10/6/24

Ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των εφήβων [μελέτη]

Εφηβεία, μια παρεξηγημένη ηλικία - Ορθοδοξία News Agency
πηγη

 

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο θα μπορούσε να αλλάζει τον εγκέφαλό τους και να διαταράσσει τη σηματοδότηση σε ζωτικής σημασίας νευρωνικά δίκτυα που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, τον συντονισμό και την ψυχική υγεία τους.

Ερευνες έχουν δείξει ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο αυξάνει την πιθανότητα ψυχικών συννοσηροτήτων, όπως διαταραχές διάθεσης, άγχος, παρορμητικότητα και χρήση ουσιών.

Η μελέτη εξέτασε πώς ο εθισμός επηρεάζει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου του εφήβου. Οι ερευνητές επισκόπησαν 12 άρθρα που πραγματοποίησαν νευροαπεικονιστικές έρευνες σε 237 συμμετέχοντες για να εξεταστούν αλλαγές στη συνδεσιμότητα μεταξύ δικτύων του εγκεφάλου, με τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 10 και 19 ετών και είχαν ιστορικό διάγνωσης εθισμού στο διαδικτύο μεταξύ 2013 και 2023.

Η επισκόπηση έδειξε ότι έφηβοι με εθισμό στο ίντερνετ είχαν σημαντικές διαταραχές στις εγκεφαλικές περιοχές που είναι υπεύθυνες για λειτουργίες εκτελεστικού ελέγχου, όπως προσοχή, σχεδιασμό, λήψη αποφάσεων και έλεγχο παρορμήσεων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανώς αρνητικές συμπεριφορές και αναπτυξιακές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ζωές των εφήβων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Plus Mental Health.

Πηγές:
Plus Mental Health.