28/9/15

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας εάν δυσκολεύεται στην ανάγνωση!



πηγή

Υπάρχουν παιδιά που μπορούν και διαβάζουν με ιδιαίτερη ευκολία, υπάρχουν όμως και άλλα που δεν τους βγαίνει τόσο φυσικά, συναντούν δυσκολίες με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται. Η ικανότητα της ανάγνωσης, εκτός από δυνατότητες αποκωδικοποίησης, προϋποθέτει σωστή αναγνώριση λέξεων αλλά και κατανόηση κειμένου. Όταν το παιδί σας συναντάει δυσκολίες στην ανάγνωση, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με τους ήχους και τη σημασία των λέξεων. Μέσω συνεχούς πρακτικής, βοηθήστε το να αποκτήσει ευφράδεια στο λόγο. Αν εξακολουθεί να δυσκολεύεται, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια από τα οποία πηγάζει το πρόβλημα.

Φωνήματα και φθόγγοι
Για να μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν, αλλά και να καταλαβαίνουν μεγάλες λέξεις, πρέπει πρώτα να μπορούν να διαβάζουν τους ανεξάρτητους ήχους που εμπεριέχονται μέσα σε αυτές. Τα παιδιά που δυσκολεύονται στο διάβασμα, δε μπορούν να αναγνωρίσουν την ομοιοκαταληξία στις λέξεις ή τις συλλαβές. Οι γονείς πρέπει να διαβάζουν στα παιδιά βιβλία που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ομοιοκαταληξία και να τα ενθαρρύνουν να παίζουν στον υπολογιστή παιχνίδια που μπορούν να τα βοηθήσουν. Μέσω σωστής και συνεχούς εξάσκησης το παιδί θα παρουσιάσει βελτίωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Αποκωδικοποιήση
Η σωστή προφορά των γραμμένων λέξεων, αποτελεί ένα επίσης σημαντικό κομμάτι της ανάγνωσης. Τα παιδιά που παρουσιάζουν πρόβλημα, συνήθως όταν διαβάζουν κολλάνε στις λέξεις γιατί δε μπορούν να τις προφέρουν. Η αποκωδικοποίηση των λέξεων μπορεί εύκολα να βελτιωθεί με την εξάσκηση. Βάλτε το παιδί να γράφει γράμματα, email ή σημειώματα σε φίλους και γνωστούς. Καθώς τα γράφει, ζητήστε του να συνδυάζει τους ήχους που αντιστοιχούν στο κάθε γράμμα.
Λεξιλόγιο
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεραστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανάγνωση, είναι να γνωρίζει το παιδί τη σημασία των λέξεων. Καλό λοιπόν είναι να διαβάζετε στο παιδί σας καθημερινώς, προκειμένου να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του. Κάθε φορά που δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία μιας λέξης ή μιας πρότασης, διακόψτε την ανάγνωση και εξηγήστε του τι ακριβώς σημαίνει αυτό που του διαβάζετε. Επίσης, μπορείτε να του περιγράφετε αστεία περιστατικά ή να του διηγείστε ιστορίες χρησιμοποιώντας άγνωστες για εκείνο λέξεις. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο του ευχάριστα. Αφομοιώνει χωρίς να κουράζεται...
Ευφράδεια
Τα παιδιά που διαβάζουν αργά και με περίεργο τρόπο, έχουν πρόβλημα ευφράδειας. Δε μπορούν δηλαδή να διαβάσουν με σωστή ταχύτητα και ακρίβεια. Σύμφωνα με το kidshealth, το παιδί μπορεί να βοηθηθεί αν διαβάζει δυνατά γιατί έτσι συνειδητοποιεί ότι η ανάγνωση μπορεί να είναι και μια ευχάριστη διαδικασία. Δοκιμάστε να του διαβάζετε καθημερινά σωστά και με ευφράδεια, ώστε να αποτελείτε γι’αυτό παράδειγμα προς μίμηση. Επιπλέον μια καλή μέθοδος που σίγουρα βοηθάει στην απόκτηση ευχέρειας λόγου, είναι η επανάληψη. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει ξανά και ξανά τα αγαπημένα του βιβλία ή ποιήματα, ώστε να βελτιώνει την άρθρωση και την εκφραστικότητα του.
Κατανόηση κειμένου
Τα παιδιά που δε μπορούν να συνοψίσουν αυτό που έχουν διαβάσει, έχουν πρόβλημα στην κατανόηση κειμένου. Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθηθεί το παιδί, είναι να το προτρέπετε να διαβάζει ιστορίες ή άρθρα και στη συνέχεια να συζητάτε για τα γεγονότα ή τα κίνητρα των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στην ιστορία. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να συνδέει τα γεγονότα που περιγράφονται στην ιστορία με τη δική του ζωή. Αν το παιδί δυσκολεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του κάνετε σχετικά με αυτό που διάβασε, ζητήστε του να ανατρέξει πίσω και να ψάξει για σημεία κλειδιά του κειμένου.

Πηγή