18/9/12

10 κόλπα για να διαβάσουν τα παιδιά πιο ευχάριστα

  1. Διάβασε στο παιδί σου κάθε βράδυ, έστω και λίγες σελίδες. Μερικές φορές θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα θές να κάνεις, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να το κάνεις να θέλει να διαβάσει. Όλα τα παιδιά λατρεύουν να τους διαβάζουν βιβλία.
  2. Καθώς διαβάζετε δείξτε του τη λέξη με το δάχτυλο. Με την πάροδο του χρόνου το παιδί θα την λέει μόνο του.  Επιλέξτε εύκολες λέξεις για να τσεκάρετε ότι σας ακολουθούν. Ή πείτε λάθος λέξη και το παιδί μπορεί να σας διορθώσει. Στη συνέχεια μπορεί να διαβάζει μια φράση σε κάθε σελίδα. Μην ξεχνάτε οτι εσείς του διαβάζετε και μην το παρακάνετε με το τεστάρισμα.
  3. Ρωτήστε το παιδί σας εαν θέλει να σας διαβάζει την ώρα του πρωϊνού.  Θα μπορούσε να είναι η εργασία που έχει για το σπίτι ή όποιο βιβλίο επιλέξει το ίδιο. Τα παιδιά είναι πιο φρέσκα το πρωί, ειδικά εκείνα που δυσκολεύονται. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο αλλά εαν κάνετε το διάβασμα πρωινή ρουτίνα τα βράδια σας θα είναι λιγότερο αγχωτικά.
  4. Κάντε έναν εβδομαδιαίο πίνακα και τσεκάρετε καθημερινά όταν το διάβασμα έχει ολοκληρωθεί. Κάντε καθημερινά σχόλια και καταγράψτε την άποψή σας. Να είστε πάντα Να είστε ήρεμες και χαμογελαστές. Εαν είστε απογοητευμένες το αισθάνται αμέσως. Επιβραβεύστε τα στο τέλος κάθε εβδομάδας.
  5. Η ποικιλία είναι διασκεδαστική. Ένα καινούργιο βιβλίο κάθε εβδομάδα είναι μια υπέροχη ανταμοιβή. Η βόλτα για την επιλογή του είναι μέρος της διαδικασίας της ανάγνωσης. Ενθαρρύνετε το να επιλέξει διαφορετικά είδη βιβλίων όσο το δυνατόν συχνότερα.
  6. Ένας σελιδοδείκτης μπορεί να κάνει το βιβλίο που διαβάζετε πολύ ιδιαίτερο.
  7. Διαβάστε και εσείς το βιβλίο σας την ώρα που το κάνει και το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν από αντιγραφή, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Προσπαθήστε έστω και με περιοδικό. Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ και πείτε και στο παιδί να κάνει το ίδιο, έστω για δέκα λεπτά. Είναι μια πολύ ωραία ήρεμη στιγμή.
  8. Κόψτε άρθρα από εφημερίδες ή περιοδικά που μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Αστεία ή σοβαρά, αθλητικά, για ζώα, μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε. Διαβάστε τα μαζί και ακολουθήστε τις λέξεις με το δάχτυλό σας. Συζητήστε μαζί του για το θέμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσει το λεξιλόγιο του.
  9. Μιλήστε με τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού. εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν διαβάζει όπως θα έπρεπε. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια γνώμη από ειδικούς για πιθανή δυσλεξία ή οφθαλμολογική εξέταση. Αλλά θυμηθείτε πολλά παιδιά απλά μαθαίνουν να διαβάζουν αργά.
  10. Παίξτε παιχνίδια με λέξεις όταν είστε έξω από το σπίτι (στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο ή σε μια αίθουσα αναμονής). Φτιάξτε μια πρόταση χρησιμοποιώντας τα γράμματα της πινακίδας του αυτοκινήτου που είναι εμπρός σας.                                                                                 
     Πηγή: http://www.4moms.gr/2012-05-25/10-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84/