πηγη |
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό κινδυνεύουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως προκύπτει από νέα σουηδική μελέτη.
Τη νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους, πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό την ψυχίατρο Τάτγια Χιρβικόσκι.
Η Σουηδία τηρεί εδώ και δεκαετίες μία σειρά από αναλυτικά μητρώα για σχεδόν 100 διαφορετικές ασθένειες, ιατρικές πράξεις και παραμέτρους της υγείας, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Επιδημιολογία για ερευνητικούς σκοπούς.
Επιπλέον, τηρεί ιατρικό φάκελο για κάθε κάτοικό της από την ημέρα της γέννησής του, γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την επιδημιολογική έρευνα.
Οι πάσχοντες από αυτισμό είχαν διαγνωστεί το 1987 ή αργότερα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ανακάλυψαν κατ’ αρχήν ότι η θνησιμότητα στα άτομα με αυτισμό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, οι ασθενείς με αυτισμό είχαν προσδόκιμο επιβίωσης μειωμένο κατά 16 χρόνια κατά μέσον όρο, αλλά αυτό ήταν συνάρτηση και των τυχόν συνοδών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Έτσι, όσοι είχαν και σχετιζόμενη μαθησιακή δυσκολία, είχαν προσδόκιμο επιβίωσης τρεις δεκαετίες χαμηλότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, με την μέση ηλικία θανάτου για τη συγκεκριμένη ομάδα να είναι τα 39 έτη και κύρια αιτία θανάτου την επιληψία.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό σχετίζονται αυτισμός και επιληψία.
Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από αυτισμό δίχως συνοδή μαθησιακή δυσκολία, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης που έφθανε τα 58 έτη, με κύρια αιτία θανάτου την καρδιοπάθεια και εν συνεχεία την αυτοκτονία.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με αυτισμό έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους άνδρες.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα είναι «σοκαριστικά και αποθαρρυντικά» και αποτελούν ένδειξη ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση για να γίνουν έρευνες και να αυξηθούν οι γνώσεις για την βιολογία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού».
Πηγη