Άρθρα που αφορούν την ενημέρωση σε θέματα ειδικής αγωγής,εκπαίδευσης,ψυχολογίας,λογοθεραπείας,εργοθεραπείας και πολλά άλλα.
31/5/16
30/5/16
"Υπέρ-δομή" Ελεύθερο λογισμικό για την εκπαιδευση παιδιών με αυτισμό
Οι τεχνολογίες στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
Το έργο "Υπέρ-δομή" είναι έργο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια της κατηγορίας πράξεων 1.1.4.α - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο αναπτύχθηκαν πρότυπες υπερμεσικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο περιβάλλον του λογισμικού «LT125DP» και θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού». Χαρακτηριστικά αυτών των εφαρμογών είναι ο υψηλός βαθμός διαδραστικότητας, η παραμετροποίησή τους, η διαβάθμισή τους όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού τους από τους χρήστες εκπαιδευτικούς.
πηγη |
Το έργο υλοποιήθηκε σε συνέργεια με το έργο
«Ευ-δομή» (επίσης έργο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), ένα εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα,
όπου οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με τη χρήση λογισμικού
αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δημιουργούν εξειδικευμένο
εκπαιδευτικό υλικό (σε ψηφιακή ή και έντυπη μορφή), με στόχο τη βελτίωση
των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών
και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού».
Ελεύθερο λογισμικό!
Το λογισμικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου είναι διαθέσιμο σε όλους τους εκπαιδευτικούς.Περισσότερες πληροφορίες
Πηγη
24/5/16
23/5/16
Βρήκαν το κέντρο της… αντίστασης σε ό,τι αποσπά την προσοχή
πηγη |
Η ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε κάτι, αγνοώντας οτιδήποτε οπτικό την αποσπά, ρυθμίζεται από ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Σε πειράματα που έκαναν με πιθήκους διαπίστωσαν ότι το δίκτυο βρίσκεται στον πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και τα κύτταρά του αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να διηθούν τις οπτικές πληροφορίες και να αγνοούν ταυτοχρόνως όλες τις «παρεμβολές».
Η ανακάλυψηαυτή μπορεί στο μέλλον να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και η σχιζοφρένεια, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Neuron», κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ζώων, την ώρα που παρακολουθούσαν κινώντας μόνο τα μάτια τους διάφορα αντικείμενα που εμφανίζονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος υπήρχαν διάφορες οπτικές «παρεμβολές», άλλες εκ των οποίων αγνοούσαν οι πίθηκοι και άλλες όχι.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισήγαγαν τις καταγραφές τους σε ένα σύστημα αποκωδικοποίησης, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μιμείται τους υπολογισμούς που κάνει ο εγκέφαλος όταν εστιάζει κάπου την προσοχή του.
Ο αποκωδικοποιητής μπορούσε με μεγάλη ακρίβεια να «προβλέπει» που θα εστίαζαν οι πίθηκοι την προσοχή τους και μάλιστα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν κοιτάξουν τα ζώα προς εκείνη την κατεύθυνση.
Με την ίδια ακρίβεια μπορούσε να υπολογίσει και αν θα αποσπούσε ένα οπτικό ερέθισμα την προσοχή των ζώων ή όχι.
Επιπλέον, αλλάζοντας λίγο τις καταγραφές οι ερευνητές μπορούσαν να μεταβάλλουν την ικανότητα του αποκωδικοποιητή να «εστιάζει» σε κάποιες εικόνες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της εστίασης της προσοχής, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χούλιο Μαρτίνεζ-Τρουτζίλο, από το Τμήμα Φυσιολογίας του ΜακΓκιλ.
Και πρόσθεσε πως η νέα ανακάλυψη ίσως μπορεί να ρίξει φως στους λόγους για τους οποίους παρουσιάζουν έλλειμμα προσοχής οι πάσχοντες από ορισμένα νευρολογικά νοσήματα, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και η σχιζοφρένεια.
Πηγη
21/5/16
Γάντια που μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε λέξεις κατασκεύασαν αμερικανοί φοιτητές (Βίντεο)
πηγη |
Γάντια που μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε λέξεις κατασκεύασαν αμερικανοί φοιτητές (Βίντεο)
Δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησαν ένα γάντι, που μετατρέπει τη νοηματική γλώσσα σε ήχο, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα στην επικοινωνία.Οι Navid Azodi και Thomas Pryor μάλιστα, κέρδισαν για την κατασκευή τους το ποσό των 10.000 δολαρίων.
πηγη |
Το γάντι λειτουργεί με παρόμοια διαδικασία με εκείνη της εφαρμογής Siri της Apple.
Η συσκευή αναγνωρίζει και καταγράφει την κίνηση και θέση των χεριών πριν τη μεταφέρει ασύρματα μέσω Bluetooth σε υπολογιστή. Στη συνέχεια, αλγόριθμοι αναγνωρίζουν τι έχει ειπωθεί και το μετατρέπουν σε λέξεις που ακούγονται δυνατά.
"Πολλές από τις συσκευές που έχουν δημιουργηθεί για ανθρώπους με
προβλήματα ακοής, δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιούνται καθημερινά. Το
γάντι αυτό είναι ελαφρύ, φοριέται μόνο στο μέρος της παλάμης και
επιτρέπει όλες τις κινήσεις της καθημερινότητας, όσο ένα ζευγάρι
ακουστικά ή ένα ζευγάρι φακών επαφής", είπε ο Pryor.
Δείτε το βίντεο:
Δείτε το βίντεο:
Πηγη
20/5/16
Τραυλισμός και θεραπείες: Μύθοι και αλήθειες
πηγη |
«Ο εξελικτικός τραυλισμός είναι διαταραχή στη ροή της ομιλίας, η οποία εμφανίζεται σε 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Στη μετέπειτα ζωή τους, όμως, παραμένει μόνο σε 1% από αυτά. Το πρόσωπο που τραυλίζει (ΠπΤ) μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.α. Όταν το ΠπΤ αρχίσει να κατανοεί τις δυσχέρειες στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή ακόμη και το να συμμετέχει σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη ζωή του προσώπου που τραυλίζει.
Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα προσώπων που τραυλίζουν υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τα πρόσωπα αυτά ή οι γονείς παιδιών που τραυλίζουν μπορούν να απευθυνθούν σε λογοπεδικό για να αξιολογηθεί η δυσκολία και να ενταχθούν στο καταλληλότερο θεραπευτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις με διαφορετικές χρονικές διάρκειες και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται το πρόσωπο που τραυλίζει (ΠπΤ), εντάσσεται στην καταλληλότερη για αυτό θεραπεία.
Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το παιδί που αρχίζει να τραυλίζει στο να μην εδραιωθεί ο τραυλισμός του ή, όταν εδραιώνεται, να μπορέσει να τον διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Επομένως, η θεραπεία για τον τραυλισμό στα παιδιά σχολικής ηλικίας, όταν έχει εδραιωθεί ο τραυλισμός και στους ενήλικες δεν οδηγεί σε ίαση, ενδυναμώνει όμως το ΠπΤ να διαχειριστεί αποτελεσματικά την επικοινωνία του και τον τραυλισμό του».
Τα παραπάνω αναφέρει η λογοπεδικός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Καλαϊτζίδου. Προσθέτει ότι σε μία προσπάθεια για ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση τα μέλη της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας (ΟΕΕΔΡΟ) του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών (ΠΣΛ) έχουν να σημειώσουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή στη ροή της ομιλίας με πολυπαραγοντική αιτιολογία και πολυεπίπεδα χαρακτηριστικά. Αναγνωρίζονται λεκτικά, σωματικά, ψυχολογικά χαρακτηριστικά και συνέπειες στην καθημερινή επικοινωνία και την ευρύτερη λειτουργικότητα του προσώπου που τραυλίζει. Ο τραυλισμός ξεκινά συνήθως μεταξύ του 2ου και του 5ου έτους ζωής του παιδιού - σπανιότερα και στη σχολική ηλικία. Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα τραυλισμό. Κάποια από αυτά (1% του γενικού πληθυσμού) θα εδραιώσουν τον τραυλισμό τους και η δυσχέρεια ροής ομιλίας θα τα συνοδεύει στη μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή τους.
Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων, μπλοκαρίσματα και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και του σώματος που συνοδεύουν την προσπάθεια για ομιλία. Το ΠπΤ γνωρίζει ακριβώς αυτό που θέλει να πει, αλλά δυσκολεύεται στη ροή της ομιλίας.
Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα μειονεξίας, ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε σχεδόν πλήρη απομόνωση και σιωπή, ορισμένες φορές και σε ακραίες αντιδράσεις απόγνωσης.
Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν γίνονται συχνά αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται, αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις και ο κοινωνικός τους ρόλος προσδιορίζεται από τη διαταραχή τους και όχι από την αξία του προσώπου τους.
Παλαιότερες θεωρίες προσπάθησαν να συνδέσουν την αιτιολογία του τραυλισμού με ψυχολογικά και ψυχοπαθολογικά αίτια. Οι θεωρίες αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες, αφού πρόσφατες μελέτες αναγνωρίζουν τον τραυλισμό ως διαταραχή με οργανική (κληρονομική) προδιάθεση που ενεργοποιείται και εδραιώνεται με την συμμετοχή γλωσσικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η λογοθεραπευτική αξιολόγηση αμέσως μετά την εμφάνισή των πρώτων συμπτωμάτων και η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εδραίωση του εξελικτικού τραυλισμού. Η κατάλληλη θεραπεία στα παιδιά σχολικής ηλικίας, στους εφήβους και στους ενηλίκους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα του τραυλισμού και τις επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές τους. Η λογοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή στην ομιλία, αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί και αισθάνεται κάποιος στην επικοινωνία με τους άλλους. Οι παρεμβάσεις από άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στις περιπτώσεις που απαιτούνται, είναι επικουρικές στις κλινικές παρεμβάσεις του λογοθεραπευτή. Μη λογοθεραπευτικές παρεμβάσεις συνήθως δεν είναι από μόνες τους αποτελεσματικές».
Τα παραπάνω αναφέρονται για τον εξελικτικό τραυλισμό, την δυσκολία στην οποία αναφέρονται οι περισσότεροι γονείς όταν ομολογούν: «Νομίζω πως το παιδί μου τραυλίζει». Άλλες διαταραχές ροής της ομιλίας είναι ο βατταρισμός, ο τραυλισμός ψυχογενούς αιτιολογίας και ο τραυλισμός νευρογενούς αιτιολογίας.
Μύθοι και αλήθειες για τον τραυλισμό
Η αλήθεια είναι ότι ο τραυλισμός:
• Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
• Δεν τον προκαλούν οι γονείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι καθοριστικός.
• Τα παιδιά που δεν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στη νηπιακή ηλικία έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού.
• Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης.
Το πρόσωπο που τραυλίζει:
• Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να οργανώσει τη σκέψη του πριν μιλήσει.
• Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον τραυλισμό του.
• Μπορεί να έχει αποτελεσματική επικοινωνία είτε τραυλίζει είτε όχι.
Είναι μύθος ότι:
• Ο τραυλισμός θα περάσει από μόνος του, όταν μεγαλώσει το πρόσωπο που τραυλίζει
• Είναι ψυχολογική διαταραχή.
• Το άγχος προκαλεί τον τραυλισμό.
• Η γρήγορη ταχύτητα της ομιλίας ευθύνεται για τον τραυλισμό.
• Το πρόσωπο που τραυλίζει φταίει για την ομιλία του.
• Όταν ζητάτε από το πρόσωπο που τραυλίζει να μιλήσει πιο αργά ή να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε, το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.
• Όταν ζητάτε από το πρόσωπο που τραυλίζει να πάρει μία αναπνοή ή να ηρεμήσει, το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.
• Η προσπάθεια αποφυγής και απόκρυψης του τραυλισμού βοηθά.
Η ΟΕΕΔΡΟ είναι μία επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, η οποία ασχολείται με την προώθηση επιστημονικών, ερευνητικών και επαγγελματικών θεμάτων που αφορούν τις διαταραχές της ροής της ομιλίας και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των προσώπων που τραυλίζουν.
Πηγη
19/5/16
Αυτισμός: Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής
πηγη |
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό κινδυνεύουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως προκύπτει από νέα σουηδική μελέτη.
Τη νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους, πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό την ψυχίατρο Τάτγια Χιρβικόσκι.
Η Σουηδία τηρεί εδώ και δεκαετίες μία σειρά από αναλυτικά μητρώα για σχεδόν 100 διαφορετικές ασθένειες, ιατρικές πράξεις και παραμέτρους της υγείας, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Επιδημιολογία για ερευνητικούς σκοπούς.
Επιπλέον, τηρεί ιατρικό φάκελο για κάθε κάτοικό της από την ημέρα της γέννησής του, γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την επιδημιολογική έρευνα.
Οι πάσχοντες από αυτισμό είχαν διαγνωστεί το 1987 ή αργότερα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ανακάλυψαν κατ’ αρχήν ότι η θνησιμότητα στα άτομα με αυτισμό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, οι ασθενείς με αυτισμό είχαν προσδόκιμο επιβίωσης μειωμένο κατά 16 χρόνια κατά μέσον όρο, αλλά αυτό ήταν συνάρτηση και των τυχόν συνοδών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Έτσι, όσοι είχαν και σχετιζόμενη μαθησιακή δυσκολία, είχαν προσδόκιμο επιβίωσης τρεις δεκαετίες χαμηλότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, με την μέση ηλικία θανάτου για τη συγκεκριμένη ομάδα να είναι τα 39 έτη και κύρια αιτία θανάτου την επιληψία.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό σχετίζονται αυτισμός και επιληψία.
Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από αυτισμό δίχως συνοδή μαθησιακή δυσκολία, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης που έφθανε τα 58 έτη, με κύρια αιτία θανάτου την καρδιοπάθεια και εν συνεχεία την αυτοκτονία.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με αυτισμό έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους άνδρες.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα είναι «σοκαριστικά και αποθαρρυντικά» και αποτελούν ένδειξη ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση για να γίνουν έρευνες και να αυξηθούν οι γνώσεις για την βιολογία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού».
Πηγη
18/5/16
Μαθαίνω τις καταλήξεις των ουσιαστικών. Διαδραστικά on line παιχνίδια
Μαθαίνω τις καταλήξεις των ουσιαστικών μέσα από τον υπολογιστή.
Διαδραστικά on line παιχνίδια
πηγη |
Οι καταλήξεις των ουσιαστικών
Βρες την σωστή κατάληξη
17/5/16
Πως με γλωσσοπίεστρα (ή ξυλάκια χειροτεχνίας) μπορώ να ακονίσω το μυαλό του παιδιού; Ιδέα..
Ένα από τα πιο διαχρονικά παιχνίδια για τα παιδιά που ακονίζουν το μυαλό είναι τα Παζλ!
Είναι ένα παιχνίδι που βοηθάει στη μνήμη, την κατανόηση του σχηματισμού μιας εικόνας, στον οπτικοκινητικό συντονισμό, την λεπτή κινητικότητα,την επίλυση προβλημάτων και σε τόσα άλλα...
Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί!
Πόσο μάλλον αν το φτιάξετε μαζί του κιολας!!!
Θα χρειαστείτε γλωσσοπίεστρα ή ξυλάκια χειροτεχνίας, μπογιές και ότι άλλο βάλει η φαντασία σας..
Όταν είναι έτοιμο, ανακατέψτε τα κομμάτια και ζητήστε από το παιδί να το φτιάξει.
Το βίντεο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα και φυσικά να πάρετε ιδέες για τις δημιουργίες σας.
Καλή διασκέδαση!
Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
MA Special Education
Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
MA Special Education
16/5/16
Κάνε την άσκηση με τον συνδετήρα! Λεπτή κινητικότητα και συντονισμός
Κάνε την άσκηση με τον συνδετήρα!
Μια πολύ καλή άσκηση για τον συντονισμό ματιού – χεριού και
για την λεπτή κινητικότητα του χεριού, είναι η άσκηση με τους συνδετήρες…
Δώστε στο παιδί συνδετήρες και ζητήστε του να σας φτιάξει
ένα κολιέ, ή ένα βραχιόλι..ή κάτι που να το κρεμάσετε.
Θα χρειαστούμε
Ένα κουτί με συνδετήρες
και πολύ
φαντασία!
Ζητήστε από το παιδί να περάσει τον ένα συνδετήρα μέσα στον
άλλο, σιγά σιγά θα αρχίσει να δημιουργείται μια γιρλάντα…
Αν θέλετε να τραβήξετε περισσότερο το ενδιαφέρον των
μικρών μας φίλων, χρησιμοποιήστε χρωματιστούς ή με ρίγες συνδετήρες!
Καλή Διασκέδαση!
Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
MA Special Education
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)