορίζει ποιος θα τα παρατήσει, ποιος θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και ποιος θα σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία. 

Αγαπητοί γονείς, εκθέστε τα παιδιά σας και σε άλλους τομείς της ζωής πέρα από τις σπουδές. Θα πρέπει να αγαπη΄σουν τις χειρωνακτικές εργασίες, τον αθλητισμό, τις Τέχνες.

Βοηθήστε τα να αναπτύξουν την ευφυΐα τους, αλλά ταυτόχρονα και τους άλλους τρεις τύπους νοημοσύντης. Έτσι, θα γίνουν πολυσυλλεκτικοί άνθρωποι, ικανοί να κάνουν πράγματα ανεξάρτητα από τους γονείς τους. 

Εν τέλει, μην προετοιμάζεται το δρόμο για τα παιδιά σας. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τον δρόμο τους»

Πηγή: Accounting Knowledge Concepts

ΠΗΓΗ