12/2/17

Αυτισμός - Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και η μέθοδος ΊρλενΑποτέλεσμα εικόνας για irlen method
πηγη
«Οι άνθρωποι με αντιληπτικά προβλήματα – επεξεργαστικά προβλήματα μπορεί να ζουν σε ένα κόσμο αλλοιωμένο, όπου τα πράγματα μοιάζουν να εξαφανίζονται, να κινούνται ή να τα βλέπουν αποσπασματικά. Μερικοί αυτιστικοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τα έντονα ή τα φθορίζοντα φώτα, τα έντονα σχέδια, τα χρώματα Νέον.»
Donna Williams
(αυτιστική)

Ίρλεν και Aυτισμός
Η αιτία του αυτισμού παραμένει μυστήριο και δεν υπάρχει καμία μέθοδος παγκοσμίως που να αντιμετωπίζει αυτή την διαταραχή. Τα αυτιστικά άτομα διαφέρουν μεταξύ τους και κάθε πρόγραμμα θα έπρεπε να βασιστεί στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.
Αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν από τη μέθοδο Ίρλεν, έχουν αντιληπτικές αισθητηριακές ευαισθησίες που τους επηρεάζουν στο πως βλέπουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Η μέθοδος Ίρλεν είναι η μέθοδος που αποκαθιστά προβλήματα σωστής καταγραφής των πληροφοριών που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας και είναι μία κατάλληλη και με αποδείξεις παρέμβαση για άτομα με αυτισμό.
Το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά είναι οπτικές και μερικοί άνθρωποι με αυτισμό, δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες αυτές σωστά.
Οι γρήγορες οπτικές κινήσεις, κάνουν το άτομο να νιώθει αποπροσανατολισμένο. Έτσι μπορεί να τους είναι επώδυνο να κοιτάξουν σε σχήματα πολύ φωτισμένα και με έντονες αντιθέσεις με πολύ ανοικτά και σκούρα χρώματα. Μερικά άτομα με αυτισμό μπορεί να βιώνουν οπτικές ενοχλήσεις, παρόμοιες με τα συμπτώματα αυτών που πάσχουν από ημικρανίες. Έχουν επίσης δυσκολία στο να αντέξουν να βρίσκονται κάτω από φώτα φθορίου. Δυστυχώς, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα αισθητηριακά αυτά προβλήματα δε συμβαίνουν πραγματικά. Όμως το πρόβλημα είναι πραγματικό.
Αισθητηριακά προβλήματα
 • Αισθητηριακές ευαισθησίες
 • Οπτικές διαταραχές αντίληψης (Να βλέπουνε κάτι άλλο από αυτό που είναι πραγματικά το οπτικό ερέθισμα)
 • Να νιώθουν άβολα κοιτώντας αντικείμενα που έχουν μεγάλες αντιθέσεις χρωμάτων ή γενικότερα αντικείμενα με έντονες αντιθέσεις.
 • Αποπροσανατολισμός χώρου λόγω της γρήγορης οπτικής κίνησης.
 • Να νιώθουνε άβολα όταν είναι κάτω από φώτα φθορίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για irlen syndrome glasses
πηγη


Πως θα ελέγξουμε τέτοιου είδους προβλήματα;
Υπάρχουν στον κόσμο κλινικές Ίρλεν που δίνουν λύση σε άτομα που υποφέρουν από αισθητηριακή υπερφόρτωση. Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι ειδικοί της μεθόδου Ίρλεν, είναι να εντοπίζουν τα ακριβή μήκη κύματος που το εκάστοτε άτομο είναι ευαίσθητο. Φιλτράροντας λοιπόν αυτά τα συγκεκριμένα μήκη κύματος κάθε φορά επιτρέπουμε στον εγκέφαλο του ατόμου να επεξεργαστεί την πληροφορία  σωστά και με ακρίβεια. Αυτή η ικανότητα να διαπιστώσουμε και να εντοπίσουμε ποια ακριβώς μήκη κύματος του φωτός είναι υπεύθυνα για αισθητηριακή υπερφόρτωση, στρες και τον οπτικό κατακερματισμό (να μην μπορούνε να δούνε σφαιρικά ένα αντικείμενο, αλλά σε μέρη), είναι το κλειδί στην επιτυχία της μεθόδου Ίρλεν. Το κατάλληλο χρωματικό φίλτρο φοριέται σαν γυαλιά. Κάθε άτομο χρειάζεται το δικό του μοναδικό συνδυασμό, που μόνο αυτό δίνει λύση στα παραπάνω προβλήματα. Η τεχνική είναι μοναδική και μοιάζει απλή, αλλά φορώντας το κατάλληλο χρώμα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Απεναντίας, το λάθος χρώμα μπορεί να κάνει τα πράγματα να χειροτερέψουν.
Η διαδικασία εξέτασης δεν απαιτεί την ικανότητα να ακολουθήσεις οδηγίες ή να απαντήσεις σε ερωτήσεις. Τα παιδιά ακόμη και στην ηλικία των πέντε ετών μπορούν να εξεταστούν. Η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν να φοράνε γυαλιά.

Έρευνα
Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών με αυτισμό, εργάζεται διαφορετικά στην ενοποίηση και αποκωδικοποίηση των ερεθισμάτων έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, σε σύγκριση με έναν φυσιολογικό εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον Δρ. Robert Schultz, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτού που βλέπουμε και αυτού που ξέρουμε.

Η αντίληψη διαμορφώνει τη συμπεριφορά
Μελέτες στη χρήση των έγχρωμων φίλτρων Ίρλεν έχουν καταγράψει θετικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, βιοχημικές διαφορές καθώς και αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας προσώπων και συναισθημάτων από τα αυτιστικά άτομα. Μειώνοντας την αισθητηριακή υπερφόρτωση συνεπάγεται επίσης βελτίωση της ικανότητας επεξεργασίας ακουστικών πληροφοριών, της γεύσης ή της όσφρησης.

«Βλέπω 20/20, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλος μου μεταφράζει αυτό που βλέπω   κάνει τη διαφορά. Δεν έχω καμία αντίληψη του βάθους. Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο βαθύ ή πλατύ είναι ένα αντικείμενο ή αν έχει κούρμπα. Δεν μπορώ να κρίνω αποστάσεις. Δεν βλέπω τρισδιάστατα.»
Αυτό αντιπροσωπεύει πως ένα άτομο με αυτισμό επεξεργάζεται τον κόσμο γύρω του χωρίς τα φίλτρα Ίρλεν. Kathy Brent.Τι βελτιώνουμε…
 • Αισθητηριακή υπερφόρτωση – ευαισθησία
 • Αισθητηριακή ενοποίηση – αποκωδικοποίηση
 • Αίσθηση του χώρου
 • Αδρή κινητικότητα
 • Λεπτή κινητικότητα
 • Αντίληψη του βάθους
 • Έλεγχος συμπεριφοράς
 • Σχολικές εργασίες οπτικές δεξιότητες
 • Βλεμματική επαφή
 • Αυτοέλεγχος
 • Γλωσσικές – λεκτικές ικανότητες.

Τι λένε οι ειδικοί καθώς και άτομα με αυτισμό…
«Προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό πόνο. Ακόμα κα σε άτομα με αυτισμό που δεν έχουν λόγο μπορεί να έχουν πρόβλημα με αισθητηριακή υπερφόρτωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά έχουν βοηθηθεί από τα φίλτρα Ίρλεν.»
Temple Grandin, Ph. D.
«Ήξερα πάντα ότι ο κόσμος ήταν κομματιασμένος. Η μητέρα μου ήταν μία μυρωδιά. Ο πατέρας μου ένας ήχος και ο μεγάλος μου αδελφός ήταν κάποιος που κινείται. Τίποτα δεν ήταν ολόκληρο εκτός από τα χρώματα και τις λάμψεις στον αέρα. Αυτά τα γυαλιά Ίρλεν τα άλλαξαν όλα. Τα πρόσωπα, τα κομμάτια των σωμάτων και φωνές έγιναν ολόκληρα και κατανοητά.»
Donna Williams, αυτιστική
«Κοίταζα με γρήγορες ματιές, για να καταλάβω με κομμάτια εικόνων. Έβλεπα σπασμένα παιδιά, σπασμένα σκαλοπάτια, σπασμένα βιβλία και γράμματα. Μέχρι που φόρεσα τα γυαλιά Ίρλεν. Από τότε βλέπω και ακούω πραγματικά όπως ήθελα πάντα.»
Richard Attfield, αυτιστικός

ΙΡΛΕΝ ΤΕΣΤ
Κακή βλεμματική επαφή
Ναι
Όχι
Δυσκολία στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου


Κοιτάζει με γρήγορες ματιές


Αποφεύγει να κοιτάζει – συγκεντρώνεται σε οπτικούς στόχους - αντικείμενα


Μισοκλείνει τα μάτια του ή κοιτάζει χαμηλά


Τρίβει ή πιέζει τα μάτια του


Ενοχλείται από τα φώτα ή από τα έντονα σχέδια


Φτωχή κοινωνικότητα - αλληλεπίδραση


Κενή ματιά


Προτίμηση σκιάς από το φως του ηλίου


Φτωχή αντίληψη του χώρου ή του σώματος


Πιθανότητα ευαισθησίας στο φως του ηλίου


Αδεξιότητα, να πέφτει – χτυπάει σε πράγματα


Δυσκολία στα σκαλιά, ηλεκτρικές σκάλες


Δυσκολία να πιάσουν μπάλες


Γοητεύονται από οπτικά σχήματα ή φιγούρες


Συμπεριφοριστικά προβλήματα


Ακαδημαϊκά προβλήματα


Προβλήματα στην ανάγνωση ή στην αντιγραφή


Φτωχή αδρή ή /και λεπτή κινητικότηταΑν απαντήσατε ΝΑΙ σε τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις τότε το παιδί σας είναι πιθανόν να χρειάζεται τα έγχρωμα φίλτρα Ίρλεν.
Περισσότερες πληροφορίες

Πηγη