19/3/24

Αν χάνεται ο έλεγχος: Η συμβουλή μιας διάσημης ψυχολόγου για τα παιδιά που αντιδρούν ..

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να σε εκνευρίζουν! (Λίστα)
πηγη


 Όλα τα παιδιά σε κάποια στιγμή θα εκδηλώσουν μια υπερβολική αντίδραση. Κάποια παιδιά ίσως αντιδράνε πιο υπερβολικά από άλλα χωρίς να έχει συμβεί κάτι σημαντικό. Για παράδειγμα δεν βρήκαν το αγαπημένο τους σνακ στην κουζίνα ή έχασαν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Αν αντιδράνε με φωνές, κλάματα και νεύρα, μια ψυχολόγος έχει την κατάλληλη συμβουλή για εσάς.

Σύμφωνα με τη διάσημη ψυχολόγο Becky Kennedy ο τρόπος για να το διαχειριστούμε οι γονείς είναι να δούμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική. Γιατί κάτι ασήμαντο για εμάς μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για εκείνα ή να κρύβει από πίσω μια άλλη αιτία για την αντίδραση που επιδεικνύουν.

Η συμβουλή της ψυχολόγου στις υπερβολικές αντιδράσεις των παιδιών

“Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας. Κάτι που ξέρω είναι πως όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας”, γράφει σε ανάρτησή της στο Instagram, προσθέτοντας πως “εάν έχετε χάσει τον έλεγχο με το παιδί σας, αυτό σημαίνει ότι είστε άνθρωπος. Δεν καθορίζει το ποιος είστε ή τι γονιός είστε”.

“Τα παιδιά που νιώθουν βαθιά συναισθήματα, έχουν βαθιά συναισθήματα. Αυτά τα παιδιά έχουν υπερβολικές αντιδράσεις και ξεσπάσματα, συχνά για πράγματα που φαίνονται ανούσια”, λέει και όπως εξηγεί στο βίντεό της “ακόμα κι αν εμάς μας φαίνονται ανούσια, εάν καθοδηγούμε τα παιδιά μας ακυρώνοντας τα συναισθήματά τους λέγοντας “έλα δεν είναι τίποτα”, “μην είσαι υπερβολική”, το παιδί θα πρέπει να δείξει ακόμα πιο υπερβολική αντίδραση για να εκφράσει αυτό που θέλει πραγματικά”.

“Αυτό που θέλουν αυτά τα παιδιά είναι να νιώσουν σύνδεση με τους γονείς τους και να νιώσουν ότι κάποιος τους πιστεύει και τους καταλαβαίνει”, λέει προσθέτοντας ότι “όταν νιώθουν ότι τους καταλαβαίνετε, νιώθουν πιο ήρεμα”.

Η συμβουλή της προς τους γονείς είναι κάθε φορά που το παιδί μας έχει μια υπερβολική αντίδραση να χρησιμοποιούμε τις εξής φράσεις: “Σε πιστεύω, δεν νιώθεις καλά”, “αυτό πρέπει να πόνεσε, σε πιστεύω” και “το ξέρω ότι σου είναι δύσκολο, είμαι εδώ για σένα”.

 Διαβάστε περισσότερα

Πηγη