15/2/17

Παιχνίδια Συναισθημάτων, βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη!Παιχνίδια Συναισθημάτων, βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη

Ας δούμε μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί, για να το βοηθήσετε να κατανοήσει τα συναισθήματα.

Παίξτε το παιχνίδι «Κάνω γκριμάτσες»
Το παιχνίδι αρχίζει λέγοντας στο παιδί: «Θα κάνω μια γκριμάτσα. Κοίταξε το πρόσωπό μου και μάντεψε τι νιώθω.» Εσείς παίρνετε μια χαρούμενη ή λυπημένη έκφραση. Όταν το παιδί βρει το συναίσθημα που εκφράζετε, πείτε του: «Σωστά! Ξέρεις τι με κάνει να νιώθω έτσι;» Στη συνέχεια, περιγράψτε κάτι απλό που σας κάνει να νιώθετε έτσι. Για παράδειγμα, «Όταν πηγαίνω στο πάρκο, νιώθω χαρά.» ή «Νιώθω στεναχώρια όταν βρέχει και δεν μπορούμε να πάμε στο πάρκο.»
Μετά πείτε του «Τώρα είναι η σειρά σου. Κάνεις εσύ μια γκριμάτσα και εγώ θα μαντέψω τι νιώθεις.» Το παιδί μπορεί να κάνει την ίδια γκριμάτσα με σας. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το παιδί να γίνει δημιουργικό μ’ αυτό το παιχνίδι. Όταν μαντέψετε το συναίσθημά του, ρωτήστε το: «Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;» Συνεχίστε να αλλάζετε ρόλους, μέχρι το παιδί να βαρεθεί.
ChildEmotionalIntelligence_icon8
ChildEmotionalIntelligence_icon5 Μοιραστείτε μια ιστορία με διαφορετικό τρόπο
Διαβάστε στο παιδί ένα βιβλίο που δείχνει χαρακτήρες οι οποίοι νιώθουν διαφορετικά συναισθήματα: θλίψη, χαρά, φόβο, ανησυχία, σύγχυση κλπ. Σταματήστε σε μια σελίδα που δείχνει την έκφραση ενός χαρακτήρα. Ρωτήστε το παιδί: «Τι νομίζεις ότι νιώθει;», «Γιατί νιώθει έτσι;», «Κοίταξε το πρόσωπό του. Τι σε κάνει να λες ότι είναι …………….; (π.χ. χαρούμενος, λυπημένος κοκ.)»
Άλλες ερωτήσεις μπορεί να είναι: «Έχεις ποτέ νιώσει ……………….; (π.χ. χαρούμενος, λυπημένος κοκ.)», «Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;», «Τι θα συμβεί μετά;», «Τι πρέπει να κάνει; (ο χαρακτήρας)».
Μην μένετε πολύ χρόνο στην ίδια σελίδα και συνεχίστε τη συζήτηση μόνο για όσο χρόνο δείχνει ενδιαφέρον το παιδί.
ChildEmotionalIntelligence_icon1
ChildEmotionalIntelligence_icon6 Φτιάξτε ένα βιβλίο συναισθημάτων με το παιδί
Μπορείτε να φτιάξετε μαζί του ένα χειροποίητο βιβλίο, χρησιμοποιώντας χαρτί και μπογιές ή μαρκαδόρους. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα βιβλίο για ένα συναίσθημα όπου το παιδί θα συμπληρώνει τις σελίδες με πράγματα που την κάνουν να νιώθει έτσι. Για παράδειγμα, ένα «βιβλίο χαράς» θα έχει εικόνες που σχεδιάζετε εσείς και το παιδί με πράγματα που το κάνουν να νιώθει χαρά, εικόνες από περιοδικά, φωτογραφίες από φίλους και συγγενείς κοκ.
Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξετε ένα βιβλίο για διάφορα συναισθήματα, όπου κάθε σελίδα θα είναι αφιερωμένη σε ένα (π.χ. μία σελίδα για τη χαρά, μία για τη λύπη κοκ.) Το παιδί μπορεί να σας πει π.χ. τι το κάνει να νιώθει ένα συναίσθημα και εσείς να το γράψετε στην αντίστοιχη σελίδα. Μπορεί μετά να κόψει μία σχετική εικόνα από ένα περιοδικό και να την κολλήσει στο βιβλίο ή να κάνει μια ζωγραφιά που ταιριάζει με το συναίσθημα.
Αυτή η δραστηριότητα είναι αρκετά διασκεδαστική για το παιδί, αν την κάνετε μαζί του. Μόνο του, μπορεί να δυσκολευτεί.
ChildEmotionalIntelligence_icon7 Παίξτε το παιχνίδι «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου …. τι βλέπω;»
Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός ή τοίχου. Κοιτάξτε στον καθρέφτη και πείτε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου …. τι βλέπω;» Κάντε μια γκριμάτσα και ονομάστε το συναίσθημα λέγοντας: «Βλέπω μια λυπημένη μαμά να με κοιτάζει» Γυρίστε στο παιδί και πείτε του: «Τώρα είναι η σειρά σου. Κοίταξε στον καθρέφτη και πες: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου …. τι βλέπω;» «Κάνε μια γκριμάτσα.» Βοηθήστε το παιδί να πει την επόμενη φράση, π.χ. «Βλέπω έναν χαρούμενο Γιώργο να με κοιτάζει.»
Το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί συνέχεια το ίδιο συναίσθημα που δείξατε εσείς πριν. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το παιδί να γίνει δημιουργικό μ’ αυτό το παιχνίδι. Συνεχίστε να παίζετε το παιχνίδι, για όσο χρόνο δείχνει ενδιαφέρον το παιδί.
ChildEmotionalIntelligence_icon2
ChildEmotionalIntelligence_icon4 Τα διαφορετικά συναισθήματα
Σας προτείνω να μην περιοριστείτε μόνο στα συνήθη συναισθήματα π.χ. χαρά, λύπη, θυμό κλπ. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων που είναι σκόπιμο να μπορεί να κατανοήσει το παιδί. Παραθέτουμε μερικά απ’ αυτά:

Ευχάριστα συναισθήματα
Αγάπη, Αισιοδοξία, Ανακούφιση, Άνετα, Αποδοχή, Απόλαυση, Ασφάλεια, Αυτοεκτίμηση, Αυτοπεποίθηση, Γαλήνη, Έκπληξη, Εκτίμηση, Ελευθερία, Έλξη, Ελπίδα, Εμπιστοσύνη, Ενθουσιασμός, Ενθάρρυνση, Επιβεβαίωση, Επιτυχημένος/Επιτυχημένη, Ευγνωμοσύνη, Ευθυμία, Ευτυχία, Ευχαρίστηση, Δικαιωμένος/Δικαιωμένη, Δυνατός/Δυνατή, Ζωντάνια, Ηρεμία, Ήσυχος/Ήσυχη, Θάρρος, Θαυμασμός, Ικανοποίηση, Ισοτιμία, Καλοσύνη, Κατανόηση, Κουράγιο, Ξεγνοιασιά, Οικειότητα, Περηφάνια, Περιέργεια, Πίστη, Πληρότητα, Σεβασμός, Σιγουριά, Στοργή, Συγκίνηση, Συμπάθεια, Συμπόνια, Συντροφικότητα, Τρυφερότητα, Τόλμη, Υπομονή, Φιλικά, Χαρά.

Δυσάρεστα συναισθήματα
Αγανάκτηση, Άγχος, Αγωνία, Αδικία, Αδύναμος/Αδύναμη, Αηδία, Αναστάτωση, Ανασφάλεια, Ανησυχία, Αντιπάθεια, Ανυπομονησία, Απελπισία, Απογοήτευση, Απομόνωση, Απόρριψη, Αποτυχημένος/Αποτυχημένη, Δειλία, Δυσαρέσκεια, Δυστυχία, Δυσφορία, Εγκατάλειψη, Εκδικητικότητα, Εκνευρισμός, Ενοχή, Ενόχληση, Εχθρότητα, Ζήλεια, Θλίψη, Θυμός, Κακία, Λύπη, Μειονεκτικά, Μίσος, Μελαγχολία, Μοναξιά, Ντροπή, Οργή, Πανικός, Παραμέληση, Πείσμα, Περιφρόνηση, Πικρία, Πληγωμένος/Πληγωμένη, Πόνος, Στεναχώρια, Σύγχυση, Ταλαιπωρία, Ταραχή, Τρακ, Τρόμος, Υπερένταση, Υπεροψία, Φθόνος, Φόβος.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων