17/9/15

Οι αλλαγές στο παιδί κατά την περίοδο της προεφηβείας



πηγη
Εάν το παιδί σας είναι στην ηλικία των 9 χρονών και παρατηρείτε να αλλάζει η συμπεριφορά του, τότε ίσως να ξεκινάει το στάδιο της προεφηβείας. Η προεφηβεία, δηλαδή το ηλικιακό διάστημα μεταξύ 9 και 13 ετών είναι καθοριστικό για να προετοιμαστεί το παιδί για την εφηβεία και τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στη ζωή του. Κατά την προεφηβεία τα παιδιά αποχαιρετούν την παιδική τους αθωότητα και αρχίζουν να διεκδικούν. Οι γονείς ξεκινούν σιγά - σιγά να νιώθουν ότι το παιδί τους μεγαλώνει και το διαπιστώνουν από τις αλλαγές που γίνονται τόσο στο σώμα όσο και στον τρόπο συμπεριφορά του παιδιού τους. 

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την περίοδο αυτή και να εξηγήσετε στο παιδί σας για τις αλλαγές που θα βιώσει, ώστε να αποφύγετε μελλοντικά την εσωστρέφεια και τα απότομα συναισθηματικά ξεσπάσματα. 
 Προετοιμάστε το παιδί σας με απλά λόγια για τις μελλοντικές σωματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν
Ένα παιδί 9-13 ετών πρέπει να κατανοήσει τις βασικές γραμμές της εφηβικής ανάπτυξης. Βοηθήστε να αγαπήσει το παιδί σας τις αλλαγές που θα παρατηρεί στο σώμα του. Προσέξτε όμως, γιατί κάποιες αλλαγές όπως για παράδειγμα η εμφάνιση της ακμής μπορεί να μην είναι καλοδεχούμενες από το ίδιο το παιδί σας, οπότε εξηγείστε πως οι αλλαγές αυτές είναι παροδικές και ότι ευθύνονται λόγω της αύξησης των ορμονών στα παιδιά. 

Η σκέψη του γίνεται πιο σύνθετη
Οι αλλαγές στον εγκεφαλικό φλοιό του εφήβου τον κάνει να σκέφτεται πιο θεωρητικά ζητήματα όπως την έννοια του Θείου, τη φιλία ακόμη και το θάνατο με έναν αφηρημένο τρόπο. Μέχρι τώρα τις διάφορες πληροφορίες τις δέχονταν επιφανειακά και γι αυτό η ερμηνεία τους ήταν μέσα από το πρίσμα της παιδικής αθωότητας. Τώρα αυτόματα το παιδί συνειδητοποιεί ότι καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που νόμιζε και αυτό στην αρχή μπορεί να το απογοητεύσει, γιατί δε θα μπορεί να διαχειριστεί όλες τις πληροφορίες. 

Μείνετε κοντά στο παιδί σας
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εδραιώσετε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Καταρχάς εξηγήστε του ότι μπορεί να σας ρωτάει ό,τι θέλει όσο ανόητο κι αν είναι και διαβεβαιώστε το ότι θα λάβει ειλικρινείς απαντήσεις. Μιλήστε περισσότερο με το παιδί σας και φροντίστε ο λόγος σας να είναι απλός και κατανοητός. 

Η προεφηβεία μία περίοδος αλλαγής και για εσάς
Η σχέσεις μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και εξελίσσονται. Η προεφηβεία σας δίνει όλο το χρόνο για να προετοιμαστείτε και να εξελίξετε τη σχέση σας με το παιδί σας. Παράλληλα με τις αλλαγές που βιώνει το παιδί σας σε επίπεδο βιολογικό, ψυχικό και νοητικό αλλάζει και ο γονεϊκός ρόλος που πρέπει να αναλάβετε και εσείς. Προετοιμαστείτε για το πώς πρέπει να σταθείτε δίπλα στον έφηβο διαβάζοντας σχετικά βιβλία λαμβάνοντας συμβουλές από ειδικούς κ.α