15/9/16

Συγκλονίζει η επιστολή της μάνας με αυτιστικό παιδί στον Φίλη: Η υπομονή τελείωσε...



Αποτέλεσμα εικόνας για νηπιαγωγειο
πηγη

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη απέστειλε μια γυναίκα από την Ιεράπετρα, μητέρα ενός 6χρονου αυτιστικού παιδιού, η οποία, περιγράφει την οδυνηρή διαδικασία και τον αγώνα που κάνει προκειμένου το παιδί της να ενταχθεί ομαλά στην σχολική διαδικασία.
Όπως αναφέρει η μητέρα, παρά τις εξαγγελίες για την πλήρη κάλυψη των κενών, στο νηπιαγωγείο του γιου της δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος νηπιαγωγός για την ειδική αγωγή που χρειάζεται ο γιος της. 
Η επιστολή της, η οποία βρίσκεται στο cretapost, συγκλονίζει:
"Μας μετέφερε  την προσπάθεια που έχει  ξεκινήσει από πέρυσι για να πάει το παιδί στο προ νήπιο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος για να φοιτήσει το παιδί στο νηπιαγωγείο  αφού όπως εξήγησε χρειάζεται να υπάρχει στην τάξη εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης ο οποίος με τις ειδικές γνώσεις του θα συμβάλει στην καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία όχι μόνο του δικού της παιδιού αλλά και των υπολοίπων μαθητών της τάξης.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ το μπαράζ δηλώσεων, συνεντεύξεων και ομιλιών σας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μεγάλο ενδιαφέρον και συνάμα τεράστια έκπληξη.
Παραθέτω ένα απόσπασμα απο το μηνύμα σας για την έναρξη του σχολικού έτους για να σας αποδείξω ή οτι ψεύδεσαι ή ότι είστε ανενημέρωτος. Αν ισχύει το πρώτο παρακαλώ να ανακαλέσετε και να παραιτηθείτε, αν ισχύει το δεύτερο παρακαλώ απλά παραιτηθείτε. Αν πάλι θεωρείται ότι είστε ένας μεταρρυθμιστής με "Όραμά μας ένα σχολείο όπου θα πνέει άνεμος δημοκρατίας και δημιουργίας και που θα τονώνει την πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, ένα σχολείο που δε θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας, ένα σχολείο που θα οικοδομεί στέρεη και βαθιά γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη." όπως αναφέρεται, σας ικετεύω ως μάνα να δώσετε μια ευκαιρία και σε εκείνα, τα άλλα παιδιά που χρειάζονται την λεγόμενη ειδική αγωγή.......
Απευθύνομαι σε σας προσωπικά έχοντας πρώτά ενοχλήσει όλη την ιεραρχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Άρχισα με τη νηπιαγωγό, την διευθύντρια του σχολείου, τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας του νομού, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης του νησιού και όλοι μου έλεγαν το 'ίδιο, είναι θέμα υπουργείου.
Λοιπόν κύριε Υπουργέ, ο γιος μου είναι 6 ετών και φοιτά σε νηπιαγωγείο της επαρχίας. Ο Γολγοθάς ΤΟΥ (και όχι ο δικό μας, σαν γονείς μόνο αρωγοί μπορεί να είμαστε) απέναντι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του στην εκπαίδευση άρχισε όταν διαγνώστηκε αυτιστικός πριν περίπου δυο χρόνια.

Οι γιατροί μας τόνισαν οτι σε αυτές τις περιπτώσεις ζωτική σημασία για την εξέλιξη του παιδιού έχει η πρώιμη παρέμβαση. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τους απευθυνθήκαμε στους ειδικούς (λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, αναπτυξιολόγους, παιδίατρους) πάντα ιδιωτικά αφού αυτές οι δημόσιες δομές στην περιφέρεια είναι ανύπαρκτες και έφτασε η ώρα του νηπιαγωγείου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 μας παρέπεμψαν στο ΚΕΔΙ του νομού μας για να γνωματεύσει τι χρειάζεται το παιδί αλλά δυστυχώς ήταν ΥΠΟ στελεχωμένο και δεν μπορούσαμε να περάσουμε από την σχετική επιτροπή πριν το Νοέμβριο. Αυτό όμως σήμαινε ότι ταυτόχρονα το παιδί έχανε το δικαίωμα παράλληλης στήριξης ειδικής αγωγής αφού έτσι και αλλιώς οι προσλήψεις για αυτό τον τομέα γίνονται μέχρι της 20 Οκτώβρη. Πρώτη απογοήτευση αλλά δεν το βάλαμε κάτω...πιέζαμε και παρακαλούσαμε και διαμαρτυρηθήκαμε και καταφέραμε- άτυπα ομολογώ- να έρθει μια νηπιαγωγός ως παράλληλη στήριξη στην τάξη του. Βέβαια μας τόνισαν ότι αυτό ήταν μια εξυπηρέτησή αφού τα προνήπια δεν δικαιούνται παράλληλη στήριξη ειδικής αγωγής βάση νόμου!!!!!!!!!! Δεύτερη απογοήτευση, μάλλον αυτός που όρισε πότε έχεις δικαίωμα ειδικής αγωγής δεν έχει πληροφορηθεί αυτό που όλοι οι γιατροί λένε πως είναι απαραίτητο για αυτά τα παιδιά: "ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ".
Έστω και με ημίμετρα και με πολύ προσωπική δουλειά και υποστήριξη από τις 2 νηπιαγωγούς του σχολείου του -τους χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ- ο μικρός μας κατάφερε να προσαρμοστεί και κυρίως να εκπαιδευτεί όπως του άξιζε και του αρμόζει. Πλέον είχαμε και το πολυπόθητο χαρτί από το ΚΕΔΙ και ήμασταν σίγουροι πως η επόμενη χρονιά θα ήταν ακόμα πιο εποικοδομητική για το μικρό μας.
Φτάσαμε λοιπό στο σήμερα....με τυμπανοκρουσίες για κανονικότητα και κυρίως χωρίς κενά εκπαιδευτικών.... Ο γιος μου βρέθηκε σε μια τάξη με 24 άλλα νήπια και δυστυχώς χωρίς νηπιαγωγό ειδικής αγωγής. Πλέον την απογοήτευση τη διαδέχτηκε η οργή..... Γιατί κύριε Υπουργέ οργή νιώθομε ως γονείς όταν διαβάζουμε το μήνυμα σας "Από μεριάς μας έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά. Τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία σάς περιμένουν από το καλοκαίρι και τα έξοδα των σχολικών επιτροπών έχουν ήδη καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, φέτος δεν λείπουν από τα σχολεία εκπαιδευτικοί, χάρη αφενός σε ένα επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ώστε, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ταχύτατα και άρα έγκαιρα, αφετέρου χάρη στη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια." Ξεχάσατε τα κονδύλια για την ειδική αγωγή....και καμία τάξη με 24 νήπια και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες δεν μπορεί να θεωρείται καλυμμένο. ΚΕΝΟ είναι.
Και το νησί μου όπως πληροφορήθηκα μετά από έρευνα, έχει περίπου 450 ΚΕΝΑ και πανελλαδικά πόσα???????. 450 παιδιά για σας ίσως να είναι αμελητέα ποσότητα κύριε Υπουργέ και μπορούν να θυσιαστούν στο βωμό των κονδυλίων και των αριθμών αλλά ως μάνα και ως πολίτης σας δηλώνω οτι δεν μπορείτε να αφαιρείται το δικαίωμα της μόρφωσης από το γιο μου και να του στερείται το δικαίωμα της εκπαίδευσης. Δεν θα πετάξετε το παιδί μου στον Κεάδα για να σας βγουν οι αριθμοί και δεν σας ζητώ να λύσετε το πρόβλημα γιατί απλά δεν είναι πρόβλημα. Είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του στην δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση και απαιτώ να του την παρέχετε.
Η υπομονή τελείωσε...ώρα για δράση κύριε υπουργέ .."

Πηγη