![]() |
ΠΗΓΗ |
Η κοινωνική σύνδεση είναι αναγκαία για την επιβίωση και την ευημερία μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η έλλειψη σύνδεσης είναι πιο διαδεδομένη απ’ όσο φαντάζεστε. Πολλοί άνθρωποι, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, ζουν σε χρόνια μοναξιά και κοινωνική απομόνωση.
Όταν νιώθετε απομονωμένοι, είναι απολύτως φυσιολογικό να επηρεάζεται η ψυχική σας κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτό το συναίσθημα και να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας με τους άλλους.
Πώς επηρεάζει η κοινωνική απομόνωση την ψυχική υγεία
Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ψυχικής λειτουργίας. Η αίσθηση μοναξιάς συνδέεται συχνά με:
- Σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
- Προβλήματα ύπνου, όπως δυσκολία στο να κοιμηθείτε ή να ξυπνάτε χωρίς να έχετε ξεκουραστεί.
- Απώλεια ελέγχου στη διατροφή, είτε προς υπερφαγία είτε προς αποφυγή του φαγητού.
- Αυξημένο στρες, κυρίως τις πρωινές ώρες.
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και στην ολοκλήρωση απαιτητικών εργασιών.
Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην τρίτη ηλικία, οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες, τόσο συναισθηματικά όσο και γνωστικά.
Πώς να διαχειριστείτε την κοινωνική απομόνωση
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Η επίγνωση είναι η βάση για οποιαδήποτε αλλαγή. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Είναι δελεαστικό να αγνοείτε το πώς νιώθετε, ειδικά όταν πιστεύετε ότι δεν έχετε σε ποιον να απευθυνθείτε. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν νιώθετε την ανάγκη, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Βγείτε έξω
Η επαφή με το φως του ήλιου και το ύπαιθρο βοηθά σημαντικά στην ψυχική και σωματική ευεξία. Ο ήλιος ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Ανακαλύψτε ξανά τα ενδιαφέροντά σας