πηγη |
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμο για την υγεία του εντέρου.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά.
Σε
μια μελέτη, παιδιά και νεαροί ενήλικες με ΔΕΠΥ που κατανάλωναν κεφίρ
για 6 εβδομάδες, εμφάνισαν βελτίωση στην παρορμητικότητα, στην
υπερκινητικότητα και στον ύπνο.
Το κεφίρ μπορεί να ενισχύσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.
Η υπερτροφή αυτή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τώρα, όπως έδειξε μία νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει και τα συμπτώματα
της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα
παιδιά.
Η συγκεκριμένη υπερτροφή αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον
οργανισμό, είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και βελτιώνει την υγεία των οστών.
Επίσης, βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού
συστήματος, προστατεύει από οστεοπόρωση, ενώ έχει και ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Την υπερτροφή μπορείτε να τη βρείτε εύκολα καθώς πωλείται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και είναι καλό να προσθέσετε ένα ποτήρι από αυτήν την υπερτροφή κάθε μέρα στη διατροφή σας.
Πρόκειται για το κεφίρ που παρασκευάζεται από το ζυμωμένο γάλα
αγελάδας, κατσίκας. Μοιάζει στην εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και
το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά
συστατικά. Είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή
κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με καλλιέργειες ζυμομυκητών
και βακτηρίων γαλακτικού οξέος.
Νέα έρευνα για την υπερτροφή που ακούει στο όνομα «κεφίρ»
Ο
Δρ Miguel Toribio-Mateas, κλινικός νευροεπιστήμονας, αναφέρει ότι το
κεφίρ, το οποίο είναι διαθέσιμο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, μπορεί να
συνδέεται με την υγεία του εντέρου και τη νευρολογική πάθηση της
Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Μιλώντας στο Alex’ Partridge’s ADHD Chatter Podcast, ο Δρ Mateas ανέφερε ότι «Ερευνήσαμε τις επιδράσεις του στο έντερο και στη συνέχεια πώς οι επιδράσεις αυτές μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Και είδαμε ότι μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ».
«Εξετάσαμε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, έως 18 ετών και τους δώσαμε κεφίρ για έξι εβδομάδες, καθώς και βασικές διατροφικές οδηγίες. Να μην καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά να καταναλώνουν φρέσκα τρόφιμα και παράλληλα να καταναλώνουν 200ml κεφίρ την ημέρα. Και παρατηρήσαμε βελτιώσεις στην παρορμητικότητα, στην υπερκινητικότητα, αλλά και καλύτερο ύπνο», συμπλήρωσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, είχε ως στόχο να διερευνήσει πώς το κεφίρ επηρεάζει τη συμπτωματολογία της ΔΕΠΥ, τον ύπνο, την προσοχή και το μικροβίωμα του εντέρου σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.
Για έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινά το συγκεκριμένο τρόφιμο. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης η συμβουλή να αποφεύγουν τις τροφές που είναι «πιο πιθανό να προκαλέσουν ευαισθησίες». Τους παρακίνησαν να προτιμήσουν τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως αρνί, κοτόπουλο, πατάτες, ρύζι, μπανάνες και μήλα.
Η έρευνα διερεύνησε κατά πόσον τα μικροβιώματα του εντέρου θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για ανεπιθύμητα βακτήρια, ιούς και μύκητες στον πεπτικό σωλήνα, με κίνδυνο να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ταξιδέψει στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση αυτής της τροφής μπορεί να ενισχύσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου σε παιδιά με ΔΕΠΥ και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής και να βελτιώσει τον ύπνο τους