27/11/15

Ένα animation βίντεο που αξίζει να δείτε μαζί με τα παιδιά σας!



untitled
πηγη

Η UNICEF προσπαθεί να προωθήσει το μήνυμα της αναγνώρισης όλων των παιδιών ως ισότιμων μελών της κοινωνίας και του σεβασμού απέναντι στα δικαιώματά τους. Δείτε  το σχετικό animation που δημιούργησε η Unicef προκειμένου να μας ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα.

Αξίζει πραγματικά!





Πηγη

24/11/15

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;



πηγη

Κάποτε οι αριστερόχειρες υποχρεούνταν να μάθουν να γράφουν με το δεξί, συχνά μάλιστα δια της βίας. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει: Η αριστεροχειρία δεν είναι “κουσούρι”, δεν συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες και το παιδί που την φέρει, δεν πρέπει να καταπιέζεται ή να αποτρέπεται.
Ζούμε σε ένα κόσμο που επικρατούν οι δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το «καλό», το συνηθισμένο, ενώ το αριστερό θεωρείται πιο «σπάνιο» και εξεζητημένο. Δεν είναι μακρινές οι εποχές που, με ένα ρατσιστικό κριτήριο, οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν ακόμα και με τη βία να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το «κουσούρι» τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, ορίζοντας δύο τύπους ανθρώπων: τους «δεξιόχειρες» (στους οποίους επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου) κα τους «αριστερόχειρες» (στους οποίους το πάνω χέρι έχει το δεξί ημισφαίριο).
Όλα σχεδόν τα παιδιά είναι αμφιδέξια, δηλαδή χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία περίπου αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη επιδεξιότητα όταν χρησιμοποιούν το ένα από τα δύο χέρια, συνήθως το δεξί. Όταν μιλάμε για διάκριση, αναφερόμαστε στην εδραίωση της πλευρίωσης. Πλευρίωση ονομάζεται η κυριαρχία της μιας πλευράς του σώματος (μάτι, χέρι, πόδι και αυτί), η οποία ονομάζεται ενεργητική. Μερικά παιδιά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους μέχρι τα 5 ή τα 6 τους, όταν δηλαδή αρχίζουν να γράφουν οπότε γίνεται και η τελική επιλογή. Μη ομοιογενής πλευρίωση μπορεί να σημαίνει νευροψυχολογική ανωριμότητα και συχνά συνδέεται με δυσκολίες προσανατολισμού στον χώρο. Διαταραχές της πλευρίωσης επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης της γραφής.
πηγη

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;
Ένας τρόπος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το επικρατές χέρι του παιδιού είναι μέσα από την παρατήρηση του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η επικράτηση του ενός χεριού συνοδεύεται και από την επικράτηση του αντίστοιχου ποδιού, ματιού, αυτιού.
Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την προτίμηση που έχει το παιδί μας είναι οι εξής:
- Προτρέπουμε το παιδί να κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα, από ένα σωλήνα ή ένα μεγενθυτικό φακό
- Ζητάμε από το παιδί να βάλει το ρολόι στο αυτί του
- Ζητάμε από το παιδί να πετάξει μία μικρή μπάλα με το ένα χέρι
- Προσφέρουμε στο παιδί το αγαπημένο του γλύκισμα και παρατηρούμε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να το πάρει
- Βάζουμε το παιδί να κάνει κουτσό από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη
- Ζητάμε από το παιδί να ισορροπήσει στο ένα πόδι
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται η ποιότητα εκτέλεσης πράξεων από την αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος
Επιδημιολογικά στοιχεία
Με τα ως τώρα στατιστικά δεδομένα, ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού). Τώρα, όμως τα πράγματα αλλάζουν και η ζυγαριά δείχνει να τείνει να ισορροπήσει, καθώς ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες. Όπως δηλώνει και καθηγητής Βιολογίας Alexander Dubov «ο αριθμός των αριστερόχειρων μωρών που γεννήθηκαν μέσα στο 2005 είναι διπλάσιος από αυτά που γεννήθηκαν το 1990». Αν και οι δύο γονείς είναι αριστερόχειρες το παιδί έχει περίπου 50% πιθανότητες να είναι αριστερόχειρας.
Ο ρόλος των γονέων
Παλαιότερα οι γονείς προσπαθούσαν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τους αριστερόχειρες γιατί πίστευαν πως είναι λανθασμένη συνήθεια που θα έχει συνέπειες στο σχολείο. Σήμερα γνωρίζουμε πως οι αριστερόχειρες δεν αντιμετωπίζουν απολύτως καμία μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι μύθος η αντίληψη πως δεν είναι καλλιγράφοι. Η πίεση που ασκείται στον αριστερόχειρα να αλλάξει το χέρι που χρησιμοποιεί το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να του προκαλέσει σύγχυση και να κάνει πιο δύσκολο το να μάθει να γράφει αφού υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσει το λιγότερο επιδέξιο χέρι του.
Προσοχή!
Αν ένα παιδί χρησιμοποιεί εμφανώς περισσότερο το ένα από τα δύο του χέρια πριν από την ηλικία των 18 μηνών, πρέπει να το αναφέρουμε στον παιδίατρο γιατί μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος στην εξέλιξη της κίνησης.
Info
Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα κατάστημα με γραφική ύλη, ψαλίδια, στυλό και πολλά άλλα αξεσουάρ σχεδιασμένα ειδικά για αριστερόχειρες.
Σχετικά links
Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός-Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης

23/11/15

Η διαίρεση μέσα από κάρτες!



πηγη

Ένα κεφάλαιο που δυσκολεύει αρκετούς μαθητές είναι η διαίρεση...



20/11/15

Δυσλεξία: Στοχευμένες ενέργειες στην τάξη...



πηγη

Δυσλεξία: Στοχευμένες ενέργειες στην τάξη...

Ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης.



19/11/15

Εξαιρετικό βίντεο για τον αυτισμό! Αξίζει να το δείτε όλοι!



πηγη

Όλα τα παιδιά έχουν ταλέντα!

Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν.


Πηγή

17/11/15

Αυτισμός: Ο ρόλος της βαζοπρεσσίνης στην κοινωνική συμπεριφορά



πηγη

Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος συνήθως δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων γύρω τους και να διατηρήσουν βλεμματική επαφή. Αυτές οι δυσκολίες κοινωνικής ένταξης οφείλονται πιθανώς στα χαμηλά επίπεδα βαζοπρεσσίνης στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μελέτησαν μια ομάδα παιδιών με αυτισμό και διαπίστωσαν ότι όσα από αυτά είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βαζοπρεσσίνης στο αίμα τους ήταν και αυτά που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες κοινωνικές δυσκολίες.

Βάσει της διαπίστωσης αυτής, οι ερευνητές ξεκίνησαν κλινική δοκιμή η οποία περιελάμβανε θεραπεία με βαζοπρεσσίνη.
Η βαζοπρεσσίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Τα νευροπεπτίδια είναι μόρια που ομοιάζουν των πρωτεϊνών και τα οποία χρησιμοποιούν οι νευρώνες του εγκεφάλου ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η βαζοπρεσσίνη συγκεκριμένα συμβάλλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Πειράματα έχουν υποδείξει ότι η θεραπεία με βαζοπρεσσίνη βελτιώνει τη μνήμη και τις κοινωνικές δεξιότητες σε άτομα που δεν πάσχουν από αυτισμό.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν ένα κοινωνικό χαρακτηριστικό που περιγράφεται ως «η θεωρία του νου» (theory of mind). Πρόκειται για την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας έχουν διαφορετική οπτική γωνία από τη δική μας.
πηγη

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης στο αίμα αντανακλούν με ακρίβεια τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης στον εγκέφαλο βάσει δείγματος 28 ατόμων. Στη συνέχεια, συνέλεξαν δείγμα 159 παιδιών ηλικία 3 έως 12 ετών. Από αυτά τα παιδιά, 57 έπασχαν από αυτισμό, 47 αναπτύσσονταν φυσιολογικά όμως είχαν αδερφό ή αδερφή με αυτισμό και 55 αναπτύσσονταν φυσιολογικά χωρίς να έχουν αδερφό ή αδερφή με αυτισμό.
Τα παιδιά αξιολογήθηκαν ως προς τις γνωστικές τους δεξιότητες, την κοινωνική τους ανταπόκριση, τη θεωρία του νου και την ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων. Λήφθηκαν επίσης αιματολογικά δείγματα ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα της βαζοπρεσσίνης.
Σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που δεν έπασχαν από αυτισμό, ασχέτως των επιπέδων βαζοπρεσσίνης στο αίμα τους, πέτυχαν παρόμοιες βαθμολογίες στα τεστ της θεωρίας του νου. Αντιθέτως, στα παιδιά με αυτισμό τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης ήταν ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα τεστ της θεωρίας του νου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα υγιή παιδιά παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα βαζοπρεσσίνης χωρίς να εκδηλώνουν δυσκολίες κοινωνικής ανταπόκρισης, οπότε τα επίπεδα του μορίου δεν μπορούν από μόνα τους να εξηγήσουν το κοινωνικό έλλειμμα που παρατηρείται στον αυτισμό. Εκτιμούν όμως ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία με βαζοπρεσσίνη προς βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς στα παιδιά με αυτισμό. Παράλληλα, αιματολογικοί δείκτες, όπως τα επίπεδα της βαζοπρεσσίνης, μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την ακρίβεια της διάγνωσης και να παράσχουν αντικειμενικό μέτρο αξιολόγησης για την ανταπόκριση του ατόμου σε μια θεραπεία.

Πηγή

15/11/15

13/11/15

Ουσιαστικά και Επίθετα (Κάρτες) υλικό



Εγώ θα σας μιλήσω για 
τα ουσιαστικά. 
Κι εγώ θα σας μιλήσω 
για τα επίθετα. 
ουσιαστικά επίθετα
πηγη

Υλικό σε καρτέλες για την τάξη και όχι μόνο!


Ουσιαστικά και Επίθετα




8/11/15

Πεντάχρονος με τηλεπάθεια «σαστίζει» την επιστημονική κοινότητα (βίντεο)



Πεντάχρονος με τηλεπάθεια «σαστίζει» την επιστημονική κοινότητα (βίντεο)
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν την εντυπωσιακή περίπτωση ενός πεντάχρονου «σοφού» που επιδεικνύει ικανότητες τηλεπάθειας.
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στράφηκε στον μικρό Ράμζες Σανγκίνο από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια όταν η μητέρα του άρχισε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο βίντεο που τον δείχνουν να μαντεύει τυχαία νούμερα σε κάρτες που δεν μπορούσε να δει.
2E21CF7C00000578 3305206 image a 42 1446725415607
O Ramses μαθαίνει ήδη επτά γλώσσες και είναι σε θέση να λύνει σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις. Έχει διαγνωσθεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Τα βίντεο που δημοσίευσε η μητέρα του διαδικτυακά τράβηξαν την προσοχή της νευροεπιστήμονα Δρ Νταϊάν Πάουελ, πρώην ακαδημαϊκό της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με εκπαίδευση στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η Δρ Πάουελ υποστηρίζει ότι η τηλεπάθεια αποτελεί ίσως εναλλακτική μορφή επικοινωνίας μεταξύ ενός αυτιστικού παιδιού και των γονέων του, δεδομένου ότι, όπως η ίδια δηλώνει, ένα παιδί με αυτισμό «θέλει απεγνωσμένα να επικοινωνήσει μαζί τους, όμως δεν μπορεί».
2E21CFF400000578 3305206 image m 48 1446725508911
Η νευροεπιστήμονας έχει εντάξει τον Ράμζες σε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την τηλεπάθεια ώστε να μελετήσει σε βάθος τις μοναδικές του ικανότητες. Η ίδια έχει συναντήσει και άλλα παιδιά με αυτισμό που επιδεικνύουν ικανότητες τηλεπάθειας και τώρα επιθυμεί να εξετάσει το φαινόμενου σε ένα πιο ελεγχόμενο και οργανωμένο πλαίσιο.
Η Δρ Πάουελ χαρακτηρίζει τον Ράμζες ως «ένα από τα πιο έξυπνα πεντάχρονα στον πλανήτη».
Η μητέρα του αγοριού ευελπιστεί πως θα βρεθεί ένα ειδικό σχολείο για τον Ράμζες, καθώς δεν κατάφερε να ενταχθεί ομαλά στο συμβατικό σχολείο. Στην αρχή η δασκάλα του τον είχε συμπαθήσει και τον φώναζε «μικρό καθηγητή», όμως η σχέση τους γρήγορα άλλαξε όταν ο Ράμζες άρχισε να διορθώνει την ορθογραφία και τα μαθηματικά της! Τότε και εκείνη άρχισε να τον απομονώνει από τα άλλα παιδιά και η μητέρα του τον απομάκρυνε από το σχολείο. Πλέον του παρέχει κατ' οίκον διδασκαλία.
Η Δρ Πάουελ ευελπιστεί πως θα εξασφαλίσει στον Ράμζες ένα είδος χορηγίας ώστε να μπορέσει να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο για χαρισματικά αυτιστικά παιδιά. «Ο Ράμζες είναι ένας από τους κορυφαίους πέντε σοφούς στον κόσμο. Πρέπει να βρίσκεται σε ένα ειδικό σχολείο ώστε να αξιοποιηθεί η νοημοσύνη του και να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του», δηλώνει η επιστήμονας

 Πηγή

7/11/15

Μαθαίνω τους χρόνους των ρημάτων με τη Ριρή και την παρέα της! (Υλικό)




Χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από καρτέλες και με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο διδασκαλίας!