21/9/15

Το παιδί σας όταν διαβάζει έχει τη σωστή στάση το σώμα του;







πηγή
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κάθεται σωστά όταν διαβάζει.
Ο χρόνος διαβάσματος για τους μαθητές είναι αρκετός, πρώτα στο σχολείο και κατ’ επέκταση στο σπίτι. Σε περίπτωση που η στάση του σώματός τους δεν είναι σωστή σίγουρα θα τους δημιουργήσει μια αίσθηση κούρασης.

Ποιος είναι ο σωστός όμως τρόπος καθίσματος στην καρέκλα.

Σύμφωνα με απόψεις εργοθεραπευτών, οι μαθητές θα πρέπει να κάθονται στην καρέκλα με την πλάτη τους να ακουμπάει στο πίσω μέρος έτσι θα σχηματίζει 90ο μοίρες γωνία.

Δεν θα πρέπει να σκύβουν πάνω από το χαρτί, δηλαδή η απόσταση από το χαρτί που γράφουν ή διαβάζουν θα πρέπει να είναι αρκετή. Έτσι και η μέση θα έχει καλύτερη στήριξη και η όρασή τους θα είναι σωστή.
πηγή

Ο κορμός του σώματος σε σχέση με τα ισχία θα πρέπει να έχουν κλίση 90ο μοιρών.

Τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να ακουμπάνε στο έδαφος και να μην ‘κρέμονται’ στον αέρα, οι 90ο μοίρες ισχύουν και για τα γόνατα σε σχέση με τις ποδοκνημικές  αρθρώσεις. Οι πατούσες να ακουμπάνε ολόκληρες και όχι με τις μύτες.

Το ύψος του τραπεζιού θα πρέπει να είναι στο ύψος του στέρνου.

Ως αναφορά το χαρτί ή το βιβλίο θα πρέπει να το έχουμε ελαφρώς λοξά, δηλαδή οι δεξιόχειρες λόγω της θέσης γραφής θα πρέπει να έχουν μικρή κλίση του χαρτιού προς τη δεξιά πλευρά, για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο. Με το χέρι που δεν γράφουν καλό είναι να κρατάνε το χαρτί.

Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Education