29/6/23

Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας: Κορυφαία κόλπα και παιχνίδια ορθογραφίας!

Κάνει πολλά λάθη στην ορθογραφία; 3 τεχνικές για την μάθει ευκολότερα
πηγη


 Η ορθογραφία αποτελεί  σημαντικό μέρος της γλωσσικής ανάπτυξης και επικοινωνίας. Όμως, για πολλά παιδιά, το μάθημα της ορθογραφίας μπορεί να φαίνεται κουραστικό και δύσκολο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να ενισχυθεί η ορθογραφική γνώση των παιδιών, που μπορούν να γίνουν ακόμα πιο διασκεδαστικοί με τη συμμετοχή των γονέων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κορυφαία κόλπα και παιχνίδια ορθογραφίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εμπλουτίσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας.

Κόλπα και Παιχνίδια Ορθογραφίας:

  1. Ορθογραφικό Κυνήγι: Πέστε μια λέξη και ζητήστε από το παιδί σας να βρει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί που περιέχουν τους ίδιους ή παρόμοιους ήχους. Αυτό το παιχνίδι ενισχύει την αντίληψη του παιδιού για την αναλογία των ήχων και την ορθογραφική του ικανότητα.

  2. Στοιχείων Συνέχεια: Αρχίστε με μια αρχική λέξη και ζητήστε από το παιδί σας να προσθέσει ένα γράμμα κατά σειρά για να δημιουργήσει μια νέα λέξη.  Αυτό το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις ορθογραφικές συνήθειες και τους κανόνες.

  3. Ανακατεμένες Λέξεις: Επιλέξτε μια λέξη και ζητήστε από το παιδί σας να ανακατέψει τα γράμματα της για να βρει άλλες λέξεις. Αυτό το παιχνίδι βελτιώνει την αντίληψη του παιδιού για τη σύνθεση και τη δομή των λέξεων.

  4. Κρυπτολεξικό: Δημιουργήστε έναν πίνακα με γράμματα που έχουν ανακατευτεί και ζητήστε από το παιδί σας να βρει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί μέσα από αυτόν. Αυτό το παιχνίδι ενισχύει την αναζήτηση λέξεων και την ορθογραφία. 

     

 Η εκμάθηση της ορθογραφίας δεν χρειάζεται να είναι κουραστική και δύσκολη. Με τη χρήση παιχνιδιών και κόλπων ορθογραφίας, μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία διασκεδαστική και αποτελεσματική για τα παιδιά. Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με το παιχνίδι, οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ορθογραφικής ικανότητας των παιδιών τους και να δημιουργήσουν μια θετική στάση έναντι της γλώσσας και της γραπτής επικοινωνίας. 


Μανίνα Καούκη
Υπεύθυνη του χώρου της Ειδικής Διαπαιδαγώγησης 
στη Νέα Φιλαδέλφεια, Αττικής  
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Education
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
Παν Αθηνών AC Accredited Coach
Συγγραφέας Ειδ. Εκπαιδευτικών βιβλίων
 

Βιβλιογραφία:

  • Bear, D. R., Invernizzi, M., Templeton, S., & Johnston, F. (2019). Words Their Way: Word Study for Phonics, Vocabulary, and Spelling Instruction. Pearson.
  • Cunningham, P. M., & Allington, R. L. (2018). Classrooms That Work: They Can All Read and Write. Pearson.
  • Treiman, R. (2018). Why spelling? The benefits of incorporating spelling into beginning reading instruction. Current Directions in Psychological Science, 27(4), 269-274.