31/5/24

Δυσλεξία: Η κατάλληλη ηλικία κι ο αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσής της

Kindergarten Clip Art Images - Free Download on Freepik
πηγη


 Η ακριβής διάγνωση της ΔΥΣ-ΛΕΞΙΑΣ επιτυγχάνεται όταν ένα παιδί έχει θετικούς όλους τους νοητικούς, βιοψυχοκινητικούς, περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση, αλλά υστερεί περίπου 1,5 – 2 χρόνια στην ανάγνωση και στη γραφή σε σχέση με τους συνομήλικούς του.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα ήταν ασφαλής η διάγνωση να γίνει σε ηλικία 7 – 8 ετών, δηλαδή στα μέσα της Β΄ Δημοτικού.

Υπάρχουν κάποια κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο έχει ΔΥΣ-ΛΕΞΙΑ, πέρα από τις κοινές δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή. Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι:

• Φυσιολογικός δείκτης νοημοσύνης

• Επαρκείς ευκαιρίες μάθησης

• Μη εμφάνιση σοβαρών συναισθηματικών και κοινωνικών διαταραχών, κα.

Ποια είναι, όμως, τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους γονείς, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τους προκαλέσουν ανησυχία;;

1. Ορισμένοι λένε πως ανήκει στις μαθησιακές δυσκολίες, επειδή επηρεάζονται οι διαδικασίες της μάθησης. Αρχικά της ανάγνωσης κι έπειτα της ορθογραφημένης γραφής

2. Θεωρείται πως διαφέρει στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά τα σύμβολα, δηλαδή γράμματα, αριθμοί, κλπ

3. Δυσκολίες προκαλούνται στις γνωστικές διεργασίες, όπως είναι η μνήμη, η διαχείριση χρόνου, ο ρυθμός επεξεργασίας, αλλά και τα δύο είδη αντιλήψεων: η ακουστική κι η οπτική.

Με λίγα λόγια…

Ένα παιδί με ΔΥΣ-ΛΕΞΙΑ δυσκολεύεται στην ανάγνωση, την ορθογραφία, στα γλωσσικά μαθήματα, αλλά και στον γραπτό λόγο. Σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο και τις πνευματικές δυνατότητες που αναπτύσσονται τυπικά ή και ανώτερα του μέσου όρου. Η ΔΥΣ-ΛΕΞΙΑ αποτελεί έναν ήλιο και κάθε ακτίνα είναι η δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί, όπως για παράδειγμα δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία, κ.τ.λ.

Κάθε ακτίνα μπορεί να είναι μόνη της ή μαζί με άλλες.

Για την έγκαιρη κι αποτελεσματική διάγνωση τέτοιων μαθησιακών δυσκολιών οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους χορηγητές του Αθηνά Τεστ.

Το Αθηνά Τεστ είναι το πιο διαδεδομένο Αξιολογητικό Σταθμισμένο εργαλείο, του οποίου σκοπός είναι:

• ο εντοπισμός δυσκολιών μάθησης

• η παρέμβαση και πρόληψη των όποιων δυσκολιών

• η έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίσημους φορείς, όπως το σχολείο ή/και το ΚΕΔΑΣΥ

ΠΗΓΗ